Politika

Grupa američkih senatora čestitala Beogradu i Prištini "postizanje privremenog sporazuma"

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

08:45

Grupa američkih senatora čestitala Beogradu i Prištini "postizanje privremenog sporazuma"
Američki senator Kris Marfi, jedan od potpisnika čestitke - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Grupa američkih senatora čestitala je Beogradu i Prištini postizanje "privremenog sporazuma o normalizaciji odnosa", na sastanku u Briselu 27. februara.

Zajedničko saopštenje objavili su u sredu senatori Kris Marfi, Džin Šahin, Pit Rikes, Tom Tilis, Ron Džonson i Kris van Holen, a objavljeno je na Marfijevom sajtu.

"Čestitamo vladama Srbije i Kosova na postizanju privremenog sporazuma o normalizaciji odnosa", naveli su senatori uz ocenu da je ovo značajan momenat za Beograd i Prištinu i da bi "ovaj napredak mogao da otključa značajne mogućnosti za Kosovo i Srbiju, koje uključuju stremljenje ka članstvu u EU i povećanje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i u svetu".

"Oba lidera, međutim, sada treba da se sastanu i postignu sporazum o implementacionom aneksu, koji će ponuditi mapu puta ka normalizaciji (odnosa) između dve zemlje", smatraju senatori.

Oni kažu da su i demokrate i republikanci u Senatu posvećeni radu sa vladama u Beogradu i Prištini "dok dovršavaju implementacioni aneks, i unapređuju prioritete koji će doneti mir, stabilnost i napredak u regionu”. 

"Sporazum i implementacioni aneks imaju značajne implikacije za širi region - Zapadni Balkan - gde znamo da (predsednik Rusije Vladimir) Putin nastoji da podrije transatlantsko jedinstvo i proširi ruski uticaj", ocenjuje grupa senatora.

U saopštenju se podseća da su Marfi, Šahin i Tilis posetili Prištinu i Beograd u aprilu kao deo delegacije američkog Kongresa, koja je tada posetila i BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija