Politika

Kancelarija za KiM: Hapšenje Arsića novi vid pritiska na Srbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2023

-

09:05

Kancelarija za KiM: Hapšenje Arsića novi vid pritiska na Srbe
Policija Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Hapšenje Zlatka Arsića, oca troje dece iz sela Ajnovce u Kosovskoj Kamenici novi je vid pritiska i maltretiranja kojem su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra kojima Priština presuđuje u javnosti i pre završetka samog sudskog procesa, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za KiM Arsiću je odmah obezbedila besplatnu pravnu pomoć, a predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice Tanja Aksić jutros je obišla porodicu uhapšenog i ponudila im svu pomoć i podršku.

Arsić je pripadnik Kosovske policije i postavlja se logično pitanje kako je prošao sve neophodne provere i testove za rad u ovom organu, a sada je naprasno optužen za navodni ratni zločin?

"To otvara opravdanu sumnju da su motivi Arsićevog hapšenja posve drugačije prirode, a tome u prilog ide i sinoćnje saopštenje Dželjalja Svečlje koji je Arsića proglasio krivim i pre sudjenja i odluke suda", navodi se u saopštenju.

Dodaju da to jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava ni pravde, da im se presude po političkom i etničkom ključu izriču u javnosti, čime im se krši pretpostavka nevinosti i uskraćuje pravo na pravično suđenje.

"O svemu ovome Kancelarija će obavestiti i međunarodne institucije koje deluju na prostoru KiM", zaključuju u saopštenju.

Inače, Arsić je uhapšen juče na administrativnom prelazu Bela zemlja. Kako je ranije danas saopštilo kosovsko specijalno tužilaštvo, on se sumnjiči da je u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ, navodno tukao Albanca B.M, nanevši mu teške povrede, opasne po život.

 

.

Komentari (0)

Srbija