Aktuelno

I tužiteljka Paunović više ne vodi slučaj EPS: “Koleginica je sklonjena, a onda je i meni rečeno da ću biti premeštena”

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

20:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je juče objavljeno da je doskorašnja zamenica javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojana Savović premeštena u drugo odeljenje tog tužilaštva, čime je praktično skinuta sa slučaja "EPS", isti rasplet dočekala je i druga tužiteljka na tom slučaju Jasmina Paunović. Paunović je za Euronews Srbija potvrdila da je nakon što je, kako je rekla, "Savović sklonjena sa tog predmeta" i ona obaveštena da će takođe biti premeštena u prvi stepen. 

Paunović je za Euronews Srbija govorila o okolnostima koje su dovele do premeštanja, a Tužilaštvo se o njenom slučaju do sada nije oglašavalo. S druge strane, u slučaju tužiteljke Savović, Tužilaštvo je navelo da je premeštena na vlastiti zahtev, dok je ona to negirala. 

Paunović i Savović su, naime, zajedno radile na slučaju, koji su podelile na dva dela, tako da je svaka vodila po jedan od pravaca istrage. U okviru krivičnog predmeta "EPS", u delu koji je vodila Savović, u sredu je uhapšeno šest osoba koje su osumnjičene da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" u iznosu od 7.458.050 američkih dolara i kojima je danas Više javno tužilaštvo u Beogardu odredilo pritvor do 30 dana.

Dan nakon hapšenja u javnosti su se pojavile prve informacije o premeštanjima tužiteljki koje su radile na ovom slučaju

Paunović je za Euronews Srbija potvrdila da je zajedno sa koleginicom Savović radila na slučaju "EPS" i objasnila je reč o kompleksnom predmetu pa su ga zbog toga, kako je dodala, podelile u dva pravca.

"Slučaj "EPS" smo koleginica i ja, naravno tada uz saglasnost rukovodica odeljenja, razdvojile kako bi se predmet lakše radio od strane policije, ali i nas u tužilaštvu. Predmet je vrlo kompleksan, zahtevan sa puno protivpravnih radnji i puno lica. Jedan pravac je radila koleginica Bojana Savović koji je na kraju doživeo epilog hapšenja šest odgovrnih lica u EPS-u. Drugi pravac je bio moj. Ja sam radila privatna privredna društva gde se prepliću neka imena iz njenog predmeta", navela je ona.

"Postoje dve okolnosti - poruka i predmet, procenite sami da li je to slučajnost"

Nakon što su šest lica uhapšena u ovom slučaju, Paunović je objasnila za Euronews Srbija da je to želela da iskoristi u vezi svog predmeta.

"Faza mog predmeta je još uvek, ali vrlo kratko, u policiji i na veštačenju da bi se utvrdile tačne vrednosti zloupotrebe položaja odgovornog lica, glavnog okrivljenog u tom predmetu. Ja sam mislila da pošto su oni u pritvoru, da to mogu da iskoristim i da završim svoj deo priče. Međutim, kolegica je sklonjena sa tog predmeta, a onda je i meni rečeno da ću i ja ići isto u prvi stepen i to zbog poruke koju sam nedavno poslala na viber grupu koju imamo. S obzirom da postoje te dve okolnosti, poruka i predmet, procenite sami da li je to slučajnost ili ne", rekla je Paunović.

Euronews

Kada je reč o poruci koju pominje, Paunovič je za Euronews Srbija objasnila da su tužioci u razgovoru od jedne koleginice saznali da se od njih navodno traži da, pre nego što donesu bilo kakvu odluku u vezi sa predmetom na kojem rade zajedno sa policijom, najpre obaveste rukovodstvo tužilaštva. Prema njenim rečima, to je protivno Ustavu i zakonu o javnom tužilaštvu. Zbog toga je ona, objasnila je, reagovala na Viber grupi koji koriste tužioci. 

"Ja sam reagovala na to tako što sam na Viber grupu pustila poruku u kojoj sam navela da ukoliko je to obaveštenje dobro shvaćeno, da postoji bojazan da će ubuduće rad svakog zamenika od nas biti suprotan Ustavu i zakonu o javnom tužilaštvu i da naše postupanje može da dovede do krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i to prekoračenjem ili ne vršenjem svojih dužnosti. U tom smislu sam tražila da dobijemo pisano uputstvo koje bismo koristili i po kojem bi postupali. Nakon toga je sazvan kolegijum na kojem je navedeno da ja nisam dobro razumela poruku, a ta koleginica čiju poruku ja navodno nisam dobro razumela, se izvinila svima nama", rekla je ona i dodala:

"Da li sam ja zaista pogrešno protumačila ono što nam je ona saopštila, govori činjenica da je ona i dalje na funkciji zamenika rukovodioca odeljenja. Ja zbog toga imam pravo da sumnjam u to da je ona pogrešno shvatila šta treba da prenese tužiocima", navela je Paunović i dodala da se ovo ne odnosi konkretno pedmet "EPS", već na kompletan rad tužilaštva.

