Politika

Brnabić povodom sutrašnjih pregovora u Briselu: Dan neće biti lak, crvene linije Srbije jasne

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

12:51

Brnabić povodom sutrašnjih pregovora u Briselu: Dan neće biti lak, crvene linije Srbije jasne
Omladinsko pozorište Dadov - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas povodom sutrašnjih pregovora s Prištinom u Briselu da to sigurno neće biti lak dan, ali da su crvene linije Srbije jasne, a to su nepriznavanje Kosova i nedavanje saglasnosti za njegov ulazak u UN.

"Verujem da će (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) umeti da sačuva nacionalne interese države Srbije", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da posle ove runde razgovora u Briselu ocekuje formiranje Zajednice srpskih opština posle 10 godina. Ona je rekla da je Vučić, da je želeo da prizna Kosovo i kapitulaciju, trebalo samo da ne radi nista, jer su njegovi prethodnici "prodali, kapitulirali, izdali i dali ono što im niko nije tražio".

Premijerka je upitana o pismu Francuske, Nemačke i Italije upućenom predsedniku, rekla da je to pismo upućeno u Predsedništvo i da nije u redu da ga komentariše.

Brnabić je rekla da ove godine ni predsednik SAD Džozef Bajden u čestitki za dan državnosti nije rekao da dijalog vodi u međusobno priznanje.

Na pitanje da li će se ukloniti politički i navijački grafiti iz okruženja Omladinskog pozorišta "Dadova", koje je danas obišao s Brnabić, i parka za decu i škole, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao da ne zna ko određuje šta je politički grafit.

On je rekao da lično nema problema sa grafitima Miloša Obilića i "Kosovo je Srbija".

Šapić je istakao da će pokušati da nađu mesto za grafite u gradu.

"Meni je pre par meseci jedan ambasador govorio o grafitima u Beogradu i ja sam pitao da li brine o komunalnom redu u Beogradu", rekao je Šapić.

Brnabić je rekla da je na državi da napravi da se u školama, vrtićima i drugim mestima stvore dobri uslovi za rad i prosvetnih radnika i učenika, da nastavnici imaju dobre plate, ali i infrastrukturni uslovi za rad.

"Grafiti nisu jedini odraz onoga kakve su političke poruke", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li ga više plasi ili raduje demontaža Starog savskog mosta, gradonačelnik Šapić je rekao da ne zna zašto bi se plašio i da jedva čeka da krenu radovi i da potpiše ugovor za tunel koji ide ispod Ekonomskog fakulteta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija