Politika

Skupština Srbije usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2023

-

07:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu na posebnoj sednici na kojoj je predstavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rasprava dolazi u trenutku kada se situacija u vezi sa raspletom kosovskog pitanja, pod pritiskom Zapada, usložnjava, a jedna od tema je takozvani francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju, iako on nije obuhvaćen Izveštajem o pregovorima koji je Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju dostavila poslanicima. Prvi dan sednice obeležili su brojni verbalni sukobi, pa čak i incident kada je u jednom trenutku došlo do koškanja i guranja među poslanicima. Drugog dana Izveštaj je usvojen nakon 11 sati sednice.

Kako je protekao prvi dan skupštinske rasprave o Kosovu pročitajte u jučerašnjem blogu

21.53 Skupština usvojila Izveštaj

Narodna skupština usvojila je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine sa 154 glasa "za". Protiv Izveštaja glasala su 23 poslanika, dok je uzdržano bilo njih devet.

21.50 Vučić pozvao Obradovića: Dođite u ponedeljak da vidite i sporazum i naš odgovor

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da želi javno da saopšti da prihvata raniji poziv predsednika da u ponedeljak dođe u Predsedništvo i da ostvari uvid u tekst francusko-nemačkog sporazuma, a predsednik Aleksandar Vučić mu je odgovorio da će mu pokazati i naš non-pejper, odnosno šta je država odgovorila.

“Pokazaću vam i nešto što je trebalo da tražite, a niko se nije setio. Pokazaću vam da pročitate detaljno i temeljno više stranica ozbiljnog teksta našeg non pejpera, šta je država Srbija odgovorila”, rekao je Vučić.

Obradović je u raspravi na posebnoj sednici o KiM rekao da je Vučić obećao i da će pisati predsedniku Rusije i Kine povodom članstva Kosova u UN, te da to nije uradio.

“Pričate o pismima, ja biram trenutke kada pišem pisma i kad s kim razgovaram zato što ja imam odnose sa tim ljudima. Niko Si Đinpinga nije toliko puta video ni na razglednici koliko sam ga ja puta video i razgovarao. Sa Vladimirom Putinom sam se 20 puta video uživo, sad ćete da mi objašnjavate kad treba da ih zovem”, poručio je Vučić.

On je dodao da je sada pisao neka druga pisma predstavnicima i premijerima zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, a koja su Aljbina Kurtija “zabolela”.

“Kurtijev šesti uslov je taj da Vučić povuče svoja pisma. Vidite koliko su moja pisma bila dobra kad je njemu jedan od šest uslova taj”, kazao je Vučić.

Vučić je Obradoviću poručio da u ponedeljak može da povede i partnere.

“Ako hoće – hoće, ako neće – neće, upoznaćete ih sa svim tim. Daću vam ja i druge podatke ukoliko ne budete želeli sa tim da izlazite u javnost. Sve što sam mogao da kažem i pokažem narodu pokazao sam od tačaka sporazuma do brige zbog onoga što nam sledi”, rekao je Vučić i dodao:

“U svakom slučaju naše je da se borimo, a vrata izdajnika, kako ste napisali, diktatora, tiranina za vas su uvek otvorena i uvek je spreman da čuje sve vaše primedbe i sve vaše savete i da vam ukaže na to šta se dešava i šta možemo da uradimo".

Izostanak razgovora, međutim, naglasio je, nešto je što Srbija "ne može, nema pravo i ne sme dopustiti”.

20.32 Vučić Kamberiju: "Ne sajanjte opasne snove"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas u Skupštini Srbije poslanika i predsednika Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija da ne sanja opasne snove i da nijednog trenutka na pomišlja da Albanci u Preševskoj dolini mogu da urade ono što su uradili posle 2000. godine. Kamberi je u govoru rekao da Srbi imaju problem sa prihvatanjem realnosti, a Vučić mu je na to rekao da je on megafon Aljbina Kurtija.

"Ono što on govori to je politika Aljbina Kurtija, a ne nekog drugog", rekaop je Vučić koji je ocenio da je Kamberijev govor bio jeftin trik kojim je pokušao da izjednači prava Srba na KiM sa Albancima u Centralnoj Srbiji.

"To je toliko loš trik, to ne može da se poredi i ne liči, niti su to dve države, niti imaju isti pravni status, niti imaju istu poziciju u pregovaračkom procesu, odnosno jedna uopšte ne postoji u pregovaračkom procesu", naglasio je Vučić.

On je poručio Kamberiju da prestane da sanja te "puste snove" o izjednačavanju pozicije, baš kao što je to, naglasio je, bezbroj puta rekao njegovom šefu, ali i Evropljanima koji su tu bili prisutni.
Dodao je da je loše kada neko ovde govori Srbima da ne sanjaju snove koji su nerealni i zato ga je zamolio da to ne čini sa Albancima i da im saopšti šta je realnost, a ne da maštaju o nečemu što ne mogu da dobiju i nikada neće dobiti.

"I nikakvih iluzija po tom pitanju nemojte da imate. A moja vrata su uvek otvorena za svaku vrstu razgovora, vi ste građani Srbije, imate mnogo prava, nema napada na vašu decu kada slavite Bajram. Ponosan sam na to što tamo gde mi imamo vlast ponašamo se mnogo drugačije prema vama nego tamo gde vaš mentor ima vlast prema srpskom narodu", istakao je Vučić.

On je zatim pročitao tekst u kojem je Šaip Kamberi zatražio od organa Albanije i tzv. Kosova da budu više prisutne u toj, kako je napisao, albanskoj zemlji koja je pod okupacijom genocidaša.
Kamberi je tu pomenuo i da je Srbija fašistička država i da je Albancima ugrožen biološki opstanak.

Ukazao je na "genocidno delovanje organa Srbije i da je stoga potrebno jače povezivanje dveju albanskih država sa Dolinom".

Vučić je nakon čitanja pisma rekao da nema problem da svako izgovori šta želi.

"Ponosan sam na zemlju, koja vas hlebom hrani, a u kojoj možete da izgovorite takve gadosti. To znači da smo demokratska zemlja i da smo ozbiljna zemlja. Samo vas upozoravam da ne mislite da vam je vreme da ne činite onakve stvari kakve ste radili iza 2000 godine. Samo vas molim. A pričajte šta hoćete, Srbija je demokratska zemlja i to će da istrpi. Ne sanjajte snove koji bi bili opasni, uvek za nas opasni, a nisu dobri ni za vas", istakao je Vučić.

Istakao je da želi kompromis i razgovore, jer smatra da je to dobro i lekovito za odnose Srba i Albanaca, kao i da je Kamberi je u pravu da mi Srbi ne razumemo uvek realnost, ali ni je ne razumeju ni Albanci.

"Oni će uvek, kada govore o prošlosti, pominjati porodicu Bogujevci, s pravom, ali neće pomenuti ubijenu porodicu Šutaković, otete 12-č. juna 99. Ne interesuje ga taj deo realnosti kao ni nas da slušamo o stradanju nekih drugih naroda. Nažalost", rekao je Vučić.

Na konstataciju Kamberija da je rekao da bi Kurti trebalo da je i dalje u srpskom zatvoru, Vučić je odgovorio da to nikada nije rekao.

"Rekao sam da su neki drugi pustili Kurtija 2001, a da nisu imali pravnog osnova za to, ovi koji mi drže pridike o patriotizmu. Njihov glavni šef ovde kaže da su pustili Kurija, Mazrekua i još 1.800 terorista da otople odnose sa Zapadom, a nije bilo pritiska", poručio je predsednik Srbije
On je zapitao Kamberija od koga želi da spase svoj narod.

"Vi ste ovu državu, od koje dobijate hleb, koja vam daje pare, izgradila porodilište, puteve i prugu nazvali fašističkom. Što to ne kažete u parlamentu? Od te države fašističke genocidaša tražite da vam stalno daje pare i da se ponaša drugačije", zaključio je Vučić.

On je na kraju poručio Kamberiju da ne brine, jer će, kaže, rešiti problem u Bujanovcu uz pomoć investicija, te dodao da se gradi brza pruga do Preševa.

"A moja vrata su uvek otvorena za svaku vrstu razgovora, vi ste građani Srbije, imate mnogo prava, nema napada na vašu decu kada slavite Bajram. Ponosan sam na to što tamo gde mi imamo vlast ponašamo se mnogo drugačije prema vama nego tamo gde vaš mentor ima vlast prema srpskom narodu", poručio je Vučić.

20.20 Marić: Ni vojni scenario, ni zamrznuti konflikt, rešenje je samo u pregovorima

Dušan Marić, poslanik SNS rekao je danas u Skupštini da Srbija u vezi s Kosovom i Metohijom bira između loših rešenja i naglasio da vojni scenario i zamrznuti konfilt, za koje se neki zalažu, nisu opcija već da samo preostaje diplomatski scenario.

"Ostaju nam samo pregovori u pokašaju pronalaženja kompromisa između srpskog i albanskog naroda, kako ne bismo zaoštravali odnose za Zapadom i time ugrozili stabilnost i privredu Srbiju", rekao je Marić.

Kao treći razlog naveo je potrebu pravljenja istorijskog kompramisa između dva najveća naroda na Balkanu.

"To moramo da napravimo zbog naše i njihove dece, ali uz uslov da se primeni ono što je već dogovoreno Briseleskim sporazumom, pre svega da bude formirana Zajednica srpskih opština, ali ne kao „kolo srpkih sestara”, kao što želi Kurti, nego onako kako je to dogovorio srpski pregovarački tim u Briselu", istakao je Marić.

19.28 Vučić: Lično sam s Japancima i Mađarima sprečio da Kosovo uđe u Unesko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na zasedanju u Skupštini Srbije, na pitanje Milice Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici da li parlament namerava usvoji jasnu strategiju u pregovorima, rekao da ne sme da se ponaša neodgovorno i da ne podiže crvene linije kako kome padne na pamet.

"Iako ste mi nebrojeno puta govorili da ne smem da javno kažem da nisam za priznanje nezavisnog Kosova i da ne podržavam njegovo članstvo u UN, kada sam to uradio vi ste sada priču proširili na druge institucije", rekao je on to na zahtev Milice Đurđević Stamenkovski da se izjasni o tome da li je za ulazak tzv. Kosova u Interpol ili Unesko.

S tim u vezi, Vučić je naglasio da ličnim razgovorima sa Abe Šinzom i Mađarima sprečio da tzv. Kosovo uđe u Unesko. 

Dodao je da mu je dosta pridika onih iz "antidržavnog pokreta", naročito nakon jučerašnjeg incidenta.

"Nisam sam ja juče dolazio na podijum da se obračunavam, već ste vi donosli krpe i ispisivali najveće uvrede, valjda da pomognete Kurtiju, zbog čega ste velike zvezde postali u Prištini i verovatno ste tamo podigli taj međunarodni ugled o kome pričate i to samo tamo gde mrze Srbe i nigde više", rekao je Vučić.

Predsednik je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski na to da ona smatra da Italija ne spada u veliku petorku, istakao da je ta zemlja Srbiji veoma bitna.

"Nama je Italija bitna iz više razloga, pored ostalog i jer je članica Grupe G7 i primera radi ima veći BDP od Rusije", naglasio je Vučić.

Fonet/AP

 

U prethodnoj diskusiji Vučić je rekao da su Srbi sa KiM morali da povuku barikade prilikom poslednjeg protesta i da su time sačuvani životi, jer bi NATO snage krenule na njih.

Odgovorajući na pitanje poslanika Slaviše Ristića iz Ujedinjenih zašto su barikade na KiM povučene iako nisu ispunjeni zahtevi Srba, Vučić je rekao da nije bio oduševljen time što nisu ispunjeni svi zahtevi Srba sa KiM, ali da je on morao da sagleda širu sliku i sačuva živote ljudi.
"Što se tiče barikada nismo imali nikakav osnov da ih zadržimo i jedan dan više, bili bismo prokazani u celom svetu. Nisam bio zadovoljan, znam da su ljudi želeli borbu, ali izvukli bi deblji kraj sa NATO", poručio je Vučić.

On ističe da nije bio problem u Albancima, da je jedao od posrednika zvao Petra Petkovića i rekao mu "imate 24 sati, onda će vas napasti Kurti".

"Uplašili su i Marka i Petra", ispričao je Vučić, dodajući da je to dobro jer znači da su odgovorni ljudi i brinu za narod.

"Pozvao sam tog posrednika i pitao ga šta radite ovo kad znate da Kurti nema snage i da pošalje sve svoje jedinice i to znamo i ti i ja. Jer nisu to samo barikade, već malo komplikovanije. On mi je rekao - nije Kurti, nego NATO", rekao je Vučić.

On je istakao da je pričao sam sa svima i da svi znaju koliko su se borili, ali da je njegovo da sagleda širu sliku.      

          
"Da vidimo da li možemo da ubedimo nekoga da su opravdane barikade ili ne. Nismo mogli nikoga da ubedimo, zato što niko nije hteo da čuje vapaj srpskog naroda", istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da smo sačuvali živote, jer smo znali da NATO mora da krene na barikade, a ljudi iz KFOR-a su mnogo odgovorniji i znaju da bi bilo krvi.

17.45 Drecun: Francusko-nemački plan nije uzmi ili ostavi, već platforma za razgovor

Predsednik skupstinskog odbora za KiM Milovan Drecun danas je rekao da francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja nije konačni sporazum, već platforma za dalji razgovor i istakao da Srbija mora da učestvuje u razgovorima o tom planu.

On je u skupštinskoj raspravi o KiM precizirao da taj plan nije sporazum "uzmi ili ostavi", i da govori o tri koraka, tako da kada se postigne osnovni sporazum slede dalji razgovori.

Drecun je ocenio kao zlonamerne tvrdnje pojedinih poslanika da je predsednik Srbije Aleksadar Vučić nešto potpisao i prihvatio i da je u pitanju ultimatum, citirajući međunarodne zvaničnike, kao što su Derek Šole i Miroslav Lajčak koji, kako navodi, govore da plan nije konačan, a pomenuo je da i Aljbin Kurti vidi plan kao platformu za razgovor.

"Prema planu treba da se odnosimo kao o plaformi, treba razgovarati ali kada se formira ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", istakao je Drecun navodeći da je to sadržano i u planu od 10 tačaka koje je izneo predsednik Aleksandar Vučić i da to znači da se od Srbije ne traži da prizna tzv. Kosovo i njegov pristup u UN.

Drecun je objasnio i da je za  Srbiju važno da utvrdi svoje mesto u policentričnom svetu koji se stvara, iako su geopolitičke okolnosti nikada teže po našu zemlju.

Smatra i da je za Srbiju od presudne važnosti da svoje mesto u evroatlanskom prostoru definise na održiv nacin, a to je kroz rešavanje kosovskog pitanja.

Sanja Jefić Branković iz SDPS ocenila je da bi Srbija ako prihvati francusko-nemački plan imala bolju evropsku perspektivu, više investicija i više sredstava iz pristupnih fondova.

"Ako odbijemo plan Srbija će se naći u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, došlo bi do oseke u odnosu sa EU, povlačenja investicija, ukidanja bezvinog režima", rekla je ona i upitala koliko bi to Srbiju odvelo od održivog funkcionisanja.

