Politika

Prvi dan sednice o KiM obeležio incident, Vučić: "Nadam se da ćemo uspeti da zaboravimo ovu sramotu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2023

-

08:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o pitanju Kosova i Metohije, na sednici na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rasprava dolazi u trenutku kada se situacija u vezi sa raspletom kosovskog pitanja, pod pritiskom Zapada, usložnjava, a jedna od tema je takozvani francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju, iako on nije obuhvaćen Izveštajem o pregovorima koji je Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju dostavila poslanicima. Sednica će biti nastavljena sutra od 11 časova.

Ključni događaji

  • Predsednik Vučić izneo pred poslanicima plan politike Srbije u anrednom periodu u 10 tačaka 
  • Govoreći o francusko-nemačkom planu, Vučić je naveo da je najveći problem član 4 o neprotivljenju Srbije članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama 
  • Predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao prethodno da se oečkuje da sednica Skupštine traje duže od jednog dana 
  • Predstavnici opozicije podeljeni oko evropskog plana – jedni zahtevaju da Beograd izričito odbaci plan, a drugi traže uvid u dokument pre nego što donesu odluku 
  • Tokom sednice došlo je do incidenta kada je se velia grupa poslanika vlasti i opozicija gurala i koškala ispred govornice
  • Nastavak sednice sutra od 11 časova

20.45 Vučić: Ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji.

"Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredeljenja našeg rukovodstva", rekao je Vučić.

On je izjavio da je odmah dao do znanja da mu se ništa ne sviđa u predlogu Evropske unije vezanom za rešenje kosovskog problema.

"Izneo sam najlošije detalje sporazuma, da bih ukazao na težinu situacije", naveo je Vučić.

Fonet/AP

 

Osim toga, obavestio je poslanike Skupštine Srbije da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo talas demonstracija u Prištini i da će izvesti studente na ulicu da krenu u ofanzivu kako bi naterali Beograd da odustane od Zajednice srpskih opština.

Istakao je da nikada neće razumeti zašto su danas poslanici izazvali haos u parlamentu, jer su, kaže, time samo Srbiji naneli štetu.

"Aljbin Kurti je pokrenuo talas demonstracija, izvešće studente ne bi li krenuo u ofanzivu prema Beogradu da odustanemo od Zajednice srpskih opština i svega drugog. Ne znam zašto ste ovo radili danas, nikada neću razumeti zašto ste ovo uradili, ovo divljaštvo nam je samo nanelo štetu", rekao je Vučić obraćajući se poslanicima.

Kako kaže, trebalo je Srbiju predstaviti kao zemlju odgovornih ljudi, koja zna šta radi, a neverovatna glupost je urađena. Ističe da zna da je bila u pitanju "organizovana zla namera".

Dodao je da će sa Albancima morati da se razgovara, kao i da se mora pokušati da se smire odnosi sa Albancima.

"Nadam se da ćemo uspeti da zaboravimo ovu sramotu i ovaj obraz koji smo danas svi zajedno ukaljali i da se vratimo na put da rešavamo probleme naše zemlje", kazao je predsednik.

20.30 Jovanov: Borimo se za Srbiju, a neodlazak na razgovore bila bi kapitulacija

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je na današnjem skupštinskom zasedanju na temu Kosova i Metohije poručio da je Srbija mnogo izgubila u prošlom veku ida je provela vreme u ratovima i stradanjima.

"Dajte da u ovom veku ne bude više tako jer su nam dovoljno preci stradali i za buduća pokolenja i zato nema odustajanja i predaje, već nastavljamo da se borimo za Srbiju, jer neodlazak na razgovore bi bila kapitlacija", istakao je Jovanov.

On je naglasio i to da se od opozicije nije čula nikakva ozbiljna, razrađena i konkretna alternativa državnoj politici.

"Nismo od opozicije ništa čuli ni u jednom segmentu, ni kad su u pitanju posledice odluke koja može biti ovakva i onakva, a ni po pitanju toga da li da razgovaramo ili da ne razgovaramo", rekao je Jovanov.

Podsetio je da se i u prošlosti razgovaralo i to i u Dejtonu, u Rambujeu pa i u Beču.

"A sada predsednik ne može da razgovara, jer je po nekima i sam razgovor izdaja, bez obzira što je on sto puta rekao da neće potpisati ni za članstvo UN ni nezavisnost lažne države Kosovo", kazao je Jovanov.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Istakao je da je poruka SNS predsedniku da mora da razgovora.

"Morate, predsedniče, iako Vam se to neće dopasti, jer znam kakav unutrašnji nemir zbog toga imate, ali ako vi ne odete, ostaju posrednici, koji nikako nisu neutralni i Priština, pa zato Srbija mora da bude prisutna, a kada dođe momanat da odlučujemo o proizvodu razgovora onda ćemo jasno reći šta je naš stav", kazao je Jovanov.

20:30 Vučić Jovanoviću: "Strpali ste junaka Lazarevića u džak i poslali u Hag"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u polemici sa šefom poslaničkog kluba NADA-Novi DSS-POKS Milošem Jovanovićem poručio da su u njegovo vreme "uhapšeni junaci poput Vladimira Lazarevića".

"U vreme kada su na vlasti bili Miloš Jovanović i Vojislav Koštunica strpan je u džak i poslat u Hag veliki srpski junak Vladimir Lazarević", rekao je predsednik, nakon što je Jovanović naveo da će prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma doći do stvaranja velike Albanije, jer "odluku dve nezavisne države neće niko moći da spreči"

"To znači i da neće da bude Republike Srpske, jer je politka prema BiH unitarizacija, odnosno nestanak RS, pa ako se ovo reši na ovakav način, neće je biti, a onda može i da bude svašta u Srbiji", naglasio je Jovanović.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Vučić je rekao da dobro zna da zapadne sile sve vreme to rade sa Republikom Srpskom, kao i za unitarnu BIH.

"Ali mi smo, s druge strane, petostruko pomogli Republiku kazao je predsednik Srbije.

On je zamerio Jovanoviću i da je to što radi "politika neodgovornosti".

"Hajde malo budite fer i recite da li ste zadali neki udarac Kurtiju?", kazao je Vučić.

19.30 Paunović:Ne prihvatam da ima većih patriota od nas, ni da sam deo izdajničke većine

Šef poslaničke grupe SPS - Ivica Dačić Snežana Paunović kazala je večeras da će ta poslanička grupa glasati za Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a da će ona bviti uz predsednika tamo gde bude najkorisnija.

"Kada budete seli da razgovarate i kada dođete do situacije da donesete odluke, onda ću da stojim kao poslanica, imenom i prezimenom tamo gde kažete da Vam trebam", kazala je Paunović obraćajući se predsedniku Vučiću na posebnoj sednici koja se bavi Izveštajem o Kosovu i Metohiji.

Ističe da ni za poslaničku grupu ispred koje govori nema nezavisnog Kosova, nema članstva tzv. Kosova u UN i mora da se formirta Zajednica srpskih opština.

"O svemu ostalom možemo i moramo da razgovaramo, jer svidelo se nama ili ne u južnoj srpskoj pokrajini žive Albanci i oni su većina", naglasila je. Kritikujući dešavanja u Skupštini tokom današnje sednice, Paunović je kazala da je očekivala "plejadu političkih parola i pokušaja da se profitira", ali da je iznenađena što su pokazali da su u stanju da jedni druge optuže da bi se svideli građanima Srbije.

"Ako su nas danas gledali mogli smo samo da im se smučimo", kazala je Paunović.

Dodala je da su možda kao poslanička grupa i koalicioni partner ostali nemi i zatečeni, ali ne zato što imaju različit stav od SNS-ate da je istina da "nisu bili za to da se biju". Poručila je Vučiću da je glasala za njega da bude predsednik, jer mu veruje i istakla da nisu uvek bili na istoj političkoj strani, ali da su po pitanju KiM bili na istom.

Ističe da nema niko pravo da ospori legitimitet bilo kog Srbina sa KiM ili Srpske liste koja je dobila više od 90 odsto poverenja.

"Oni mogu da veruju samo u Beograd. Kurti je juče imao izjavu da nema razgovora o ZSO, da ne postoji nacionalna manjina koja može na taj način da se organizuje. Jel prirodno da posle takve njegove izjave i za nas danas bude upitna ZSO", upitala je Paunović kolege poslanike.

Poručila im je i da su svi rekli jednu važnu rečenicu: "videćemo šta će biti na kraju".

"Kraj je uvek najteži, ali put do tamo je samo naš i pamti ga istorija", kazala je Paunović dodajući da neće prihvatiti da ima većih patriota od SPS-a, niti će prihvatiti da je neko zove delom izdajničke većine.

19.10 Aleksić: Ništa nije dobijeno

Šef poslaničkog kluba Narodne stanke Miroslav Aleksić izjavio je večeras u parlamentu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ništa dobio u pregovorima o Kosovu.

"Tvrdite da smo dobili Zajednicu srpskih opština na Kosovu, ali nismo", rekao je Aleksić, uz tvrdnju da Vučić "moli boga“ da kosovski premijer Aljbin Kurti odbije plan Evropske unije o rešenju kosovskog problema.

"Sve je počelo 2012. godine, kada ste došli na vlast u Srbiji. Dok niste došli na vlast, Srbi su imali svoju policiju na severu Kosova, nije bilo članstva Prištine u međunarodnim organizacijama, niti Srpske liste", izjavio je Aleksić, uz tvrdnju da je Vučić "tiho predavao jednu po jednu nadležnost“.

"Vučić nas je doveo u situaciju da biramo između sukoba sa EU i nacionalnih interesa Srbije. Nije ugroženo samo Kosovo, već je doveden u pitanje opstanak Srbije", kazao je Aleksić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

S druge strane, Vučić je više puta ponovio da nije za članstvo Kosova u UN i da nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

Povodom pitanja šefa poslaničkog kluba Narodne stanke Miroslava Aleksića gde su veliki prijatelji sa kojima se grlio i ljubio, Vučić je izjavio da se nikada nije hvalio susretima sa svetskim liderima, među kojima su ga neki odlikovali.

Pošto je Aleksić naveo da su rudnici u Boru i Majdanpeku dati kineskoj kompaniji Ziđin, Vučić je rekao da se radi o jednom od najvećih izvoznika u Srbiji, ali i da su strane službe "uspele u nameri da Srbija odustane od eksploatacije litijuma".

18.33 Vučić odgovorio Đurđević Stamenkovski: "Poštovaću Ustav i boriti se za pregovore i razgovore dokle god mogu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će se boriti za pregovore i razgovore dokle god može, ali i da neće da izoluje Srbiju. Vučić je tako odgovorio na izlaganje predsednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, koja je rekla da je Vučić pred nas postavio dilemu - Ustav ili ultimatum.

"Što se tiče Ustava i ultimatuma, uvek će biti Ustav, ali ću da se borim za pregovore i razgovore dok god mogu i neću da izolujem Srbiju dokle god mogu, jer neću da se junačim preko tuđih leđa i pleća zato što bih mogao da živim pristojno da drugi pate. Ja neću da nam narod pati i neću da budem dobrovoljni davalac tuđe krvi, kao što vi čeznete za tim. U tome je razlika između mene i vas", rekao je Vučić.

Stamenkovski je, između ostalog, upitala gde je predsednica Vlade Ana Brnabić i da li je u šopingu u Beču ili Veneciji.

"Gde je da izađe i kaže da li je šoping važniji od KiM? Ima nas kojima nije važniji, mi danas ovde branimo državu i ne možete kvalifikacije anitisrpski i antidržavni elementi da pripišete nama, ni u kom slučaju", rekla je Stamenkovski.

Na to je Vučić odgovorio da Stamenkovski iznosi neistine i da Brnabić nije u šopingu.

"Kažete šta će nam žena koja ima dva pasoša - hrvatski i srpski. Ana Brnabić ima jedan jedini, pasoš Srbije, za razliku od vašeg Miloša Jovanovića koji ima francuski. Kako vas nije sramota da takve laži iznosite?", upitao je Vučić.

Istakao je da, kada je govorio o francusko-nemačkom planu o rešavanju kosovskog pitanja, ništa nije slagao.

"Pet puta im kažem da ću uvek izabrati Ustav, da znam šta mi je dužnost i da ću poštovati Ustav, a oni kažu, pogledajte kako je to pokvareno smišljeno, to su smišljali danima kako sa jedne strane imamo Ustav, a sa druge strane ulitmatum. Džaba što im ja 10 puta kažem da ću poštovati Ustav, njih to ne interesuje. Oni će da nastave i da izmišljaju da ste rekli upravo suprotno", naveo je Vučić.

Stamenkovski je iznela kritike i u vezi sa ekonomskom situacijom u zemlji, tvrdeći da su reči o "ekonomskom tigru potpuno bačene u prašinu" i da umesto investicija, novih radnih mesta...sada čujemo izolacija, sankcije...na šta je Vučić odgovorio:

"Što se sprdate sa svojom zemljom? Vama ne odgovara da su plate i penzije veće, ne odgovara vam da gradimo puteve i pruge pošto ste ih mnogo izgradili, i vi i vaši ovi iz antidržavnog sektora...Kažete da sada pričamo o povlačenju (investicija), ja ne pričam o povlačenju već pominjem povlačenje kao njihovu pretnju, a ne da se to dogodilo i ništa nisam slagao".

Vučić je rekao da je Stamenkoviski sve izmislila i pokazala svoje pravo lice.

"Kažete prodaju nam rog za sveću. Ne, ja sam glup, pa ćete vi da mi objasnite ovde šta da mi prodaju. Ja ne znam i ne razumem se u akte, pa ćete da mi objasnite kako i šta rade. Ko kome prodaje videćemo po rezultatu, i ko šta radi. Ja se trudim da nikome ne prodajem rog za sveću već prodajem istinu jer govorim istinu i strancima i domaćima, a strancima se ne ulizujem, ni ovima na Istoku, a ni ovima na Zapadu", istakao je Vučić.

Stamenkovski je na kraju obraćanja pokazala majicu sa natpisom "Nema predaje" i poručila:

"Ovo je jedina uniforma koju mi nosimo, ovo je poruka  - Ne, ulitmatumu, nema predaje, živela Srbija, ne damo Kosovo i Metohiju. Ako ste spremni da zajedno nosimo ovo, mi ćemo se sa vama boriti, stanete li preko puta ovoga, u nama ćete imati najljuću opoziciju i najveće protivnike. Dogodine u Prizrenu, živela Srbija".

Predsednik Vučić je na to odgovorio:

"Te majice 'Nema predaje' odštampala je naša stranka, ne vaša, i to 50.000. Tek toliko da imate u vidu i hvala vam što ih nosite".

17.59 Lutovac: Javna rasprava o tajnom planu za Kosovo, koja nije na dnevnom redu

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je danas da je diskusija u parlamentu o Kosovu "javna rasprava o tajnom planu za Kosovo, koji nije na dnevnom redu".

Lutovac je, u parlamentu, rekao da je Vučić predstavio izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju kao govor na slobodnu temu i više je ličio na ispovedenja i govor koji bi "Mira Marković napisala kao ekspoze za predsednika Vlade Srbije".

Prema oceni Lutovca, Srbija se bavila Kosovom kao unutrašnjim pitanjem do Kumanovskog sporazuma, kada su Vučić i njegovi koalicioni partneri potpisali taj dokument. Od tada Kosovo nije unutrašnje pitanje Srbije i sada se pokušava napraviti politički aneks tog sporazuma, rekao je Lutovac, dodavši da je međunarodna zajednica videla da demokratske snage to neće potpisati, pa je dala podršku Vučiću i njegovim saveznicima, koji su to uradili.

"To je na neki način pošteno. Važno je kako govori da ima podršku naroda, građana, a uz ovakvu kontrolu institucija i medija i moj kaktus na terasi bi imao toliku podršku", rekao je Lutovac.

Lutovac je podsetio da je Vučić u obraćanju naveo da je nemoguće sprečiti da "srce Srbije bude u NATO".

"A, duša nam je u Rusiji, to je pozicija u kojoj se Srbija nalazi", dodao je on.

Prema rečima Lutovca, predsednik je u obraćanju istrajavao na Zajednici srpskih opština (ZSO), ali treba reći da li je ZSO u mogućnosti da spreči uzurpaciju zemljišta u Leposaviću.

"Da li ima ingerencija za to, ako nema onda ZSO nema suštinsku autonomiju i Srbi nemaju uticaj na vitalne stvari koje ih se tiču", predočio je Lutovac.

"Zašto ste predsedniče Republike zvali na konsultacije šefove poslaničkih grupa da im saopštite tajnu iz sporazuma, zašto niste rekli građanima? Šefovi poslaničkih klubova bi posle to trebalo da saopšte kolegama iz parlamenta. Svih 250 bi tada znali za tu tajnu. Zašto onda ne kažete ovde, ugasićemo kamere. Ne, vi ste i došli zbog kamera, a ne da razgovarate o tome", dodao je.

Lutovac je ocenio da je ovo predstava za unutrašnju javnost kako "Vučić tobože" brine za Kosovo, a za međunarodnu javnost da izgleda kako se ozbiljno raspravlja o francusko-nemačkom planu.

!Dužni ste da položite račun, a ne da držite lekcije. Vi generišete netoleraciju, od vas sve potiče. Vi generišete podele, a tražite nacionalno jedinstvo. Nema nacionalnog jedinstva sa ljudima koji su Srbiju upropastili i podelili", ocenio je Lutovac.

FoNet/Aleksandar Barda

 

On je rekao da se ne radi o planu za Kosovo, već o podršci Vučiću da dobije naknadni legitimitet za sve što je rađeno do sada. Lutovac je rekao da DS neće podržati "tajni plan za Kosovo" i poručio Vučiću da ako želi dobro Srbiji treba da podnese ostavku.

"Što se tiče Aljbina Kurtija, da on nije pušten iz zatvora, vi ne biste imali u Prištini koalicionog partnera, jer su vaši ljudi u parlamentu i Vladi Kosova", rekao je Lutovac, aludirajući na danas više puta pomenutu izjavu Vučića da su vlasti posle promena 2000. godine iz zatvora pustile više od 1.000 kosovskih Albanaca.

Vučić je rekao da će nastaviti da se bori za Srbiju i da je "odbrani od svih koji hoće da je napadnu".

"Lepo ste mi očitali bukvicu, dobro je za Srbiju da razmišljate o cveću", rekao je Vučić i istakao da on kaktus nije i nikad neće biti.

"Kaktus nisam bio i nikad neću biti, a da sam malo pametniji i da nisam dikator, autokrata i zločinac, zamislite kako biste onda prolazili na izborima, kada prolazite ovako sa ovakvim kaktusom. Vaša politika nije mržnja, već lični prezir prema meni, a moja politika je budućnost Srbije i njen napredak", istakao je Vučić.

"Kada pričate o specijalnoj bazi u Leposaviću i Zubinom Potoku, najbolji drug Rade Trajković Nenad Rašić je glasao za to, a ne ovi momci sa balkona", rekao je Vučić aludirajući na predstavnike Srpske liste koji se nalaze u Skupštini.

