Politika

Ko je novi ambasador SAD u Prištini Džefri M. Hovenijer

Komentari

Autor: N. Zdravković

11/07/2021

-

08:08

Ko je novi ambasador SAD u Prištini Džefri M. Hovenijer
Jeffrey Hovenier - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dugogodišnji ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet uskoro odlazi iz Prištine, a na to mesto, kako je saopštila Bela kuća, doći će Džefri M. Hovenijer, koji već ima veliko diplomatsko iskustvo na Balkanu. Hovenijer u Prištinu pristiže iz Turske, gde trenutno obavlja funkciju zamenika šefa misije pri ambasadi SAD.

U objavi Bele kuće od 2. jula ove godine saopšteno je da je predsednik SAD Džo Bajden nominovao sedam osoba za visoke funkcije u zemlji i svetu, a među imenima se pominje Džefri M. Hovenijer. Kako se može zaključiti na osnovu njegove biografije objavljene na zvaničnim stranama Bele kuće, te američke ambasade u Turskoj, Hovenijeru Evropa nije strana teritorija, a posebno zanimljivo za naš region je što je on već bio u diplomatskim misijama na ovom području.

Odlazeći ambasador Sjedinjenih Država u Prištini Filip Kosnet nadavno je čestitao Hovenijeru na novom zaduženju.

"Čestitam kolegi i prijatelju Džefu Hovenijeru na imenovanju za sledećeg američkog ambasadora na Kosovu", napisao je Kosnet na Tviteru.

Odlikovanje sa Kosova

Kako se navodi na sajtu Bele kuće, Hovenijer trenutno obavlja funkciju zamenika šefa misije u američkoj ambasadi u Ankari, gde je obavljao dužnost otpravnika poslova od avgusta 2018. do jula 2019. Pre toga je bio vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministar savetnika za politička pitanja u američkoj ambasadi u Berlinu. 

Služio je u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu, u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), i kao osoblja specijalnog izaslanika UN za status Kosova.

Njegova zaduženja u Vašingtonu uključuju službu direktora za poslove centralne i jugoistočne Evrope u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja sa odgovornošću za NATO i centralnoevropska pitanja.

Na sajtu ambasade u Turskoj se navodi da je Hovenijer višestruki dobitnik nagrada Stejt departmenta i ima vladine počasti iz Kosova. 

Naime, njega je 2018. godine tadašnji predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači odlikovao povodom desete godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova, prenosi portal Reporteri.

"Vaša i američka podrška svim političim procesima bili su presudni za slobodu i nezavisnost Kosova. Zauvek ćemo biti zahvalni", rekao je Tači tada.

Hovenijer je inače ranije naglašavao da će američka pozicija uvek biti "podrška slobodi i nezavisnosti Kosova".

"Uvek ću biti prijatelj Kosova", naveo je on, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Inače, na jednoj od najava za predavanje Hovenijera u Kenedi centru za međunarodne studije navodi se i da je on bio glavni američki pregovarač kada je reč o paketu ministarskih dokumenata OEBS iz Bukurešta 2001. godine i Sporazumu o stabilnosti prema dejtonskom članu V.

Dodaje se da je pomogao ponovnom otvaranju Ambasade u Beogradu u decembru 2000. nakon ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i SRJ, a kasnije je bio i na čelu privremene kancelarije ambasade SAD u južnoj Srbiji, čiji je posao bio da nadgleda albansku pobunu u takozvanoj preševskoj dolini.

Nakon toga, odlazi u komšiluk, pa je od februara do aprila 2002. godine, kako se navodi, bio na čelu kancelarije ambasade u Podgorici.

Magistrirao je na Univerzitetu Džordžtaun i diplomirao na Univerziteti Brigam Jaung. Govori nemački, grčki, hrvatski i španski jezik.

Odrastao je u Belingemu u državi Vašington, oženjen je Lorom Vilijams Hovenijer, sa kojom ima četvoro dece.

Njegovu nominaciju mora da potvrdi američki Senat.

Komentari (0)

Srbija