Pre nego što se donese odluka o planu, kako je rekla, moraju se uzeti u obzir ove činjenice i koje bi posledice.

Jefić je rekla i da treba  insistirati na tome da se obezbedi zaštita Srba na KiM,  očuva integritet Srbije i kroz traženje kompromisa pokaže da Srbija nije faktor nestabilnosti već stabilnosti.

17.01 Vučić: Kurtijevi zahtevi više sprdnja sa međunarodnom zajednicom nego sa nama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je šest zahteva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština sprdnja i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom.

Vučić je to kazao na posebnoj sednici Skupštine Srbije gde se raspravlja o KiM, a odgovarajući na kritike i pitanja koje mu je postavila poslanica Demokratske stranke Ksenija Marković.

Predsednik je podsetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promeni naziv, da bude deo konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanice Marković koji je odgovor vlade i predsednika Srbije na te zahteve, Vučić je kazao "ne može".

"Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama", kazao je predsednik.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

"Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali", kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je reč o posledicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

"Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mere protiv Srbije", podsetio je predsednik.

Na pitanje koje je postavila Marković šta je smisao ove sednice, Vučić je kazao da se i on pita šta je svrha te da je mislio da poslanici hoće da dobiju neke odgovore.

"Baš iz vaše stranke su rekli da nećete konsultacije, nego Skupštinu i ja dođem u Skupštinu i vi mene pitate šta je svrha. Ne pitajte me šta je svrha jer nisam došao zato što sam sam sebe pozvao, već jer ste me vi pozvali", naveo je.

Na pitanje Marković u vezi saveznika Srbije, predsednik kaže da je rekao da za rat i sukobe nam trebaju saveznici, a da u međunarodnoj politici ima samo interesa.

"Trudimo se da imamo više onih sa kojima razgovaramo i da nemamo onih sa kojima ne možemo da razgovaramo", dodaje.

Vučić je primetio da se na današnjem zasedanju moglo čuti ono što govori i Aljbin Kurti, a što ocenjuje kao jednu od najopasnijih stvari.

"Mogli smo da čujemo ono što govori i Kurti, a to je da je Srpska lista ta koja iseljava Srbe sa KiM", kazao je.

Poslanica DS-a Ksenija Marković kazala je da se na sednici nije moglo saznati ništa novo o predloženom sporazumu, kao i da je iskorišćena da se diskredituje opozicija.

Navodeći da se na sednici govorilo da je Kurtijev cilj da smanji nadležnosti ZSO, ukazala je da se nakon deceniju od dogova govori o uvođenju, a da se ne zna suština i sadržaj ZSO.

Poslanik SPP-a Zaim Redžepović istakao je da dijalog svakako nema alternativu i da ukoliko bude ugrožen, ukoliko neko ne bude hteo da razgovara, Srbija ne sme da odustane.

"Ne smemo imati iluzije da će postojati sporazumi koji će odgovarati samo jednoj strani. SPP će podržati izveštaj i to je naša želja da utičemo da sa našom čašom vodom da ugasimo ovaj požar. Srbija ne sme da dođe u sukob sa NATO-om", kazao je Redžepović.

Prema njegovim rečima, svako ko misli da može sukobom da se reši kosovsko pitanje ne misli dobro Srbiji, ni građanima Srbije.

"Treba da gledamo šta može da se spasi, da se ne izgubi, da se uradi za ljude jer su ljudi važniji od svih teritorija. Podržaćemo sve napore predsednika u rešenju problema", kazao je Redžepović.
    
16.58 Stević: Videlo se juče i danas kome je stalo do KiM, a kome nije

Poslanik Zvonimir Stević iz SPS rekao je u raspravi da su poslanici opozicije svojim ponašanjem naneli ogromnu štetu državi Srbiji i srpskin nacionalnim interesima, a najviše Srbma na KiM.

"Videlo se juče i danas kome je stalo do KiM, a kome nije, i kome je stalo do KiM kao do lanjskog snega", rekao je Stavić i dodao da je na sednici o KiM trebalo da postignemo nacionalno jedinstvo.

Vučić je potom poručio da Srbija treba da održi balans, sačuva vitalne interese našeg naroda na KiM i ne dozvoli ulaz Kosova u UN, kao i da to smatra pobedom naše zemlje.

"Da ne dozvolimo ulaz Kosova u UN, verujem da to možemo, a svakako nećemo mi biti ti koji će to dozvoliti nekom drugom. Za one sledeće nisam siguran. A, možda nas i Bog pogleda, pa neki bolji i odgovorniji dođu. Kako stvari stoje, plašim se da bi moglo da bude mnogo puta gore", rekao je Vučić.

Kazao je da je poznavao sve prethodne lidere i da zna šta su radili.

"Gledam i ovo danas i plašim se da smo od mnogo onih koji nisu bili dobri imali mnogo bolje, nego što ih imamo danas, a pretenduju na vlast", zaključio je Vučić.

16.49 Vučić: Racionalno da rešavamo probleme, opozicija za jedan dan uništila imidž Srbije

Predsednik  Vučić poručio je danas u Skupštini Srbije da treba da budemo racionalni u rešavanju problema, jer bismo u suprotnom nagrabusili i država bi nam nestala, kako je rekao, brzinom munje.

"Ostaje nam da vidimo kako i na koji nacin da se uzobiljimo i, ponoviću reči Noama Čomskog, racionalno pristupamo rešavanju probema, jer ako to ne budemo uradili - nagrabusili smo. Nemojte da vam govorim na šta bi nam država ličila, mogli su ljudi da vide i juče i danas, briznom munje bi bukvalno nestala", rekao je Vučić.

On je kazao da se to događalo mnogo puta u novijoj istoriji sa državama i mnogo bogatijim od naše, u Africi, Aziji, ali i Evropi, i da treba videti kako su prošle zbog neodgovornog državnog rukovodstvo izabranog posredstvom stranih obaveštajnih agencija.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Vučić je rekao da se, sa druge strane, poslanici opozicije ponašaju kao deca u obdaništu i da bi i on bio verovatno veći patriota da je tri puta viknuo "Kosovo je srce Srbije".

"Koga god da sam slušao od njih, samo još ništa nisam čuo pametno - sta ćemo sa Kosovom. Glume i da su veliki Evropejci, a nisam čuo da je neko rekao su nam potrebni razgovor i kompormis", kazao je Vučić.

Kazao je da su ti poslanici juče za jedan dan uništili imidž Srbiji.

"Šta vam se desilo, da li ste ponosni što je to bila glavna i najružnija vest u regionu. Svi su se sprdali sa nama, budalama i ludacima, kako nas dozviljavjau. Samo zato što ste hteli parče slave", rekao je Vučić.   

16.30 Milivojević: Rezultati Vučićeve politike "apokaliptični" za Srbiju

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke tvrdi da su rezultati Vučićeve politike "apokaliptični" za Srbiju, "tragični" za njene građane, "pogubni" za buduće generacije i "katastrofični" sa aspekta naših nacionalnih interesa, te da Vučić "ispoljava neskrivenu mržnju" prema Srbiji.

Vučić je na to odgovorio:

"Srbiju volim najviše na svetu. Ne postoji ništa što volim kao Srbiju. Mogu to da uporedim samo sa ljubavlju prema svojoj deci i ni prema kome i ni prema čemu drugom".

Dodao je i da se trudio sa sluša poslanike očekujući da će nešto od njih moći da se čuje, ali da se sve svelo na "utrkivanje" u nivou i snazi uvreda koja su izgovorene protiv njega.

Predsednik je istakao da je situacija u Srbiji u istoriji naše zemlje objektivno najbolja.

"Da li je dovoljno dobra? Nije. Da li sam zadovoljan i srećan? Nisam. Da li je nekada u istoriji bilo bolje? Ne, nije, nikada", rekao je Vučić.

Milivojević je, između ostalog, predsednika pitao zašto je došao u Narodnu skupštinu.

"Da doneste izveštaj (direktora Kancelarije za KiM) Petra Petkovića? Ima Narodna skupština svoju kurirsku službu, ne morate vi da glumite potrčka Petkovića", rekao je Milivojević.
Na to je Vučić odgovorio da je na sednicu došao zato što su ga poslanici zvali.

"Zato što ste me vi zvali, zato što se donosili zajednička saopštenja u kojima ste rekli da tražite sednicu skupštine da dođem. Je l' mislite da za mene ima nešto lepo ovde? Da sam čuo neku lepu reč o sebi? Da je lepo trpeti psovke i uvrede da si ubica, kriminalac, majmun, ludak, ovakav, onakav?", rekao je Vučić.

"Govorite da sam uzeo sam kartu u Karlobagu za voz. Nisam bio tamo nikada, ali nisam mogao da uzmem kartu za voz nigde u Srbiji jer nam niste sačuvali nijednu prugu i nijedan voz pristojan. To smo morali da gradimo ispočetka, i pruge i vozove da bismo ih uradili više nego u prethodnih 50 godina", rekao je Vučić.

Vučić je pokazao fotografiju njega i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i istakao da se sa Kurtijem nikada nije slikao, niti rukovao u životu.

"Ovo je ustvari slika Kurtija i (grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa) Dendijasa, samo što je umesto Dendijasa, čovek koji je malopre govorio stavio moju sliku i obmanjivao javnost da kaže: 'Pogledajte kako se Vučić grli sa Kurtijem'. Pogledajte sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla", rekao je Vučić.

Naveo je da je ova sednica prilika da obrazloži sve, kako je rekao, bljuvotine, laži i beslilice koje su neki poslanici izgovorili.

"Divno je kada kažete Andrej i Danilo pronađeni u šahtu kao Gadafi. Dirajte mene, nije problem da ja završim kao Gadafi. Razumem vašu želju i patologiju, mnogo o vama govori, ali vas pitam što to radite porodicama? Šta su vam oni zgrešili? Kako uopšte možete da se radujete nečemu što se dogodilo Gadafiju, kako to možete da zamislite za bilo koga?", rekao je Vučić.

Tokom rasprave za reč se, između ostalih, javio Marijan Rističević iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" koji je rekao da je zgrožen postupcima, kako je naveo, navodne patriotske opozicije.

15.56 Polemika Pavićevića i Vučića

Poslanik iz koalicije "Zeleno - levi klub" Đorđe Pavićević je rekao da se Vučić skoro 30 godina institucionalno bavi politikom zbog čega ne mora da spočitava opoziciji "ko je šta radio u životu". 

Vučić je odgovorio da Pavićević sve vreme svog izlaganja nije ni pomenuo Kosovo i Metohiju. 

"Ali zato su valjda svi slavni kada izgovore moje ime. Izgovorio ga je devet puta za skoro četiri minuta izlaganja. Čestitam spasili ste KiM virtuoznim veštinama, ali mi nije jasno da li ste me hvalili ili ne", zaključio je Vučić. 

Pavićević je tokom izlaganja naveo da je tokom jučerašnje sednice Vučić govorio skoro pet sati, predsednik Skupštine Vladimir Orlić sat i 45 minuta, "oni koji su hvalili predsednika" 108 minuta. 

"Neću se zahvaliti predsedniku jer nas je poštedeo čitanja niti smo mogli da pročitamo šta piše, ali smo čuli pet sati različitih interpretacija i 10 principa koji se ne odnose na ono što piše. Čuli smo Tukidida, ali to je vaš manir, mogli ste da nađete i bolje delove tog dela", rekao je Pavićević. 

Pre Pavićevića govorila je poslanica SNS Danijela Vujičić, koja je rekla da je nakon jučerašnjeg dana shvatila da je pogrešila što je mislila da je KiM kolevka svakom Srbinu, kao i da je politika opozicije prema KiM "čist amaterizam". 

"Juče su pale sve maske. Želim da se zahvalim predsedniku za sve što čini za KiM i što čuvamo mir. Pokazali ste da poštujete institucije. Ne bih se možda ni zahvalila da su svi prethodni predsednici imali ovakvu odgovornost. Pokazali ste razliku između politikanstva i odgovornog vođenja Srbije", rekla je ona. 

Ona je naglasila da Srbi sa KiM apeluju na jedinstven stav i da insistiraju na tome da narod shvati da su sva vera i nada uperene u Beograd.  

15.31 Stefanović: Nećemo dopustiti da Srbija krvari da bi neko stekao političke poene

Poslanik poslaničke grupe “Ujedinjeni” Borko Stefanović je rekao da se Stranka slobode i pravde ne slaže sa Srpskom naprednom strankom, niti sa ovom vlašću, ni po jednoj političkoj i ekonomskoj temi, ali da, kako je rekao, neće doprinositi da Srbija krvari i propada da bi neko stekao političke poene na najtežoj temi, a to je Kosovo i Metohija. 

Stefanović je ocenio da nemile scene u parlamentu  i transparenti nijednu dobru stvar nisu donele ni građanima Srbije, niti Srbima na KiM. 

On je rekao i da Srbija plaća cenu za to što nije uvela sankcije Rusiji, dodajući da postoje pretnje koje se odnose na povlačenje kompanija, prekid evropskih fondova, kao i na prekid evropskih integracija. Metohije. Rekao je, takođe, da predlaže da se formira mešovita komisija koju bi činile sve parlamentarne stranke, NVO, SANU koja bi, kaže, utvrdila pregovarački okvir sa "crvenim linijama". 

"Naša pozicija bi bila bolja da smo na vreme uradili ono što tražimo 10 meseci", rekao je Stefanović i dodao da je loša politika hvaliti se neuvođenjem sankcija Rusiji, jer se takvom politikom Srbija dovodi u težu situaciju. 

Vučić je odgovorio da je Stefanović u pravu kada kaže da plaćamo cenu zbog neuvodenja sankcija i da nema problem to da kaže. 

"Da, u pravu ste, znam bolje nego Vi, nisam spreman da govorim kolika je cena zato što smatram da je cena politike koju vodite dobra dok god možete da je izmerite. Košta, ne malo, ali dok nas ne košta vitalnih interesa, mi moramo da čuvamo našu politiku koja mora da bude slobodarska, ako to ne budemo mogli, ja ću da kažem, ne možemo i neću se kriti iza bilo koga", odgovorio je Vučić. 

Vučić je odbacio kritike Borka Stefanovića koje su se odnosile na ekonomiju, rekavši da je stanje u javnim finansijama danas neuporedivo bolje nego pre 10 godina. 

"Oni vam kažu biće javni dug 35 milijardi, možda, ali na 70 milijardi BDP to je manje nego što smo nasledili", rekao je Vučić i dodao da nije isto kada je javni dug 15 milijardi na 25 milijardi BDP-a. 

On je naveo da je priliv stranih investicija 2012. godina bila jedna milijarda, a da su prošle godine bile preko 4 milijarde evra. Vučić je dodao da Srbija ima stabilan kurs, zvanično zaposlenih je 2,3 miliona ljudi, pri čemu po popisu imamo 500.000 ljudi manje nego tada. 

"Imamo najnižu stopu nezaposlenih u istoriji", rekao je Vučić i dodao da je minimalna zarada 2012. godine bila 15.000 dinara, a da je danas 40.000 dinara. 