Na komentar Lutovca da o aktuelnoj vlasti govori i to da je dete ispisano iz vrtića u Pećincima, jer su mu roditelji pristalice DS, Vučić je rekao da je "lično zvao u Pećince da dete vrate u vrtić".

17.17 Marković: Poslali smo ružnu sliku u svet

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, rekao je danas u Skupštini da će ta stranka glasati za izveštaj o KiM, ali i da ga je iznenadilo što tokom rasprave nije pokazano jedinstvo o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

Marković očekuje da u narednom periodu, oni koji su godinama odlučivali o Srbiji u svetu, promene stav i počnu da sprovode sporazume od Briselskog pa nadalje, ali i da je očekivao da će u parlamentu svi zajedno da osude to što nema ZSO i što se ne realizuju sporazumi.

Marković je primetio i da danas niko od takozvanih patriotskih i verskih partija nije pomenuo rušenje nadgrobnih spomenika na KiM na dan Zadušnica ili otimanje srpske imovine u selu Dren da bi se pravila policijska stanica.

"Poslali smo ružnu sliku u svet, nismo rekli da je pucano u srpsku decu i da zajedno predlažemo predsedniku i parlamentu da se to osudi i da se izjasni međunarodna zajednica. To su teme od vitalnog značaja za građane", ukazao je Marković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Istakao je da je Srbija ojačala, da u Srbiji postoji politička stabilnost, da dolaze investitori, a da današnji incidenti u parlamentu dovode to u pitanje. On je zamolio poslanike da se uozbilje, jer je kako je rekao, ovo je trenutak pred početak Trećeg svetskog rat, a Srbija je na putu svima.

Marković je kazao da predsednik Srbije ima podršku građana, i da ne bi smelo da se desi da zbog svađa ostanemo bez Kosova.

16.39 Protest ispred Narodne skupštine

Ispred Narodne skupštine okupili su se građani koji su protestovali protv francusko-nemačkog plana. Kako javlja reporter Euronews Srbija, od parlamentarnih stranaka na skupu su bili predstavnici Narodne stranke i samostalni poslanik Aleksandar Jerković. Okupljenima se obratio i lider pokreta "Lubav, vera, nada" Nemanja Šarović koji je rekao da ne treba prepustiti 100.000 pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zarad, kako je naveo, "šopinga u Beču". 

Euronews/Slaven Dimitrić

 

16.20 Zelenović: O čemu se pregovara? Vučić: Ne možemo protiv celog sveta

Šef poslaničkog kluba "Mi moramo zajedno" Nebojša Zelenović je tokom obraćanja pitao Vučića zašto ta poslanička grupa nije pozvana na razgovor i rekao da je pozicija stranke da neće prihvatiti izveštaj, jer se ne slaže sa politikom vlasti. 

"Pitanje za vas je šta u ovom trenutku pregovarate i da li vam pregovarački proces vodi ka miru na Zapadnom Balkanu. Treće, kako obezbediti ključna pitanja i četvrto da li pregovarate o sigurnom i oročenom putu ka EU", rekao je Zelenović. 

Smatra da sva pitanja regiona treba rešavati istovremeno i predložio je stvaranje zajedničke odbrane regiona koja bi bila povezana sa EU i u kojoj bi učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, zemlje Kvinte i Hrvatska. 

"Drugi cilj je ekonomska zajednica Zapadnog Balkana koja bi se kao celina približavala EU i imala plan, rokove za dobijanje punopravnog članstva", naveo je on.  

Kako je rekao, Srbija treba da se odluči i usaglasi sa novim prilikama, pre svega sankcijama Rusiji.  

"Treba da izaberemo svet slobode, slobodnih medija, vladavine prava. Pitanje je kako u tim okolnostima doći do cilja - bezbednosne zajedničke politike u regionu. Važno je da napravimo strategiju o zajedničlkoj politici odbrane. O ulasku u NATO na referendumu, a sada da uspostavimo bilateralne vojne ugovore sa zemljama susedima. Sad je taj veliki trenutak", rekao je Zelenović. 

Vučić je rekao da je interes Srbije da ide ka EU, a da, kada se radi o vojnoj neutralnosti, to je nešto što je Srbija izglasala. On je naveo i da jedna tačka u inicijativi govori kako da se dođe do kompromisa i većih investicija, kao i da je tražio da mu se precizno kaže šta je to, kao i priča o oročenom članstvu.  

"Ne možemo protiv celog sveta i vreme je da se ponašamo odgovorno. Ne mogu da razgovaram sa onima koji su došli da unize Narodnu skupštinu i da se fizički razračuvnavaju. To je bila sramota", rekao je Vučić. 

Kada se radi o pozivu na konsultacije, Vučić je kazao da ga nije poslao pismeno poslaničkim grupama jer se šest grupa izjasnilo da neće doći, kao i da je spreman da primi Zelenovića, ako želi da čuje još detalja.  

15.25 Polemika Vučića i Jovanovića

Šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović je rekao da je u skupštini došlo do fizičkog kontakta zbog "Vučićeve krivice", a povodom pominjanja imena nekadašnjeg predsednika Vojislava Koštunice. Jovanović je rekao da je moguće da je Koštunica pravio greške, ali zna da, kako je rekao, nikada nije pomagao tzv. državnosti Kosova.

"Koliko god je Koštunica bio loš, nije vam bio dovoljno loš da tražite koaliciju sa njim 2008. i njegovu podršku 2012.godine", naveo je Jovanović. 

Vučić je odgovorio Jovanoviću da nije samo u pitanju Koštunica, već je upravo predsednik Novog DSS-a išao na pregovore 2007. u Beču sa Markom Jakšićem i da je rezultat bio nezavisno Kosovo. 

"To je rezultat državotvorne politike", rekao je Vučić i upitao Jovanovića po čijem nalogu su pušteni albanski teroristi i ko je na crvenom tepihu primao Havijera Solanu. 

Fonet/AP

 

On je dodao da su ljudi mogli da vide danas da kada neko nema politiku pribegava nasilju. 

"Napravili ste cirkusku predstavu, uradili sve protiv Srbije, pokazali da vam je poslovnik važniji od Kosova i hvala vam što smo narodu pokazali ko ste i šta ste. Ja znam kakvi ste, imao sam zablude, srećom više ih nemam, sad znam koliko ste antidržavnu orijentisani i da vam je cilj da Srbija bude uništena", poručio je Vučić.

