Politika

Đilas: U evropskom planu za Kosovo nema ničeg dobrog za Srbiju, ali bi posledice odbacivanja bile katastrofalne

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

16:20

Đilas: U evropskom planu za Kosovo nema ničeg dobrog za Srbiju, ali bi posledice odbacivanja bile katastrofalne
Đilas: U evropskom planu za Kosovo nema ničeg dobrog za Srbiju, ali bi posledice odbacivanja bile katastrofalne - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da u evropskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja nema skoro ništa dobro za Srbiju, ali da i njegovo odbacivanje za Srbiju ne bi bilo dobro.

On je rekao da je jedinstven stav većine da sporazum nije dobar za Srbiju, ali da ga je Evropa usvojila i da je rekla da će se implementirati. 

Đilas je naveo da je za SSP nasporniji član četiri kojem se kaže da se Srbija neće potiviti članstvu KiM u UN, kao i da su na Predsedništvu stranke usvojili stav da ne mogu da podrže nešto što, kako je rekao, gazi osnovne crvene linije preko kojih ne mogu da pređu, saopšteno je iz te stranke.

"Realnost je da je sporazum prihvaćen i odbacivanjem nečega što je već prihvaćeno nije dobro za Srbiju zato što bi posledice toga bile katastrofalne. O posledicama neusaglašavanja sa EU Aleksandar Vučić priča poslednja dva meseca, a mi već deset meseci. Da smo uveli bar delimične sankcije Rusiji što S SP uporno predlaže, danas bi naš položaj bio bolji", smatra Đilas.

On je naveo da oni koji kažu da KiM može da se vrati u ustavno pravni poredak mirnim putem lažu svoj narod. 

"Ne može Kosovo da se vrati mirnim putem, jer Albanci ne žele da budu deo Srbije. Dakle oni koji to kažu žele rat, a rat ne sme više da bude opcija u ovoj zemlji", naveo je Đilas.

On je rekao da je trenutno u fokusu javnosti evropski predlog o KiM, ali je podsetio  da je SSP pre tri godine kao jedan od prvih dokumenata usvojila Deklaraciju o pomirenju s albanskim narodom koji je preveden i na albanski jezik i u kojoj su insistirali na neophodnosti da se razgovara o suživotu sa albanskim narodom, ali da to, kako je dodao, nikog nije interesovalo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija