Politika

Odbor usvojio Predlog zakona filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

20:32

Odbor usvojio  Predlog zakona filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu
Skupština Srbije - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je usvojio Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu i Predlog zakona o izmeni Zakona o kinematografiji.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović obrazlažući Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu rekao je da se ovim aktom uređuje obavljanje, struktura i organizacija delatnosti zaštite i očuvanja filmskog i ostalog audiovizuelnog kulturnog nasleđa, kao i način zaštite, čuvanja, obrade i korišćenja filmske i ostale audiovizuelne građe.

Takođe se njime uređuju i druga pitanja od značaja za delatnost zaštite i očuvanja filmskog i ostalog audiovizuelnog kulturnog nasleđa, u skladu sa međunarodnim propisima i standardima.

Ivanović je rekao i da Republika Srbija do sada nije imala zakon kojim je sveobuhvatno uređena zaštita i očuvanje filmskog i ostalog audiovizuelnog kulturnog nasleđa.

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje prihvatili su i Predlog zakona o izmeni Zakona o kinematografiji.

Razlog za donošenje Zakona o izmeni Zakona o kinematografiji se odnosi na potrebu usaglašavanja ovog zakona sa Zakonom o kulturi u smislu određivanja nadležnog organa za donošenje odluke o izboru projekata po raspisanom javnom konkursu.

Pored državnog sekretara Ivanovića sednici su prisustvovali i pomoćnici ministra kulture Radovan Jokić i Danijela Vanušić.

Komentari (0)

Srbija