Politika

Svečane akademije, odlikovanja, svečanosti: Kako je obeležen Dan državnosti u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2023

-

17:03

Svečane akademije, odlikovanja, svečanosti: Kako je obeležen Dan državnosti u Srbiji
Garda Vojske Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je danas obeležen Dan državnosti uz ceremonije polaganja venaca i odavanje počasti u prisustvu državnog rukovodstva.

Proslava Sretenja Gospodnjeg počela je u Kragujevcu, u Staroj skupštini Sretenjskom akademijom "Knežev zapis" na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i članovi Vlade Srbije.

Predsednik Vučić poručio je okupljenim građanima ispred Stare skupštine da je, kada je država ugrožena i njeni temelji, u uslovima teške situacije u svetu, najvažnije da budemo zajedno, okupljeni i jedinstveni u želji da sačuvamo državu.

Istakao je tada da to nema veze sa političkim partijama, već da to ima veze sa onim što je biće srpskog naroda, ali i svih drugih građana Srbije, da razumeju da imamo nešto što je sveto, a to je naša zemlja Srbija. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"I ništa svetije nemamo", istakao je Vučić i dodao da nema igre, nema avanturizma, već da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, koji znači čuvanje mira i stabilnosti, jer su nam potrebna deca u budućnosti.

Potrebna je državna politika koja zna da štiti nacionalne interese ne ugrožavajući pritom ni opstanak, ni budućnost države, ni naroda koji čuva i štiti rekao je Vučić u obraćanju na akademiji "Knežev zapis" u Kragujevcu.

Odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Predsednik je zatim u Beogradu uručio odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a ceremonija dodele odlikovanja počela je intoniranjem himne "Bože pravde".

Ceremoniji su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Vučić je istakao da odlikovanjima koja se danas uručuju povodom Dana državnosti Srbija pokazuje da ne zaboravlja prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i za njene građane.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Centralna svečanost u Orašcu

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. 

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan, a vence su na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.   

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog, kao i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike, položio je venac i odao počast na grobu Neznanog junaka na Avali. 

Dan državnosti Srbije - Sretenje obeležava se u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. 

Komentari (0)

Srbija