Fokus

Vojska Burkine Faso oslobodila 66 žena i dece od džihadista

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2023

-

09:58

Vojska Burkine Faso oslobodila 66 žena i dece od džihadista
Burkina Faso - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Vojska Burkine Faso oslobodila je 66 žena i dece koje su ranije ovog meseca oteli islamski ekstremisti u regionu Sahela, prema državnim medijima, prenosi Rojters.

Nacionalni servis RTB javio je da su oružane snage locirale taoce tokom vojne operacije u severnom regionu, a da je grupa uključivala 39 dece, među kojima i četiri bebe. Vlasti su saopštile da su oni sakupljali divlje voće u blizini grada Arbinda u provinciji Soum kada su ih islamski ekstremisti kidnapovali 12. i 13. januara.

Ekstremisti drže pod opsadom naseljena mesta širom ove zapadnoafričke zemlje, sprečavajući ljude i robu da se slobodno kreću, navodi britanska agencija. Grad Arbinda je godinama pod blokadom džihadista, a žene koje pokušavaju da odu su često njihova meta, prema navodima organizacija za ljudska prava, prenosi Rojters.

Džihadisti, povezani sa Al Kaidom i terorističkom organizacijom Islamska država, rasprostranjeni su u Burkini Faso, i do sada su ubili hiljade i raselili skoro dva miliona ljudi u toj zapadnoafričkoj državi.

Neuspeh više vlada da spreče njihovo delovanje izazvao je široko nezadovoljstvo i pokrenuo dva vojna udara tokom 2022, a  vojna hunta koja je preuzela vlast u septembru, obećala je da će vratiti bezbednost i zaustaviti nasilje, navodi Rojters.

 

Komentari (0)

Svet