Politika

Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo više od 70 vojnika u Burkini Faso

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2023

-

12:43

Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo više od 70 vojnika u Burkini Faso
Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo više od 70 vojnika u Burkini Faso - Copyright Tanjug/AP Photo/ Marco Simoncelli

veličina teksta

Aa Aa

Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za ubistvo više od 70 vojnika, ranjavanje desetina pripadnika trupa i uzimanje petoro talaca prilikom napada iz zasede na vojni konvoj na severu Burkine Faso.

U saopštenju, koje je u petak objavila novinska agencija ID, Amak, navodi se da je Islamska država napala konvoj koji je pokušavao da napreduje do područja pod njenom kontrolom u blizini Deua, u provinciji Oudalan u Sahelu.

Na fotografijama koje je objavila ID vide se 54 tela ubijenih vojnika u vojnoj uniformi, kao i više od 50 zaplenjenih jurišnih pušaka, a objavila je i slike petorice zarobljenih vojnika.

Desetine vojnika i civila ubijeno je kada je pogođena vojna ispostava u gradu Tin-Akof pre nekoliko dana i u napadu u gradu Deu pre nedelju dana, preneo je AP. Vlada Burkine Faso potvrdila je prošle sedmice da je 51 vojnik poginuo u zasedi u Deu.

Nasilje Al Kaide i Islamske države potresa Burkinu Faso već sedam godina, a poginule su na hiljade, dok je raseljeno gotovo dva miliona ljudi. Nesposobnost vlade da zaustavi nasilje dovela je do dva državna udara prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija