Politika

Euronews centar: Istorijske dileme Srbije od Sretenja 1804. do danas: "Saradnja sa Rusijom ili ulivanje u rusko more"

Komentari

Autor: euronews Srbija

15/02/2023

-

22:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Petnaesti februar je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije. Tog dana, na Sretenje, 1804. pokrenut je Prvi srpski ustanak, a 31 godinu kasnije usvojen je i prvi Ustav Kneževine Srbije. Iako je važio svega 14 dana, Sretenjeski ustav zauzeo je posebno mesto u srpskoj istoriji jer je isticao atribute državnosti Srbije uprkos njenom vazalnom statusu.

Na Sretenje je počelo stvaranje moderne Srbije. To ističe i državni vrh koji je tokom dana učestvovao u nizu manifestacija kojima se obeležava Dan državnosti.  

O tome kakve su odluke donošene u 19. i 20. veku, a kakve se donose u 21. veku u emisiji Euronews centar govorili su istoričari i saradnici Instituta za političke studije Aleksandra Kolaković i Stefan Radojković.  

Kolaković je, povlačeći paralele sa tadašnjim i sadašnjim vremenom rekla da je i tada bilo aktuelno pitanje da li Srbija treba da bude uz Rusiju, ili da se predstavi razvijenijoj porodici evropskih naroda. Podsetila je na reči Jovana Skerlića koji je rekao: "Da - saradnji sa Rusijom, ali - ne ulivanje u rusko more". Navodi da je on tada rekao da Srbija mora da pronađe neki svoj put.  

Radojković kaže da je srpsko društvo uvek bilo generalno konzervativno i umereno desno. Dodaje i da su istraživanja pokazala da su sentimenti koji su pozitivni prema Rusiji inspirisani i NATO-om, i da su više odraz jednog, kako je rekao, "pank ponašanja".

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Komentari (0)

Srbija