Politika

Skupština nastavila raspravu o setu pravosudnih zakona: Opozicija protiv predloga, na meti kritika i prethodne reforme

Komentari

Autor: Tanjug/Fonet

05/02/2023

-

16:22

Skupština nastavila raspravu o setu pravosudnih zakona: Opozicija protiv predloga, na meti kritika i prethodne reforme
Skupština nastavila raspravu o setu pravosudnih zakona: Opozicija protiv predloga, na meti kritika i prethodne reforme - Copyright Fonet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu u načelu o setu pravosudnih zakona, kojima se zaokružuje ustavna reforma u oblasti pravosuđa, a rasprava o amandmanima nastavlja se utorak u 10 sati.

Deo opozicionih poslanika kritikovao je set pravosudnih zakona  ocenjujući da će se zadržati politička kontrola nad izborom sudija i tužilaca.

Pred poslanicima su predlozi zakona o sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaca i o uređenju sudova.

Današnja rasprava protiče uz brojne uzajamne optužbe poslanika vladajuće koalicije i opozicije vezane uz prethodne reforme pravosuđa.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da se ta stranka zalaže za punu nezavisnost pravosuđa. 

“Ono što ste predložili sada u formi zakona jeste zadržavanje političke kontrole nad izborom sudija nakon nelegalnog referenduma. Promenili ste formu, a kočnice zadržali”, ocenio je Stefanović.

On je rekao da nema specijalnog tužilaštva za korupciju državnih funkcionera sa tužilačkom policijom, nema obaveznosti reagovanja tužilaštva za određena krivična dela i obaveznost dnevnog obaveštavanja javnosti od strane tužioca.

“Nema obaveznosti suđenja dan za dan u krivičnim predmetima, nema oduzimanja prava ljudima bliskim vlasti da na osnovu lekarskog uverenja izbegavaju zatvor”, rekao je on i dodao da su zakoni samo drugi način kontrole pravosuđa i “ugrožavanje ogromne većine poštenih i savesnih sudija i tužilaca”.

Fonet/Zoran Mrđa

 

 

“Ako naš narod nakon ovih zakona traži nasušnu pravdu, moraće da čeka dugo i moraće da bude isključivo u šinjelu straha i podobnosti ako misli da reši bilo koji problem. Ta zarobljenost države neće nestati dok Srbija zaista ne dobije slobodu i pravdu”, rekao je Stefanović.

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari smatra da vladajuća većina neće nikada predložiti članove Visokog saveta sudstva koji će dobiti podršku dve trećine parlamenta, jer, kako je ocenio, nikada neće ni pokušati da razgovara sa opozicijom kako bi zajedno došli do najboljih rešenja.

“Nego ćete uvek ići na takozvani „antideadlock“ mehanizam gde će predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni Javni tužilac i zaštitnik građana odlučiti ko su najpodobniji kandidati za Visoki savet sudstva, a sve ove funkcije vi kontrolišete“, rekao je Albahari.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je danas da ministarka pravde Maja Popović, kao i mnoge sudije i tužioci, ne primećuje da republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac igra ogromnu ulogu u “procvatu organizovanog kriminala u Srbiji”.

Fonet/Zoran Mrđa

 

 

Parlić je tokom rasprave tvrdila da političari i tužiocu štite mafijaške grupe, te da građani to vide.

“U Srbiji se zakoni donose u interesu kriminalaca i tako se zemlja uništava”, rekla je Parlić i dodala da je pre 14 meseci zajedno sa 1.000 građana podnela krivičnu prijavu protiv tadašnje predsednice vlade Ane Brnabić i ministrarke Zorane Mihajlović i Irene Vujović.

Uglješa Mrdić, ispred Srpske napredne stranke, rekao je da je dobro podržati izmene pravosudnih zakona jer je to u interesu Srbije. Izbor sudija biće izmešten iz Skupštine Srbije, jačaće se vladavina prava, rekao je Mrdić. Kada je jača vladavina prava, to znači veći broj investicija, sigurniju i stabilniju državu, dodao je on.

Vanredna sednica Sklupštine sa 32 tačke dnevnog reda, od kojih je 11 o zakonima iz oblasti pravosuđa i usklađivanju sa ustavnim promenama, počela je juče, a nastavljena jutros u 10 časova.


 

 

Komentari (0)

Srbija