Podsetimo, juče je objavljeno da tužiteljka Bojana Savović, koja je vodila istragu u vezi s EPS premeštena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva. U tom tužilaštvu naveli su da je premeštena na vlastiti zahtev, dok je ona to negirala. 

Tužilaštvo o slučaju Savović: Predistražni postupak sprovelo VJT, a ne jedna zamenica

U današnjem saopštenju VJT se navodi i to da slučaj "EPS", kao i svi drugi predmeti, nije posao jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje. Napomenuli su da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom, radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti.

"Predistražni postupak u ovom postupku sprovelo je VJT u Beogradu, a ne jedna zamenica, koja je u martu prošle godine dala predmet na presignaciju na novoupućenog zamenika. To znači da je želela da se "oslobodi" ovog predmeta i da ga radi neko drugi. Međutim, s obizorm da je u tom predmetu postupala već skoro 10 meseci, odlučeno je da ona nastavi sa radom, a da joj u tome podršku i pomoć pruži prvi zamenik za suzbijanje korupcije Brankica Marić, koja i sada zajedno sa još jednom zamenicom postupa u tom predmetu. Dakle, ovaj izuzetno važan postupak se nastavlja sprovodjenjem istrage u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti osumnjičenih za milionsku štetu nanetu JP EPS, po čiijoj je krivičnoj prijavi postupak i pokrenut", navode iz Višeg javnog tužilaštva.

Medija Centar Beograd

 

Međutim, Savović je ranije za Euronews Srbija negirala, navodeći da ona nije izrazila želju da radi na drugom odeljenju, kao i da ima dokaze da je ona rukovodila hapšenjem.

"Apsolutno su netačni i navodi Tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet. Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u Tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala", navela je ona ranije.

Ministarstvo pravde: Medijski napad na Više javno tužilaštvo

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo pravde koje je slučaj ocenilo kao medijski napada na Više javno tužilaštvo. Ministarstvo je saopštilo danas da je "medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu, povodom premeštaja zamenice javnog tužioca Bojane Savović, koja je bila angažovana na slučaju EPS, iskorišćen je za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa od onih koji su bili protiv tih reformi". 

U saopštenju Ministarstva se naglašava da ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ističemo da primena pravosudnih zakona još nije počela, jer će oni tek početi da se primenjuju konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva, pa su potpune neistine svi navodi koji postupanje javnog tužioca vezuju za reforme u oblasti pravosuđa.

"Medijski napadi s netačnim tvrdnjama i malicioznim zaključcima štete ugledu javnog tužilaštva i zato je neophodno da istinom branimo postupak reformi u oblasti pravosuđa, koje su jedan od najozbiljnijih i najbitnijih reformskih procesa koji se sprovodi u Republici Srbiji", zaključuje se u saopštenju Ministarstva. 

Reakcije i u Skupštini Srbije

O premeštajima u tužilaštvu danas je bilo i reči u Skupštini Srbije. Poslanici opozicione "Narodne stranke" i "Zeleno levi klub" ocenili su da je reč o kažnjavanju tužilaca koji žele ozbiljno da rade svoj posao i za to okrivili šefa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića.  

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke rekao je da su tužiteljke sankcionisane zbog toga što su ozbiljno radile svoj posao. 

"Oni žele da prikrivaju korupciju i kriminal koji se dešavaju u državi Srbiji i tu nema dileme.Umesto da one budu nagrađene, one su sankcionisane. Tako izgleda danas slika institucija u Srbiji koje su pod kontrolom vladajućeg režima. I s time se mora stati da bi sačuvali državu Srbiju. Dakle, ne vidim nikakav lični sukob. Ako ga i postoji, on je samo posledica onoga što je suština, a suština je sprečiti ljude da rade svoj posao u skladu sa zakonom", rekao je.

Jelena Jernić iz "Zeleno levi klub" poručila je da će obe tužiteljke imati njihovu podršku i da se ovim postupkom nadležnih pokazalo da pravosduni zakoni ne vrše svoju pravu funkciju.

"Samo dve nedelje nakon što su usvojeni pravosudni zakoni, pokazalo se da je tačno ono što smo sve vreme govorili. A to je da ovo nije nikakva reforma, već je samo prepakivanje već postojećeg sistema onako kako odgovara SNS-u", navela je ona.

Komentari (0)

Srbija