Politika

Vučić: Nismo prodali nijedan komad oružja i oruđa Rusiji ili Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2023

-

08:51

Vučić: Nismo prodali nijedan komad oružja i oruđa Rusiji ili Ukrajini
Vučić: Nismo prodali nijedan komad oružja i oruđa Rusiji ili Ukrajini - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz Katara i demantovao navode da je naša država prodavala oružje Rusiji ili Ukrajini rekavši da je u pitanju "notorna laž" i da Srbija "nije poslala nijedan komad oružja nikome".

"Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo fabrika u kojima radi oko 20.000 ljudi. Posao im nije da proizvode mikrofone, cipele i sakoe, već granate mine, dinamite, eksplozive i drugo. Takva municija uvek završi negde na ratištu ili u kriznim područjima sveta", rekao je on.

Vučić dodaje da Srbija nije prodala nijedan komad oružja ni Rusiji, ni Ukrajini, te da postoji "dozvoljeni korisnik", odnosno "end user" kojem Srbija može da izveze ovakvu vrstu robe.

"Rekli su i da izvozimo preko Turske... Međutim, znajući da postoji mogućnost da oružje bude poslato bilo kojoj strani na ratištu, mi smo se dodatno zaštitili i dodali da je nemoguće izvoziti municiju u Tursku bez saglasnosti Srbije"

Predsednik Srbije ističe da se pridržavamo međunarodnih zakona, ali da ova vrsta namenske industrije mora da živi.

"Šta hoćete, da uništimo Srbiju i ne prodajemo nikom ništa ili samo kad nema ratova - pa, kome da prodajemo kad nema ratova? Šta hoćete od države, da ukinemo radna mesta našim ljudima? Čisti smo kao suza, ali da li hoćemo da zarađujemo? Da, hoćemo i uopšte se ne stidim toga, ponosan sam. Jesmo li mi nekog odveli u rat? Nismo. Uložićemo još oko 100 miliona u našu namensku industriju, taj novac je već podeljen po fabrikama. Pravićemo još oružja i oruđa i tek ćemo da prodajemo", zaključio je Vučić.

Podsetimo, prošle nedelje oglasila se portparolka ruskog Minsitarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je rekla da Moskva prati informacije o mogućem snabdevanju Ukrajine srpskom municijom, ali da su za reakciju potrebne činjenice. Ona je dodala da do sada primljene informacije "izazivaju najveću zabrinutost".

 

Komentari (2)

Subotica

05.03.2023 10:20

Što se mi pravdamo da ne šaljemo Ukrajini oružije? Naravno da trebamo pomagati braći Ukrajincima da slome Ruskog agresora. Ko smo mi da ne pomognema kada ceo svet voli Ukrajinu i podržava ih. Slava Ukrajini i do konačne pobede nad agresorom.

Srbija