Zatim su poslanici Srpskog pokreta Dveri, Srpske stranke Zavetnici i koalicija NADA ocenili na konferenciji za novinare da su vladajuća većina i sam predsednik Aleksandar Vučić odgovorni za današnje nemile scene u parlamentu.

Miloš Jovanović je rekao je da su predstavnici ovih stranaka tolerantni i da su do sada više puta tolerisali ukidanje replike, međutim, kako kaže, ovo su istorijska vremena. "Nemamo pravo da dozvolimo da nam se ne da reč. Došli smo u dobroj veri, plašeći se da će možda većina i predsednik praviti cirkus. Oni su jedini krivci za nemile scene", rekao je Jovanović

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da se danas moglo videti kako je Poslovnik Narodne skupštine “bačen pod noge”. Ona je rekla da je posle obraćanja Boška Obradovića zatražila povredu Poslovnika jer je, kaže, konstantno poslanička grupe SNS sa delom partnera dobacivala i sprečavala izlaganje lidera Dveri.

14.52 Stefanović za Euronews Srbija: Do pre osam dana pripadnici ekstremne desnice i SNS bili na istim pozicijama

Euronews

14.34 Orlić: Skupština će raditi i posle 18 časova

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je narodne poslanike da će Skupština danas raditi i posle 18 časova

14.20 Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija o raspravi u Skupštini Srbije i o incidentu

Euronews

13.46 Šta je prethodilo incidentu u Skupštini?

Posle govora lidera Dveri Boška Obradovića, koji je pozvao Vučića da se jasno izjasni da li je za potpisivanje ulitimatuma o Kosovu ili ne, i da li priznaje "lažnu državu Kosovo", obraćanje predsednika Srbije poslanici opozicije su propratili uzvicima i skandiranjem "Ne damo Kosovo", "Izdaja, izdaja" i "Kosovo je srce Srbije". 

Vučić je optužio opoziciju da su izdali Kosovo i da vlast brani Kosovo od takvih kao što su oni. "Pošto ste već predali Kosovo, da vam objasnim kako ćemo da se izlečimo od bolesti koju ste naneli Srbiji. Više puta ste počinili najtežu izdaju. Izdali ste Srbiju bezbroj puta i to Srbija više nikad neće da dopusti. Vi pričate o izdaji, sram vas bilo", odgovarao je Vučić .

On je opoziciji zamerio da je njima "Poslovnik Skupštine važniji od Kosova", a predsednik parlamenta je optužio predstavnike opozicije da su "hteli da linčuju" predsednika. 

13.41 Nastavljeno prepucavanje i prepirka predstavnika vlasti i opozicije

Nakon incidenta poslanici su se udaljili od govornice, ali je nastavljeno uzvikivanje opozicionih poslanika i prepucavanje između vlasti i opozicije. Veliki broj poslanika opozicije je držao Poslovnik u ruci, oni su uzvikivlai "Ne damo Kosovo" i koristili su pištaljke.  

Predsednik im je govorio da oni nemaju argumente i da zbog toga sprečavaju da neko nešto kaže. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je rekao poslanicima Skupštine da im je "želja da prave cirkus".   

Prinstcreen/RTS2

 

13.26 Guranje i koškanje ispred skupštinske govornice

Tokom skupštinske rasprave došlo je do koškanja i guranja među poslanicima. Deo opozicije držao je transparente “Ne kapitulaciji” i “Ne ultimatumu” dok je Vučić govorio. 

Nakon burne rasprave tokom koje su poslanici opozicije stojali i uzvikivali "izdaja", a poslanici vlasti im uzvraćali, došlo je do košakanja i guranja. Deo opozicionih poslanika krenuo je ka predsedniku Srbije sa transparentima, u čemu su sprečeni. Zatim su se umešali i poslanici vlasti, kada je došlo do guranja i koškanja ispred skupštinske govornice. U tome je učestvovala velika grupa poslanika koji su osim toga, sve vreme razmenjivali uvrede. 

Prinstcreen/RTS2

 

13.06 Ferhatović i Pastor najavili podršku izveštaju

Šef poslaničke grupe "Za pomirenje SPP-USS-DSHV", Jahja Fehratović rekao je da će taj poslanički klub podržati izveštaj o KiM i napore predsednika Srbije koji vode prema miru i prosperitetu. On je naveo i da ne bi mogao da se stavi u cipele predsednika Aleksandra Vučića, i smatra da je on u najtežim momentima u kojima se može naći bilo koji državnik, jer je nasledio mnoge probleme koji nisu izazvani njegovim delovanjem već nasleđe generacija. Fehratović je ocenio da je pitanje KiM najozbiljnije sa kojim se suočavaju narodi Balkana, iako se tiče najviše srpskog i albanskog.

Predstavnik SVM-a Balint Pastor naveo je da će ta poslanička grupa glasati za usvajanje izveštaja."Pitanje Kosova i Metohije je pitanje za sve građane Srbije. Mir i stabilnost su na prvom mestu", rekao je Pastor i zahvalio predsedniku Vučiću što je došao i Skupštinu i što poslanici imaju priliku da govore na ovu temu. 

12.55 Drecun za Euronews Srbija: Videćemo da li će biti konstruktivnih predloga od presatvnika opozicije

Euronews

12.45 Lazović za Euronews Srbija: Zanima nas šta je plan i ideja, kuda ide ovaj proces?

Euronews

12.32 Lazović tražio da se kolegijumu dostavi tekst francusko-nemačkog predloga, Vučić: Nikad ne fuširam

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović zatražio je od predsednika Skupštine da prekine sednicu dok se na sednici kolegijuma ne dostavi tekst francusko-nemačkog predloga sporazuma o Kosovu i da se zasedanje nasatavi u petak, nakon što poslanici taj predlog razmotre. "Zašto ste sakrili predlog, zašto ga niko od poslanika nije imao nije imao na uvid", rekao je Lazović, optužujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao sve institucije društva.

Prema njegovom mišljenju, Vučić je došao na sednicu da javnost zatrpa kvalifikacijama i nevažnim stvarima, i čitavu stvar oko Kosova je "isfušario".

"Zaboravite tu blanko-podršku po koju ste došli", poručio je Lazović, uz konstataciju da će Vučić u parlamentu "da prepričava na kojoj stolici je sedeo u Briselu, i da je jedini koji nas spasava, a 10 godina vodi politiku ustupaka u pregovorima o Kosovu, samo da bi ostao na vlasti" .Lazović je ocenio da su zato pregovori tajni.  

