Politika

Protest podrške tužiteljkama premeštenim sa slučaja EPS, okupljeni izneli zahteve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2023

-

16:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Vlade Srbije održan je novi protest podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su radile na slučaju u vezi sa zloupotrebama u EPS-u i koje su nakon što je došlo do prvih hapšenja u tom procesu, premeštene u drugo odeljenje Višeg javnog tužilaštva. Saobraćaj na raskrsnici ispred Vlade Srbije bio je obustavljen dok je trajao protest, javlja reporter Euronews Srbija.

Jedan od organizatora protesta advokat Ivan Ninić je rekao za Euronews Srbija da je osnovni zahtev da Državno veće tužilaca jasno izađe sa informacijom šta će preduzeti povodom inicijative za smenu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac i Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića. "Ta realnost se ne sme ignorisati, DVT mora da zauzme jasan stav kako da se saniraju posledice koje su zadesile Više javno tužilaštvo u Beogradu", rekao je Ninić.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, danas se na skupu moglo čuti da će se krenuti u radikalizaciju protesta ako se ne ispune zahtevi organizatora. Okupljeni su prošetali Nemanjinom ulicom do zgrade Republičkog javnog tužilaštva, gde je skup i završen. 

Pravnica Sofija Mandić je pročitala pismo Bojane Savović i Jasmine Paunović, u kojem su one navele da veruju u nepristrasnost i poštovanje zakona od strane institucija i da "ne daju svoj integritet i svoju samostalnost".

Istim povodom večeras je protest održan i u Nišu ispred narodnog pozorišta. 

Prethodni protest održan je u Nemanjinoj ulici u Beogradu 2. marta, a organizatori su tom prilikom izneli tri zahteva, među kojima je prvi da se dve tužiteljke vrate na posao koji su obavljale do premeštaja. Oni su takođe zatražili smenu višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i smenu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. Tada su naveli Naveli da je rok za ispunjenje zahteva pet dana. 

Podsećamo, hapšenje šestoro osumnjičenih za malverzacije u EPS-u, kojima je ovo preduzeće oštećeno za više od sedam miliona američkih dolara, palo je u drugi plan nakon što je zamenica tužioca Bojana Savović, koja je radila na ovom slučaju, dan nakon hapšenja osumnjičenih premeštena u drugo odeljenje

Euronews/Stefan Goranović

 

Iz Višeg javnog tužilaštva saopštili su da se godišnji raspored poslova iskorišćava u političke svrhe i za lične interese, te da se zaboravlja činjenica da odluke o hapšenju, donosi javni tužilac i da ne znaju zašto Savović taj predmet naziva svojim. Savović je prethodno navela da joj je oduzet predmet na kojem je radila godinu i po dana i koji najbolje poznaje i napomenula da joj se ovo nije dogodilo za 20 godina karijere. 

Dan nakon što je objavljena informacija da je tužiteljka Savović premeštena, ispostavilo se da je i druga zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je radila na slučaju EPS-a, iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena u Odeljenje za opšti kriminal. Za deo stručne javnosti ovakav potez javnog tužilaštva je, u najmanju ruku, krajnje neuobičajen. Sa druge strane Ministarstvo pravde je slučaj ocenilo kao medijski napad na Više javno tužilaštvo. 

U međuvremenu je više zamenika tužilaca Prvog osnovnog tužilaštva poslalo Državnom veću tužilaca peticiju kojom žele da pruže podršku koleginicama Bojani Savović i Jasmini Paunović i tako apeluju na DVT da preduzme mere iz svoje nadležnosti. 

Takođe, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je Povereniku Državanog veća tužilaca za samostalnost tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji, kako je naveo, već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. 

Komentari (0)

Srbija