Politika

Poslanici usvojili izveštaje nezavisnih državnih organa, izabran i novi direktor Agencije za sprečavanje korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

16:11

Poslanici usvojili izveštaje nezavisnih državnih organa, izabran i novi direktor Agencije za sprečavanje korupcije
Poslanici usvojili izveštaje nezavisnih državnih organa, izabran i novi direktor Agencije za sprečavanje korupcije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Diplomirani pravnik Dejan Damjanović izabran je danas na sednici Skupštine Srbije za novog direktora Agencije za sprečavanje korupcije, u kojoj je do sada obavljao funkciju zamenika direktora Agencije Dragana Sikimića.

Damjanović u Agenciji za sprečavanje korupcije radi od osnivanja, prvo u odeljenju za registre, potom ma mestu načelnika odeljenja za registre i od 2012. dužnost šefa kancelarije direktora Agencije. Damjanović je bio prvi na rang listi učesnika konkursa komisije za izbor direktora, a za njega je glasalo 145 poslanika.

Pored toga, poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaje nezavisnih državnih organa za 2021. godinu, među kojima su Fiskalni savet Srbije, Državna revizorska institucija, Poverenik za informacije od javnog značaja, Agencija za sprečavanje korupcije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i drugi. Skupština bira nezavisna tela, pa samim tim razmatra i njihove izveštaje jednom godišnje.

Prinskrin/Youtube/K1 Televizija

Dejan Damnjanović je izabran za direktora Agencije za sprečavanje korupcije

Inače, poslanici danas glasaju o ukupno 26 tačaka dnevnog reda, pošto su završili raspravu o amadmanima na izmene Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, i na Predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granice Srbije. Na ove predloge je bilo podneto oko 20 amandmana, pa su poslanici raspravu završili za tri sata.

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku nije na sednici u subotu prihvatio 16 amandmana na Predlog zakona o izmenama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika. Takođe, na prethodnoj sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove nije prihvaćeno pet amandmana na Predlog odluke o izmeni i dopunama Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

Vesić: Vozom do Niša za 100 minuta, umesto za 6 sati

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas više zakona i međudržavnih sporazuma, između ostalog dva zakona koja se odnose na modernizaciju pruge Beograd-Niš. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objasnio je u načelnoj raspravi da je reč o finansijskom ugovoru železničkog koridora 10  u okviru sporazuma "globalna kapija" između Srbije i Evropske investicone banke i Zakonu o potvrđivanju ugovora o zajmu železničkog koridora 10 koji se odnosi na deonice od Beograda do Niša.

On je naveo da je izgradnja brze pruge između Beograda i Niša nastavak izgradnje pruge između Beograda i Novog Sada, koja je završena i pruge koja se trenutno radi -između Novog Sada i Subotice.

"Putovanje između Beograda i Niša u proseku traje oko šest sati vozom, a kada bude izgrađena putovanje će trajati tačno sto minuta", naveo je Vesić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je rekao, procenjena vrednost izgradnje pruge između Beograda i Niša je dve milijarde i 775 miliona evra i najavio da će narednih nedelja sa Evropskom unijom biti potpisan grant kojim EU daje bespovratna sredstva za izgradnju pruge u iznosu od 598 miliona evra.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, ali i Odluku o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama van granica zemlje.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je u Skupštini Srbije da se Zakon o upotrebi Vojske u multinacionalnim operacijama menja i dopunjuje kako bi se mogućilo učešće u novim takvim operacijama. 

On je obrazlažući izmene precizirao  da se radi o učešću u operacijama u vojnim misijama EU u Mozambiku, na Sinaju, kao i učešću u misijama preko borbene grupe EU HEBROK gde su pripadnici snaga više država. Skupština je takođe potvrdila više međudržavnih sporazuma.

 

Opomena za Jovanovića

Poslaniku "Moramo-Zajedno" Aleksandru Jovanoviću Ćuti danas je izrečena opomena na sednici Narodne skupštine, nakon što se javio za reč pa zatim pozvao građane na protest podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva, a potom je rekao kako mu je policija preksinoć dolazila na vrata i pozvala ga da se javi u policijsku stanicu.

On je počeo da nabraja uvrede za koje tvrdi da su na njegov račun izrečene na prošloj sednici, na šta ga je predsednik Skupštine Vladimir Orlić prekinuo i upitao zbog čega sada tako govori.

Orlić je konstatovao da Jovanović to namerno radi i poručio mu, pošto se Jovanović uputio ka mestu predsedavajućeg, da nema dozvolu da priđe.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Gore (iz klupe) se prijavljujete za reč i možete da govorite. Vratite se tamo, pa se ponovo prijavite. Nemojte da vičete", rekao je Orlić i pozvao Jovanovića da se vrati na mesto.

Orlić je potom rekao da zbog narušavanja reda na sednici izriče Jovanoviću opomenu, kao i da je Jovanović "teatralno sišao do mesta predsedavajućeg i počeo da preti".

I neki drugi poslanici iz redova opozicije, pored Jovanovića, govorili su danas na sednici Skupštine o tužiteljkama u "slučaju EPS", kao i o današnjem sastanku u Briselu u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija