Politika

Vučić o razgovorima u Briselu: Pre svega potrebno formirati ZSO, ne očekujte da prihvatim promenu pristupa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2023

-

13:24

Vučić o razgovorima u Briselu: Pre svega potrebno formirati ZSO, ne očekujte da prihvatim promenu pristupa
Vučić o razgovorima u Briselu: Pre svega potrebno formirati ZSO, ne očekujte da prihvatim promenu pristupa - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom izjave visokog predstavnika EU Žozepa Borelja koji je rekao da je evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine na stolu i da je uputio poziv "liderima da uskoro dođu u Brisel kako bi definitivno izgurali taj predlog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je potrebno da se formira Zajednica srpskih opština.

"Mogu da guraju šta hoće. A moraju da mi kažu šta je smisao toga. Nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu. Pre toga Zajednica srpskih opština. Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem - ZSO istovremeno sa ne znam čim, ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete", rekao je Aleksandar Vučić odgovarajućina pitanja novinara u Kuršumlijskoj banji.

Kako je rekao, nije zainteresovan da ide u turizam.

"Dakle, ako me zovete, obavestite me da su isporučili Zajednicu srpskih opština. Kad to isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugm. Ako hoćete da me zovete u turizam, nema problema. Doći ću da Srbija ne bi bila kriva, ali ne očekujte od mene da prihvatim promenu pristupa koja je već dogovorena", naveo je predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao i da je predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, kada je izjavio da je formiranje Zajednice srpskih opština nemoguće, rekao samo ono što svi politički predstavnici Albanaca u Prištini misle. Dodao je da ne veruje u njihovo "prenemaganje u kojem oni tobož prihvataju planove u kojim bi mi trebalo da im pustimo da uđu u UN".

"A, onda će oni tobož da formiraju ZSO. Ne verujemo na reč posle 10 godina laži. To je očekivana izjava, očekivana reakcija i čestitam im na tome što su konačno bili iskreni. Znam da godinama nikada nisu planirali i ne planiraju da formiraju ZSO. A sada da vidimo šta će da rade Amerikanci, Evropljani i svi ostali", kazao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Bislimijevu poruku nakon Kurtijeve objave posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom da nije prihvatio nijedan od postignutih sporazuma u Briselu, Vučić je naveo, "Lepo što su sve rekli šta misle, hvala im na tome. Na njihovim podržavaocima i velikim zapadnim prijateljima je da na to reaguju".

O razgovoru s Dačićem: Država važnija od ličnih odnosa

Aleksandar Vučić je izjavio da je tokom  njegovog razgovora sa predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem istaknuto da je država važnija od svih ličnih odnosa. 

"Naše je da na pristojan način vodimo državu, jer je država ispred svih ličnih, partikularnih i partijskih interesa, i dogovorili smo se da će to tako biti u narednih šest meseci", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je napomenuo da će nastaviti da se bori radom, kao što su ljudi mogli da vide u Skupštini Srbije.

Komentari (3)

Munze

09.02.2023 17:30

Mi Srbi sve naopako radimo. Podržavamo Rusiju koja rublju nije ulagala u našu zemlju i koja nam ispije krv godinama. NEVEROVATNO!

Putinofilizam

10.02.2023 14:47

U Rusiji već polako krene siromaštvo i nemar(pouzdane informacije). Nek trpe sada tek je početak, A šta će reći za 20-30 godina pod sankcijama? Nama ovde je krivo što mi još uvek nismo im stavili teške sankcije jer Rusija nas ovde želi uništiti i želi nestabilnu vlast zbog njene Zle namene.

Beograd

10.02.2023 17:00

Pitamo se kad će predsednik Vučić pozvati opet Ruskog Bocana Harčenka da mu predaje detaljno izveštaj šta je sve uradjeno ovih dana? Mora Putko imati ceo raport iz Srbije! Takodje pitamo kad će jednom Srbija staviti kraj Rusiji, jer stvarno dosta nam je rusofilije?

Srbija