Orlić je rekao Lazoviću da je juče bio sastanak kolegijuma, i da on tada nije tražio plan, a Lazović je uzvartio rekavši kako su očekivali da danas vide plan o kome se raspravlja.  

Odgovarajući Radomiru Lazoviću, Vučić je rekao da će se videti ko je umešan u kriminal i ko je koliko para uzeo. Vučić je istakao da je jedini predsednik u istoriji Srbije koji je četiri puta došao u Skupštinu da priča o Kosovu, i da se "nikad ne skriva, i nikad ne beži". 

"Možda sam radio nedovoljno, ali danima i noćima sam se pripremao za ovu sednicu. Nikada ne fušarim, pripremam se vrlo ozbiljno i radim vrlo temeljno. Blanko podrška sa vaše strane me nikad nije zanimala. Meni je bitna podrška naroda", naveo je on. 

Vučić je pozvao opoziciju da dođu kod njega u ponedeljak i da im pokaže francusko-nemački predlog, koji je neformalni dokument, "non pejper", i zato ne sme da se objavljuje, jer je to pravilo u diplomatiji. 

12.20 Lutovac: Vučić nije rekao ono što se očekivalo od njega, pričao van dnevnog reda

Euronews

11.30 "Srbija se nalazi u teškom trenutku, moje je da čuvam budućnost ove zemlje"

Predsednik je u svom obraćanju naveo da sada Skupština ništa neće da usvaja. Kako je rekao, kada nešto bude trebalo da se usvaja, pre toga o tome mora da se razgovara i pregovara. "Tada će o tome odlučivati Skupština, ako do toga dođe, jer videćemo šta će biti sa Zajednicom srpskih opština. I o svim drugim stvarima ćete biti izveštavani, a onda ćemo da vidimo dalje", naveo je.

On je poručio da se Srbija nalazi u teškom i delikatnom trenutku i da treba sačuvati mir i bezbednost srpskog naroda na Kosovu, ali i da Srbija treba da izbegne osude i kažnjavanja uz vođenje računa o vitalnim interesima.

Vučić je naveo da se vitalnim interesima Srbije koji su navedeni i u deset tačaka rukovodio tokom razgovora sa zapadnim predstavnicima.

"Zato nisam rekao - izađite napolje, jer bi to bio kraj, da razumete. Ja sam rekao nastavićemo razgovore, možete da mi sudite, nisam stavio nigde paraf, niti išta potpisao, ali sam rekao da nastavljamo", naveo je predsednik i još jednom istakao važnost direktnih stranih investicija. On je rekao da ne misli da bi nas neko bombardovao i da neće ljude time da plaši, ali da bismo bili "evropska Parija" i da ne bismo imali ni saveznike, ni pristup fondovima, niti bi tako moglo da se funkcioniše u savremenom svetu.

"Moje je da čuvam budućnost ove zemlje i to ću da radim, a vi koji govorite o kapitaliciji, ako dođe do toga 'KiM u UN ili ne', za razliku od vas, za mene kao predsednika Srbije je Ustav Sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji ne možete da mi skratite znam šta mi je činiti - ne postoji izbor Vučić ili Srbija, Vučić je na strani Srbije". zaključio je predsednik.

Tanjug/Zoran Žestić

 

11.19 Politika Srbije u narednom periodu u deset tačaka 

Predsednik je naveo šta će biti politika Srbije u narednom periodu u deset tačaka:

1. "Da gotovo na svaki način i po svaku cenu sačuvamo mir i stabilnost. Da se uzdržimo i da ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ljudi ne budu ugroženi onako kako subili ugroženi 2004. godine".

2. "Uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude i pravni i fizički okvir za prava našeg naroda i njihovo političko organizovanje na KiM i za svaku vrstu podrške Srbije koju više niko nikada neće moći da spreči".

3. "Bezbednost Srba na KiM, upravo zato se borimo za mir, jer bi oni prvi stradali, a ne oni koji se busaju u prsa po kafanama".

4. "Bolji život za naš narod na KiM, mnogo novca ulažemo".  

5. "Za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole i da na tuđi račun budu junaci, ja sam rekao: Srbija će da razgovara i pregovara, čak i o najlošijim papirima".  

6. "Očuvanje vitalnih interesa - nastavićemo da čuvamo i štitimo svoju vojnu neutralnost. Druga stvar je očuvanje našeg samostalnog i nezavinog odlučivanja, da nam se u odluke ne meša niko ni sa Istoka ni sa Zapada". 

7. "Životni interes Srbije je da ostane na evropskom putu, jer to znači mnogo stvari za Srbiju kao što su investicije, standard, plate i penzije".  

8. "Rast Srbije, i to kad je reč o zdravstvu, energetici, hrani i vojsci".  

9. Direktne strane investicije - Predsednik je rekao da je Srbija šampion u tome na Zapadnom Balkanu i govorio je o fabrikama novim softverskim kompanijama i potrebni da zadržimo ljude u Srbiji. 

10. Program 2025 - Vučić je naveo da se očekuje da prosečna plata do tada pređe 1.000 evra. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

10.57 Vučić: Najveći problem stav četiri o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama

Vučić je rekao da je 90 odsto onoga što je izašlo u javnost o francusko-nemačkom planu tačno i da su to očigledno pustili neki iz međunarodne zajednice kojima je to odgovaralo.

"U samoj premabuli tog plana, kaže  se -  "polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta strana na fundamentalna pitanja uključujući i statusna pitanja". Tu nam po prvi put omogučavaju da drugačije gledamo na pitanje statusa Kosova, to je jedina dobra stvar. Sve kasnije de jure i de fakto derogira čak i ovu preambulu na koju bismo mogli da se pozivamo", naveo je predsednik.

On je naveo da je mnogo opasnija tačka - član četiri, stav drugi, gde se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Protivili se ne protivili, u Savetu Evrope u trenutku kada oni odluče imaće većinu, protivili se ne protivili - za NATO imaće većinu. Protivili se ne protivili se za EU - to je njihova odluka", rekao je Vučić.

Kako je istakao, plan predlaže neka dobra rešenja, posebno ona koja se bave ekonomskim, naučnim pitanjima, i koja regulišu status diploma...

Naveo je i da je dogovoreno da se unapred ide sa onim što je obaveza iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO. "Kao što vidite Albanci ne žele to da provedu. To ne može biti model nevladine organizacije. To mora biti ono što je potpisano u Briselu. Brine me da će oni pokuašti da ponovo pregovaraju ne bi li smanjili nadležnost ZSO, a to će biti uzrok i razlog novih problema", naveo je Vučić.

10.46 Šta su predstavnici petorke rekli Vučiću na sastanku?

Vučić je rekao da je Srbija dobila nešto izmenjeni papir francusko-nemačkog predloga 4. decembra. "I taj papir 13. decembra postaje neformalni okvir za Republiku Srbiju u okviru pristupanja EU, pošto je savet za spoljne odnose to jednoglasno prihvatio", naveo je on i dodao:

"Mi smo još na septembarski predlog non-pejpera poslali naš non-pejper. Poslali sve sa čim smo saglasnii sa čim nismo i kakav je put ka normalizaciji koju želimo. A želimo je jer je važno da imamo dobre odnose sa Albancima, da naši ljudi ne stradaju i da sačuvamo živote. Na kraju krajeva, niko od nas nije poslao decu za Badnje veče ni u Sirinićku župu, niti bilo gde drugo, i ne idu naša deca u te škole već deca naših sunarodnika", naveo je Vučić. 

Kako je dodao, na Svetog Jovana u Beograd je došla petorka koju čine predstavnici najmoćnijih zemalja sveta. "Uprkos svemu što smo dostavili, oni dolaze i kažu - nadam se da razumeš predsedniče, mi smo odlučni da rešimo ove probleme".

"Iako negiraju, oni su svakog dana u ratu i neće da dozvole novu eskalaciju negde na Balkanu. Zato sam sa zebnjom i iščekivao sastanak. Onda su u trećoj rečenici saopštili - poštovani predsedniče, ukoliko se ne prihvati rad na ovoj inicijativi, i implementacija, bićete suočeni sa, pod jedan - zaustavljanjem pristupnih pregovora sa EU, pod dva - ne samo sa prekdiom dolaska daljih investicija iz zapadnog sveta već i sa povlačenjem investicija iz vaše zemlje, i pod tri - sa drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da pokažu kako oni koji nisu u saglasju sa EU moraju da prođu. To je još i u dva anavrata ponovljeno. To sam čak i nazvao pretnjom. Borio sam se za Srbiju", rekao je Vučić.  

"A onda smo pričali o onome što je važno. U tom razgovoru, što sam kasnije jasno rekao, bio sam suočen sa dilemom. Nije bilo vremena, Morao sam odmah da kažem. Ja sam na to rekao, imamo veliku rezervisanost prema ključnom pitanju, njima sam i rekao kojem"; naveo ej predsednik. 

10.33 "Opšta politička ofanziva Prištine za promenu stanja na terenu i nametanje nasilja"

Predsednik Vučić je govorio o svim problemima sa kojima se srpski narod na Kosovu suočava. Naveo da od izbijanja rata u Ukrajini postoji opšta politička ofanziva Prištine zajedno sa delom svojih zapadnih saveznika za promenu stanja na terenu i za nametanje nasilja kao metoda rešavanja problema u odnosu prema našem narodu na KiM.

Govorio je o nemogućnosti Srba da učestvuju na referendumu i izborima i uskraćivanju elementarnih prava. Kako je dodao, onda su krenule još gore stvari. Predsednik je istakao napade na Srbe i hapšenja. 

"Govorio sam mesecima ljudima u Briselu, pregovaračima: Ljudi ne razumete, ne može naš narod više da izdrži. Rekli su ne ne, može, mora. Onda su ljudi doneli odluku da napuste nstitucije, tražeći suštinski samo jedno. Samo da se ispuni Briselski sproazum. Dakle formirajte ZSO, a posle toga, mi se vraćamo u institucije", naveo je Vučić. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Tog sekunda oni napuštaju institucije, gotovo da nema izuzetaka. Odani su državi Srbiji, veruju u svoju državu i žele da se bore za to. Nekoliko dana kasnije, prištinske institucije, da bi pokazale silu zakazuju izbore, iako su već obećali predstavnicima međunarodne zajednice da će odustati od izbora u decembru, kažu da će da ih pomere. Onda, pre nego što su ozvaničili tu odluku, oni šalju specijalne snage u četiri opštine na KiM, samo 12 sati pre nego što su objavili da odustaju od izbora, ne bi li isprovocirali sukob, ne bi li mogli da povrede i unize Srbe", naveo je predsednik. 

Dodao je da hapsili ljude i da su Srbi tada izašli na barikade. Naveo je da je tada u svim depešama i aktima stojalo da su Srbija i Vučić podigli barikade i da Srbija mora da odgovara za svoje postupke. "Priština je to koristila želeći da pokaže da je Srbija zlo sa kojom treba jednom zauvek da se završi, a Srbi proteraju"; naveo je predsednik. 

10.25 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Skupštine Sribje

Euronews

10.13 Vučić započeo obraćanje poslanicima: Ukazaću na sve najlošije tačke francusko-nemačkog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je svoje obraćanje poslanicima. "Svrha današnjeg dana nije da se prebaci odgovornost ni na ovaj dom, ni naš narod u celini, niti na bilo koga. Od odgovornosti kao predsednik Republike nikada nisam bežao, donosio sam najteže odluke, i osim u jednom slučaju, čini mi se da su te odluke uvek bile u interesu i srpskog naroda i građana Srbije. Svrha današnjeg dana je da izađem pred vas kao predstavnik svih građana, i da iskreno podelim šta nam predstoji i sa čim se suočavamo. Nisam doašo da se borim u bilo kakvim izbornim kampanjama", poručio je Aleksandar Vučić na početku svog govora.

Istakao je da će danas ukazati na sve najlošije tačke tzv. francusko-nemačke inicijative i da ništa neće da sakrije. "Neću vam govoriti o nekim lepšim stvarima iz plana, već o najtežim i najgorim za Srbiju. Hoću da budem odgovoran prema građanima. Za zaključke i odluke po tom pitanju biće vremena, ali je važno da ljudi znaju sa čim se suočavamo. Mnogo je pitanja o Kosovu. Više od 600 godina traju, jako je malo odgovora", naveo je predsednik.

Vučić je rekao da danas prisustvujemo nekoj vrsti Trećeg svetskog rata koji će biti obimniji, širi i teži nego što je sada. “Zapamtite moje reči. Kad imamo to u vidu jasno je da neki mali ne mogu da imaju, ili ne mogu da im dozvole, koliko bi ti mali kao što smo mi, želeli da imaju prostora za život i donošenje odluka”, naeo je predsednik i dodao da danas u Srbiji najslobodnije može da se vidi šta misli jedna i druga strana u tom ratu. 

“U drugim zemljama sveta to ne postoji. Postoji jedna dobra i jedna loša strana”, dodao je.  

10.00 Očekuje se početak sednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ušao je u skupštinsku salu. Očekuje se početak sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji. 

09.50 Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom dostavljen poslanicima

Poslanicima je nedavno dostavljen izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, saopštio je parlament.

"Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini", koji je Vlada Srbije dostavila poslanicima, odnosi se na period od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023, objavljeno je na sajtu Skupštine Srbije.

Tanjug/Zoran Žestić

 

09.45 Dveri, Zavetnici i NADA nastupaju zajedno o temi Kosova

Poslanički klubovi koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri od danas će nastupati kao jedan po pitanju Kosova i Metohije, rekli su predstavnici tih stranaka u Skupštini Srbije.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je to njihova dužnost i odgovornost zbog izazova sa kojima se, kako je rekla, Srbija suočava.

"Insistiramo da se raspravlja o sadržaju francusko-nemačkog predloga, da se izađe sa zahtevima i da se otvori pitanje šta su posledice poptisivanja ovog sporazuma, koje bi inače bile katastrofalne", rekla je Đurđević Stamenkovski uoči početka sednice. Predserdnik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da informacija da ih je predsednik Vučić zvao na konsultacije u vezi sa francusko-nemačkim predlogom nije tačna. Lider Dveri Boško Obradović kaže da su tri poslaničke grupe na meti predstavnika vlasti, a razlog je taj što, kako tvrdi, oni sabrani brane Ustav Srbije i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

09.30 Orlić: Šansa da Srbija pokaže koliko joj je važno pitanje Kosova i Metohije

Očekuje se da će današnja sednica trajati duže od jednog dana, a predsednik parlamenta Vladimir Orlić je uoči njenog održavanja za Euronews Srbija rekao da je ovo nova šansa da Srbija iskaže koliko joj je važno pitanje Kosova i Metohije tako što će da pokaže nacionalno jedinstvo.

"Biće ovo nova prilika da vidimo da li smo uspeli da izgradimo nešto novo kada je u pitanju državno jedinstvo. Na osnovu prethodne sednice i reakcija koje daju za medije različiti pripadnici opozicionih grupa, vidi se da će to za neke od njih da bude prilika za ličnu promociju. Bilo bi važno da neki, koji do sada nisu pokazali spremnost, sada ipak pruže podršku državnoj politici. Dobro bi bilo da to sada učine i da se zauzmu za svoju zemlju. Neka iskažu spremnost da se odazovu pozivu na nacionalno jedinstvo koje je predsednik Vučić uputio svima", rekao je Orlić za Euronews Srbija.

Kako je objasnio, presednik Vučić će predstaviti ne samo sadržaj Izveštaja o pregovaračkom procesu sa Prištinom, već će i da govori o svim važnim pitanjima koja se tiču Kosova u ovom trenutku, ali i o onome šta će nas čekati u budućnosti. Upitan hoće li predsednik predstaviti plan koji je međunarodna petorka donela u Beograd i predstavila državnom vrhu, Orlić nije precizno odgovorio, ali je naveo da je o ovom pitanju predsednik već govorio u javnosti.

"Saopštio je javnosti šta su pitanja sa kojima se suočavamo, šta su potencijalni problemi. I na samoj sednici govoriće o svemu tome, kao i o svemu drugom", rekao je Orlić.

09.00  Opozicija podeljena oko evropskog plana - jasno "ne" ili "papir na uvid" 

Uz nastojanje da se krene u formiranje Zajednice srpskih opština i pritiske na Prištinu, težnja da se evropski plan za Kosovo formalizuje dovela je do nove faze koja sada uključuje i izvesne zahteve za Beograd. Čekajući ovu sednicu, opozicione stranke podelile su se, čini se, u dva tabora - one koje zahtevaju da Beograd predlog izričito odbaci takozvani francusko-nemački i one koje traže uvid u taj dokument pre nego što donesu odluku.

Uoči sednice jasno je kakav je stav desnice. Predstavnici koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Dveri i Zavetnici održali su pre nekoliko dana zajedničku konferenciju ispred Predsedništva Srbije i izneli svoj stav "da treba odbaciti francusko-nemački plan". Odgovor "ne" dala je i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Nasuprot njima, iz proevropskog dela opozicije stižu nešto umereniji tonovi, ali i dalje bez jasne podrške pomenutom planu. Pre izjašnjavanja, kako kažu, traže uvid u papir.

Šta se zna o francusko-nemačkom predlogu?

Govoreći o pomenutom predlogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da on sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina.

Kako je napomenuo Vučić, svi smo prethodnih dana u različitim medijima videli prvu verziju francusko-nemačkog plana, koja se ne razlikuje mnogo od druge, ali je poručio da je to sada mnogo više od toga, odnosno de fakto pregovarački okvir koji su prihvatile države EU, pa i one koje nisu priznale Kosovo.

Iako predlog nije javan, u medijima su se više puta pojavljivali različiti detalji. Kako piše RSE, jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, ključni su elementi predloga koji je na stolu u Prištini i Beogradu. Mogućnost međusobnog priznanja ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, za šta se javno zalažu kosovski političari, navodno se ne pominju u dokumentu.

"Došla je petorka, predstavnici tri najveće evropske zemlje, Eskobar kao predstavnik SAD i Lajčak kao posrednik EU. U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, odnosno de fakto novi pregovarački okvir, suočićete se: pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija. Pod tri sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji. Dakle citirao sam", rekao je Vučić. 

Preporuka za vas

Komentari (2)

Jagodinac

02.02.2023 10:52

Narode Srbije, Rusija je jedno najveće ZLO nama ovde. Nije vredna ni da je više ikad spominjemo. Toliko dugo nas manipulišu da stvarno dosta nam više i Putina i Rusije. Preko glave ovom jadnom narodu. Jedini spas je što Vučić nam predloži biti sa Zapadom druge opcije nema.

Perica

02.02.2023 23:49

@jagodinac I zapad je isto zlo kao i Rusija samo to rade na perfidniji način. Pitanje je trenutka kada ćete to shvatiti a do tada će najverovatnije dosta vremena proći i biti suviše kasno za promenu mišljenja. Svaka zemlje gleda sebe i svoje interese. Tako treba i Srbija.

Srbija