14.30 Jovanović: Srbija ponovo u devedesetim, Vučić: Pametni razumeju šta je realno, a šta nije

Aleksandar Jovanović Ćuta iz poslaničke grupe "Zajedno-Moramo" rekao je da Ekološki ustanak nije za priznavanje Kosova, niti da dobije stolicu u UN, ali tvrdi da je Srbija, posle pregovora u kojima su učestvovali Borko Stefanović, Ivica Dačić, Vuk Jeremić i Vučić ponovo u devedesetim godinama, a da se preti sankcijma, izolacijom, pominju kontramitinzi. 

On je pozvao EU da prekine sa nevidljivim dokumentima i da njihovi predstavnici dođu u skupštinu da poslanicima kažu kakva je sudbina skrojena za KiM i za budućnost ove zemlje. 

Vučić je rekao da je možda bilo grešaka u pregovorima u proteklom periodu, ali da "trka" za pokrajinu nije počela ni 2012. ni 2000. ni 90-ih, već mnogo ranije. On je naveo da treba imati u vidu početne pozicije u trci i da su protivnici bili 20 metara pred ciljem, a Beograd 80 metara udaljen. 

"Pametni ljudi u Srbiji to razumeju i mogu da cene šta je realno i šta nije. Postoje stvari kojima ste ograničeni i koje ne možete da promenite", rekao je Vučić tokom rasprave u Skupstini Srbije i dodao da je Kosovo teška priča. 

Jovanović je zamerio predsedniku što nije posetio selo Rakitu na Staroj planini, a Vučić je rekao da utvrdi datume i da će on otići i tamo kao što je išao i u Gornje Nedeljice da razgovara sa ljudima i da pomogne. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

13.26 Narodna stranka neće učestvovati u daljoj raspravi

Narodna stranka neće učestvovati u daljoj raspravi na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, rekao je poslanik te stranke Stefan Jovanović, a kao razlog naveo to što je, kako tvrdi, rasprava pretvorena u "cirkusku predstavu".

"Narodna stranka je juče napustila salu skupštine i danas ne učestvujemo na sednici. Pitanje Kosova i Metohije je jedno od najvažnijih državnih pitanja i ovo je trebalo da bude ozbiljna rasprava, ali se pretvorila u cirkusku predstavu", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije. On tvrdi da predsednik Aleksandar Vučić nije došao da nasupa sa integritetom predsednika Srbije već, kako kaže, predsednika Srpske napredne stranke.

12.36 Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija iz Skupštine

Euronews

12.26 "Strane investicije mnogo važne za srpsku privredu"

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da su strane direktne investicije mnogo značajne za srpsku privredu i da nam se od toga isplaćuju i veće plate i veće penzije dodajući da, ukoliko ima zainteresovanih investitora iz Rusije, dobrodošli su u Srbiju.

Odgovarajući na kritike poslanika Dveri Ivana Kostića u vezi sa saradnjom sa Ruskom Federacijom, Vučić je kazao da je tokom prošle godine u Srbiji zabeležen skok azijskih, odnosno kineskih i japanskih investicija, nešto manje je bilo evropskih, ali su i dalje dominantne, a ruske investicije su oko 2,5 odsto.

"Razumljivi su i razlozi", kazao je Vučić komentarišući nizak nivo ruskih investicija dodajući da kada se država vodi, mora se izračunati sve. Vučić je ukazao i da je trgovinska razmena sa Nemačkom prošle godine bila 8,3 milijarde, a da će ove godine ići preko devet, možda 10 milijardi.

12.10 Polemika Kozme i Vučića 

Poslanik Robert Kozma iz Zeleno-levog kluba je rekao da je SNS, "pored sve muke za Srbe na KiM, uveo strahovladu na severu KiM" i da uvek sa međunarodnim predstavnicima za sebe ispregovara opstanak na vlasti, a za građane na Kosovu i ;etohiji veću neizvesnost.  

Vučić je odgovorio da nikada nije ni sa kim pregovarao o opstanku na vlasti, niti da će o tome pregovarati sa bilo kim jer ga interesuje samo opstanak i napredak Srbije. "Nikada neću pregovarati zbog opstanka na vlasti, mene interesuje opstanak i napredak Srbje", poručio je Vučić. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

11.04 Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Poslanici su nastavili raspravu o Kosovu i Metohiji. Konstatovano je da je sali prisutno 163 narodna poslanika i da postoji kvorum za rad. Sednici i danas prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

10.30 Nastavak sednice zakazan za 11 časova

Predviđeno je da poslanici nastave danas raspravu o Kosovu i Metohiji u 11 časova. Ne zna se koliko bi sednica mogla da potraje. 

10.20 Spasojević za Euronews Srbija: Dešavanja u skupštini logična posledica situacije u kojoj smo

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka rekao je za Euronews Srbija da je prvi dan skupštinske rasprave o Kosovu i Metohiji bio buran, ali da mu se čini da je to na neki način logična posledica situaicje u kojoj se nalazimo. 

