Politika

Đilas: Evropski plan nije dobar za Srbiju, ali besmisleno raspravljati o nečemu što je usvojeno

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2023

-

17:32

Đilas: Evropski plan nije dobar za Srbiju, ali besmisleno raspravljati o nečemu što je usvojeno
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da Evropski plan za KiM nije dobar za Srbiju, ali da je besmisleno raspravljati o nečemu što je već usvojeno i što je neminovno.

Na konferenciji za novinare u sedištu stranke, Đilas je istakao da je Evropski plan prvi dokument o KiM sa kojim su upoznati građani Srbije, i to tek pošto je prihvaćen i objavljen na sajtu EU.

"Taj plan je u najvećoj meri posledica pogrešne politike i pregovora koje je čitavu deceniju sam vodio Aleksandar Vučić i o kojima niko ništa nije znao", ocenio je Đilas.

Naglašava da plan nije dobar za Srbiju, a da je za SSP najproblematičniji deo u kome se govori da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, što uključuje i UN.

"Iako ta odluka od Srbije ne zavisi, smatramo da Srbija mora da ostane dosledna stavu da ima pravo da ima negativan stav po tom pitanju", ocenio je Đilas.

On je dodao da smatra da je vreme de počnemo da sagledavamo realnost, a to je da Albanci ne žele da budu deo ustavnog poretka Srbije i da se "to može promeniti samo ratom".

"Svi koji govore da su za to, ali nisu za rat već da se to ostvari mirnim putem, lažu svoj narod, jer i oni jako dobro znaju da je to nemoguće. A rat je nešto što nikada više ne sme da nam se desi. Na stranu to što bi to bio rat sa NATO-om koji ne možemo dobiti. Rat više nikada nigde i ni sa kim ne sme biti politika Srbije", poručio je Đilas.

Dodao je da odbacivanje sporazuma koji nije dobar za Srbiju - nije dobro za Srbiju, jer bi je vodilo u izolaciju, u pad životnog standarda, nemogućnost neophodnih zaduživanja i samim tim kašnjenja i smanjenja plata i penzija, prestanak investicija, dobijanja sredstava iz predpristupnih fondova.

"Ovoga puta nas niko ne bi bombardovao, ali bi imali ekonomsko bombardovanje sa katastrofalnim posledicama. Zbog toga bi se dodatno povećao ionako veliki egzodus stanovništva i za 30 godina bi nas bilo ne više od dva miliona. Srbija bi opustela. Takva Srbija ne bi mogla da kontroliše ni sačuva ni teritoriju koju danas kontrolišemo", konstatovao je lider SSP.

On je zaključio da je rešenje u politici baziranoj na pragmatizmu i realnosti, a ne emocijama, kao i članstvu u EU.

"Očekujem izbore na svim nivoima, osim predsedničkih, do kraja godine"

Đilas izjavio je da očekuje da do kraja godine budu raspisani izbori u Srbiji na svim nivoima, osim predsedničkih.

Na konferenciji za medije u sedištu stranke, odgovarajući na pitanje novinara da li će biti beogradskih izbora ove godine, Đilas je odgovorio da je to obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle prethodnih beogradskih izbora, ali da se ogradio time da će ih biti, ako opozicija bude insistirala.

"Kao što znate, nekoliko meseci većina stranaka opozicije, osim SSP, nije želela izbore. Ono što smo mogli da čujemo oko Nove godine od stranaka proevropske opozicije je da su svi za izbore i mi tražimo izbore u Beogradu, evo i ja sad sa ovog mesta", poručio je Đilas.

On je dodao da želi da proširi zahtev, jer smatra da situacija u Srbiji zahteva izbore na svim nivoima, osim predsedničkih, jer je predsednički mandat određen na pet godina.

"Očekujem da do kraja ove godine mi imamo beogradske izbore, ali i lokalne, pokrajinske i parlamentarne na kojima će građani Srbije moći da iznesu svoj stav, ne samo kako izgleda Beograd, već i kako izgleda Srbija i kojim putem ide", poručio je Đilas.

Komentari (0)

Srbija