Aktuelno

Lazović: U premeštaju tužiteljke nema nezakonitosti; Savović: Razlozi smene govore da motiv nije ispravan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

18:27

Lazović: U premeštaju tužiteljke nema nezakonitosti; Savović: Razlozi smene govore da motiv nije ispravan
Lazović: U premeštaju tužiteljke nema nezakonitosti; Savović: Razlozi smene govore da motiv nije ispravan - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hapšenje šestoro osumnjičenih za malverzacije u EPS-u, kojima je ovo preduzeće oštećeno za više od sedam miliona američkih dolara, palo je u drugi plan nakon što je zamenica tužioca Bojana Savović, koja je radila na ovom slučaju, dan nakon hapšenja osumnjičenih premeštena u drugo odeljenje.

Iz Višeg javnog tužilaštva saopštili su da se godišnji raspored poslova iskorišćava u političke svrhe i za lične interese, te da se zaboravlja činjenica da odluke o hapšenju, donosi javni tužilac i da ne znaju zašto Savović taj predmet naziva svojim. Savović je prethodno navela da joj je oduzet predmet na kojem je radila godinu i po dana i koji najbolje poznaje i napomenula da joj se ovo nije dogodilo za 20 godina karijere.

Dan nakon što je objavljena informacija da je tužiteljka Savović premeštena, ispostavilo se da je i druga zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je radila na slučaju EPS-a, iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena u Odeljenje za opšti kriminal. Za deo stručne javnosti ovakav potez javnog tužilaštva je, u najmanju ruku, krajnje neuobičajen. Sa druge strane Ministarstvo pravde je slučaj ocenilo kao medijski napad na Više javno tužilaštvo.

O ovom slučaju rasprava se vodila danas i u Skupštini Srbije. Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je danas da Nenad Stefanović više ne sme da bude predsednik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dok je poslanik SNS Milenko Jovanov odgovorio Tepić da se očito plaše promena koje su oni izglasali i toga što više ne mogu da postavljaju svoje tužioce.

U međuvremenu, kako saznaje Euronews Srbija, više zamenika tužilaca Prvog osnovnog tužilaštva je poslalo Državnom veću tužilaca peticiju kojom žele da pruže podršku koleginicama Bojani Savović i Jasmini Paunović i tako apeluju na DVT da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Lazović: U čitavom slučaju nema ničega nezakonitog niti protivpravnog

Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže za Euronews Srbija da je su u ceo slučaj ušli politički subjekti i da smatra da ova situacija predstavlja ugrožvanaje samostalnosti kako Višeg javnog tužilaštva, tako i tužioca Nenada Stefanovića. Prema njegovim rečima, i laička i stručna javnost su decidirano rekle da u čitavom slučaju nema ničega nezakonitog niti protivpravnog, niti da se govori o tome da je bilo ko izašao iz domena svojih ovlašćenja. Lazović naglašava da je godišnji raspored uobičajena stvar u tužilaštvu i da se to u praksi često dešava.

"Imate ljude koji pređu u drugo tužilaštvo, naslede tuđe predmete, ili kada sudije odu u penziju. Ukoliko imate kontinuitet u radu, ako imate slučaj koji prate zamenici, u ovom slučaju je to Brankica Marić, onda u tom smislu nema nikakvih problema i sama teza da samo određeni zamenici mogu da vode određeni postupak je jako opasna i krajnje netačna", navodi on.

Na insistiranje novinara Euronews Srbija da se čini nelogičnim da se zamenik tužioca koji je radio na slučaju pomera sa predmeta u trenutku hapšenja, Lazović ističe da se to pitanje može postavi kada se postupak sprovede. 

"Ta lica su lišena slobode, vodi se istraga, a ona je transparentna. Nakon toga će biti odluka o tome da li će se protiv njih voditi krivični postupak, odnosno da li će biti optuženi. Tek se tada može postaviti pitanje da li je sada neko vodio dobro postupak ili ne. U ovom momentu se ne može sa punim pravom reći da će neko bolje ili gore voditi postupak, zato što su svi zamenici javnih tužilaca stručni, osposobljeni i dostojni da rade u svim predmetima tužilaštva. To nisu predmeti pojedinih zamenika nego tužilaštva u kojima postupaju zamenici umesto javnog tužioca koji je nosilac svih tih predmeta", ističe on.

Pogledajte ceo razgovor sa Lazarom Lazovićem iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije :

Euronews

Savović: Ovo nije prva afera u Višem javnom tužilaštvu

Tužiteljka Bojana Savović odbacuje optužbe da se ovim slučajem vrši politički pritisak na Više javno tužilaštvo.

"Ne mislim da je ovo bilo kakav politički pritisak, mislim da je ovo isključivo kadrovsko pitanje, pitanje javnog tužioca Nenada Stefanovića i ne znam zašto reakciju kolega, pritisak javnosti i građana doživljava kao politički pritisak. To je prosto samo želja naroda da imaju normalno Tužilaštvo u normalnoj zemlji", isitiče ona.

Dodaje da je od dana njenog premeštaja Tužilaštvo iznosilo pet ili šest potpuno kontradiktornih razloga za potez.

"Meni kao iskusnom tužiocu, takve kondraktitornosti, svaki put novi razlozi, koji jedni sa drugim nisu saglasni, govore da njihovi motivi nisu ispravni. Neki od njihovih argumenata govore u prilog mog kvaliteta i rada. Sve ovo je vrlo neobično za mene kao tužioca i kao iskusnog pravnika ukazuje da to nešto nije u redu", objašnjava Savović.

Dodaje da svako istupanje javnog tužioca, koji zahteva odgovore i koji ne želi da komunicira putem medija, ali koji nažalost o razlozima za svoju smenu saznaje iz medija, može kod građana samo pozitivno da utiče, jer će, kako navodi, znati da će tužioci svaki put izaći i reći ukoliko nešto nije u redu i zahtevati obrazloženje za neke odluke. Savović ističe i da ovo nije prva afera u Višem javnom tužilaštvu. 

"Zadnjih godinu dana postoje afere koje se odnose na ponašanje javnog tužioca Nenada Stefanovića, tako da za mene ovo uopšte nije iznenađenje", kaže ona. 

Pogledajte ceo razgovor sa tužiteljkom Bojanom Savović:

Euronews

Rasprava i u Skupštini

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je danas da Nenad Stefanović više ne sme da bude predsednik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, jer je od 22 tužioca u antikorupcijskom odeljenju samo osam izabrano, dok su ostali "dovedeni". Tepić je rekla da je posle smene dve vrhunske antikorupcijske tužiteljke Savović i Paunović, odnos snaga sada 14:8 u korist "dovedenih tužiteljki".

"Stefanović sada drži pod potpunom kontrolom čak 14 tužilaca, jer ih on lično traži iz drugih, uglavnom nižih tužilaštava, a Dolovac mu to uvek parafira. To znači da on dovodi tužioce iz drugih tužilaštava koji su isključivo njegovi poslušnici, jer ih u suprotnom, jednim svojim potpisom odmah vraća tamo odakle ih je doveo i unapredio", poručila je Tepić.

Poslanik SNS Milenko Jovanov odgovorio je Tepić da se plaše promena koje su oni izglasali i toga što više ne mogu da postavljaju svoje tužioce.

"Sada zajedno sa Majićem njegovom nevladinom organizacijom imamo haos koji prave u pokušaju da smene čoveka koga je na kraju spomenula i to je poenta svega, to je igra cela. A zašto? Pa zato što ne treba pravosuđe da bude nezavisno od državnih organa Srbije samo nego i od državnih organa stranih država, e to je poenta, e to se ne da i zato tu mora da se napravi red kako oni hoće. To je najdirektniji udar na pravosuđe i pritom potpuno podmukao jer ovde nema nikoga ko pojma ima o celoj priči nema nikog da govori", rekao je Jovanov.

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović izjavila je da najoštrije osuđuje "smenu dve tužiteljke". I Jelena Jerinić iz Zeleno levog kluba rekla je da je "javnost veoma uznemirena činjenicom da se tužiteljke koje su časno i profesionalno radile svoj posao sklanjaju".

Euronews

Reagovao je i Upravni odbor Advokatske komore Vojvodine, koji je izrazio zabrinutost povodom zbivanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ocenjujući da način, momenat i obrazloženje za pribegavanje iznenadnoj promeni rasporeda rada u tužilaštvu koje je, po obimu nadležnosti i vrsti teških krivičnih dela za koja je zaduženo, svakako najvažnije u državi, izazivaju opravdanu sumnju u celishodnost, normativnu celovitnost i praktične učinke reforme najavljene nedavno donetim setom pravosudnih zakona.

Komentari (0)

Srbija