Politika

Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor Zlatku Arsiću

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

20:38

Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor Zlatku Arsiću
Petnaestogodišnjica Samoproglašene Nezavisnosti Kosova - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od mesec dana Srbinu Zlatku Arsiću koji je juče uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazete ekspres.

"Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora okrivljenom Z.A. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin", saopšteno je iz Suda.

Kako se dodaje, sudija za prethodni postupak usvojio je kao osnovan zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova za određivanje mere pritvora okrivljenom, i njemu je određena mera pritvora u trajanju od jednog meseca.

"Protiv te odluke nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, preko Osnovnog suda u Prištini", dodaje se u saopštenju Osnovnog suda u Prištini.

Advokat Vasilije Arsić rekao je za Kosovo onlajn da on još uvek nije dobio rešenje Suda, te da ne može da potvrdi tu vest, ali da će ukoliko mu ono bude uskoro dostavljena podneti žalbu Apelacionom sudu u roku od 24 sata.

"Ako je tako, Sud je bez dokaza odredio pritvor. Sve što smo danas izneli na sudu je bilo argumentovano sa naše strane, dok je tužilaška strana samo pričala da je Arsić počionio ratni zločin bez ijednog dokaza", rekao je Arsić.

Zlatan Arsić, star 45 godina, iz sela Ajnovce kod Kosovske Kamenice uhapšen je juče na administrativnom prelazu Bela zemlja, a kako je saopštilo kosovsko specijalno tužilaštvo, on se sumnjiči da je u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ, navodno tukao Albanca B.M, nanevši mu teške povrede, opasne po život.

Takođe, tužilaštvo tvrdi da  postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa, kako navode, drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao u maltretiranju, proterivanju i raseljavanju albanskih civila iz Kosovske Kamenice i okoline.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je obezbedila branioca za uhapšenog Arsića.

 

Komentari (0)

Srbija