Aktuelno

Tužilaštvo traži pritvor za osumnjičene da su oštetili EPS za skoro 7,5 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

08:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, saopštilo je Tužilaštvo.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi u kratkom premenskom periodu ponovili krivična dela za koja se terete. Šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inžinjeru u JP EPS ogranak TE-Oo Kostolac Nebojši M, kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva "Italiana Costrucioni s.p.a", ogranak iz Beograda , Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva "Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavlјen od strane odgovornog lica privrednog društva "Italiana Costrucioni s.p.a.".

Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvrśenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu. Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig" do Termo-elektrane Kostolac "B“.

Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa cilјem pribavlјanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima "Italiana Costrucioni s.p.a" - ogranak Beograd i "Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP "EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišlјenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.    

"Povodom širenja lažnih vesti od strane narodne poslanice Marinike Tepić koja su dovela do uznemirenja javnosti, ukazujemo da zamenica tužioca koja je delimično postupala u ovom predmetu nije "smenjena" već rasporedjena u Odeljenje za opšti kriminal", navodi se u saopštenju.

Inače, predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, nije predmet jednog odredjenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično godjenje.

Napominjemo da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom,  radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti, te smatramo da su navodi Tepićeve usmereni na to da obmanjuju javnost i skreću pažnju sa odlučne borbe protiv korupcije.

Tužiteljka koja je vodila istragu u EPS-u više ne vodi predmet

Euronews

Tužiteljka Bojana Savović koja je vodila istragu u vezi s EPS koja je rezultirala hapšenjem šest osoba više nije u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva. U tom tužilaštvu navode da je premeštena na vlastiti zahtev, dok ona to negira.

Više javno tužilaštvo odbacilo je danas kao netačne tvrdnje poslanice Marinike Tepić i istaklo da zamenica tužioca koja je delimično postupala u predmetu šestoro osumnjičenih da su oštetili Elektroprivredu Srbije nije smenjena, već raspoređena u Odeljenje za opšti kriminal.  

"Povodom širenja lažnih vesti od strane narodne poslanice Marinike Tepić koja su dovela do uznemirenja javnosti, ukazujemo da zamenica tužioca koja je delimično postupala u ovom predmetu nije 'smenjena' već raspoređena u Odeljenje za opšti kriminal", navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva o saslušanju šestoro ljudi iz EPS.

Ističe se da predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, "nije predmet jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje".

"Napominjemo da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom, radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti, te smatramo da su navodi Tepićeve usmereni na to da obmanjuju javnost i skreću pažnju sa odlučne borbe protiv korupcije", dodaje se u saopštenju.

Međutim, kako je juče za Euronews Srbija izjavila tužiteljka Bojana Savović, navodi da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju su netačni, kao i tvrdnje da je odugovlačila predmet.

"Apsolutno su netačni i navodi Tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet. Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u Tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala", navodi ona.

Ministarstvo pravde: Medijski napad na Više javno tužilaštvo

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da je "medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu, povodom premeštaja zamenice javnog tužioca Bojane Savović, koja je bila angažovana na slučaju EPS, iskorišćen je za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa od onih koji su bili protiv tih reformi".  

U saopštenju Ministarstva se naglašava da ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ističemo da primena pravosudnih zakona još nije počela, jer će oni tek početi da se primenjuju konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva, pa su potpune neistine svi navodi koji postupanje javnog tužioca vezuju za reforme u oblasti pravosuđa.

"Medijski napadi s netačnim tvrdnjama i malicioznim zaključcima štete ugledu javnog tužilaštva i zato je neophodno da istinom branimo postupak reformi u oblasti pravosuđa, koje su jedan od najozbiljnijih i najbitnijih reformskih procesa koji se sprovodi u Republici Srbiji", zaključuje se u saopštenju Ministarstva. 

Komentari (0)

Srbija