“Imamo sporazum koji je tajni ili polutajni, mi i dalje ne znamo šta tamo piše i imamo skupštinsko zasedanje na kom se zapravo govori o izveštaju o proteklih nekoliko meseci što znači da i vlast i opozicija iz tog zasedanja pokušavaju da izvuku najviše za sebe, da ne govore o konkretnom sporazumu i to onda proizvede situaciju koju smo juče gledali. Čini mi se da je do konsenzusa jako teško doći i čini mi se da je u jednom trenutku predsednik Vučić prilično otvoreno rekao da on nije došao po podršku u skupštinu jer zna da je neće dobiti, već da građanima predstavi ono što se radilo poslednjih nekoliko meseci i iz tog konteksta je ono što smo juče gledali bilo prilično logično na neki način”, naveo je Dušan Spasojević.  

Govoreći o razvijanju transparenata u Skupštini, on kaže da je to jedna vrsta političkog performansa kakvi su već vićeni od strane različitih političkih aktera. 

Euronews

“Prosto taj deo poslanika je odlučio da na taj način pošalje neku vrstu poruke. Verujem da njhovom biračkom telu to deluje prihvatljivo , da nije dovoljno samo govoriti već na neki način izvesti neku provokaciju i prosto nije samo poenta u tome da se donese ili odbije neki izveštaj, već je prosto poenta u govorima u simbolima koji se šalju i to je nažalost deo našeg parlamentarnog života”, ocenio je Spasojević.  

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu, Spasojević kaže da deluje da je prvo plan da se formira ZSO, pre svega zato što to proizilazi iz Briselskog sporazuma. “Videli ste sinoć da je Kurti izašao sa novim zahtevima, od kojih su bar 3-4 izuzetno nerealna, tako da će to verovatno biti ključna borba u narednim mesecima, ZSO jeste deo šireg dogovora”, naveo je on.  

Vučić: Najveći problem član četiri francusko-nemačkog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je 90 odsto onoga što je izašlo u javnost o francusko-nemačkom planu tačno i da su to očigledno pustili neki iz međunarodne zajednice kojima je to odgovaralo. On je rekao da je najveći problem član četiri tog dokumenta koji predviđa da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama". Takođe je predstavio 10 tačaka na kojima će se u narednom periodu zasnivati politika Srbije. 

"U samoj premabuli tog plana, kaže  se -  "polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta strana na fundamentalna pitanja uključujući i statusna pitanja". Tu nam po prvi put omogućavaju da drugačije gledamo na pitanje statusa Kosova, to je jedina dobra stvar. Sve kasnije de jure i de fakto derogira čak i ovu preambulu na koju bismo mogli da se pozivamo", naveo je predsednik.

Takođe, na kraju prvog dana sednice, Vučić nije isključio mogućnost da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji.

"Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredeljenja našeg rukovodstva", rekao je Vučić.

Šefovi poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije izneli su juče svoje stavove, a inače, prvi dan sednice obeležili su brojni verbalni sukobi, pa čak i incident kada je u jednom trenutku došlo do koškanja i guranja među poslanicima. Nakon burne rasprave tokom koje su poslanici opozicije stajali i uzvikivali "izdaja", a poslanici vlasti im uzvraćali, došlo je do košakanja i guranja. Deo opozicionih poslanika krenuo je ka predsedniku Srbije sa transparentima, u čemu su sprečeni. Zatim su se umešali i poslanici vlasti, kada je došlo do guranja ispred skupštinske govornice. U tome je učestvovala velika grupa poslanika koji su osim toga, sve vreme razmenjivali uvrede.

Euronews

Politika Srbije u narednom periodu u deset tačaka

Vučić je naveo šta će biti politika Srbije u narednom periodu u deset tačaka:

1. "Da gotovo na svaki način i po svaku cenu sačuvamo mir i stabilnost. Da se uzdržimo i da ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ljudi ne budu ugroženi onako kako subili ugroženi 2004. godine".

2. "Uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude i pravni i fizički okvir za prava našeg naroda i njihovo političko organizovanje na KiM i za svaku vrstu podrške Srbije koju više niko nikada neće moći da spreči".

3. "Bezbednost Srba na KiM, upravo zato se borimo za mir, jer bi oni prvi stradali, a ne oni koji se busaju u prsa po kafanama".

4. "Bolji život za naš narod na KiM, mnogo novca ulažemo".  

5. "Za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole i da na tuđi račun budu junaci, ja sam rekao: Srbija će da razgovara i pregovara, čak i o najlošijim papirima".  
6. "Očuvanje vitalnih interesa - nastavićemo da čuvamo i štitimo svoju vojnu neutralnost. Druga stvar je očuvanje našeg samostalnog i nezavinog odlučivanja, da nam se u odluke ne meša niko ni sa Istoka ni sa Zapada". 

7. "Životni interes Srbije je da ostane na evropskom putu, jer to znači mnogo stvari za Srbiju kao što su investicije, standard, plate i penzije".  

8. "Rast Srbije, i to kad je reč o zdravstvu, energetici, hrani i vojsci".  

9. Direktne strane investicije - Predsednik je rekao da je Srbija šampion u tome na Zapadnom Balkanu i govorio je o fabrikama novim softverskim kompanijama i potrebni da zadržimo ljude u Srbiji. 

10. Program 2025 - Vučić je naveo da se očekuje da prosečna plata do tada pređe 1.000 evra. 

Komentari (0)

Srbija