Politika

Osmani ambasadorima Kvinte iznela "crvene linije" Prištine

Komentari

Autor: Kossev

06/03/2023

-

23:48

Osmani ambasadorima Kvinte iznela "crvene linije" Prištine
Osmani ambasadorima Kvinte iznela "crvene linije" Prištine - Copyright president-ksgov.net

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu kojima je, između ostalog, prenela principe od kojih Priština ne odustaje u dijalogu sa Beogradom, a u kontekstu Evropskog predloga.

Sa Osmani su se sastali ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Nikolas Ebot, ambasador Nemačke Jern Rode, ambasador Italije Antonela De Riu, ambasador Francuske Olivije Gero, zamenik šefa misije SAD-a Alison Grunder, kao i šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog, prenosi Kossev.

Teme razgovora bila su najnovija dešavanja na Kosovu, uključujući i dijalog koji se vodi u Briselu, kao i naredni koraci, te koordinacija kosovskih institucija sa saveznicima, navode iz kosovskog predsedništva.

Osmani se osvrnula na Evropski predlog, oko čijeg teksta su se kosovski premijer i srpski predsednik usaglasili, odnosno dogovorili se da o tome nisu potrebni dalji razgovori.

Povodom predstojećeg sastanka dvojice „visokih“ pregovarača u Ohridu, Osmani je na sastanku sa ambasadorima kazala da sporazum o aneksu za sprovođenje osnovnog sporazuma mora da uzme u obzir principe usvojene u kosovskoj skupštini.

Principi su „nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo“.

Osmani je na ovom sastanku naglasila da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu i da će to i ostati.

Kosovo „nastavlja da bude posvećeno procesu koji doprinosi miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u zemlji i regionu“, poručila je Osmani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija