Politika

Dodik: Zajednica srpskih opština treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku

Komentari

Autor: FoNet

12/02/2023

-

15:09

Dodik: Zajednica srpskih opština treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Zajednica srpskih opština (ZSO) treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo "babarogu", izavio je u intervjuu za Kosovo onlajn u Beču predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da se francusko-nemački predlog ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom da je zasnovan na zahtevu da Srbija, makar prećutno treba da prizna Kosovo, što, ističe, nikada ne bi trebalo da se desi.

On je dodao da treba verovati predsedniku Aleksandru Vučiću kada kaže da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije.

"Međunarodnoj zajednici ne treba verovati, ali treba razgovarati, i odbacivati svaki predlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je razumeo stav zvaničnog Beograda i da podržava to da se ne prizna Kosovo, dodavši da Bosna i Hercegovina, zato što Republika Srpska to neće, prateći politiku Beograda, nije priznala Kosovo.

"Mnogo puta sam bio izložen pritiscima da se to učini, pa nisam. Jednako tako, i sam Vučić i rukovodstvo Srbije su dnevno izloženi raznim zahtevima u pokušaju da naprave atmosferu pritiska koja treba da dovede do njima potrebnog rešenja", ukazao je Dodik.

On je dodao da o tome treba razgovarati i da se slaže sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira Zajednica srpskih opština, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno.

"U tom pogledu, ne treba nastavljati razgovore dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci. Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi", smatra Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija