Politika

Starović: Ne smemo da dozvolimo da budemo krivci za propast sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

10:11

Starović: Ne smemo da dozvolimo da budemo krivci za propast sporazuma
Starović: Ne smemo da dozvolimo da budemo krivci za propast sporazuma - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da je jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u slučaju neuspeha pregovora sa Prištinom. 

"Važno je da bude kako stvari zaista stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave Zajednicu srpskih opština(ZSO) krive institucije u Prištini", rekao je Starović RTS-u.

Starović kaže da, iako smo sinoć čuli dobre i važne poruke od specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, takve poruke od njega ne čujemo kada je u Prištini ili na drugim lokacijama.

Prema njegovim rečima na delu je šatl diplomatija Lajčaka i Gabrijela Eskobara i trebalo bi da se iskoristi svaka prilika da se pojasni da imamo drugačiji pristup kada je reč o načinu odvijanja briselskog procesa.

"Glavni problem je nedostatak mehanizama za implementaciju, taj plan bi trebalo da bude integralni deo pregovaračkog okvira, a implementacije ne može biti bez formiranja ZSO, koja bi predstavljala nulti korak u implementaciji bilo čega drugog. Reč je o integritetu procesa koji bi bio obesmišljen ako se ZSO ne formira kao nužni preduslov rada na okvirnom sporazumu", poručuje Starović. 

Dodaje da od Aljbina Kurtija i drugih prištinskih zvaničnika čujemo "staru pesmu – papagajski ponavljaju da nemaju nameru da uspostave ZSO".

"Ako je tako, a nema razloga da je drugačije, od sporazuma nema ništa, ali mnogo važnije od negativnog ishoda jeste to koja strana će biti označena kao krivac. Bitno je da to ne budemo mi, već zaista kako stvari stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti, da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave ZSO krive institucije u Prištini, pre svega Kurti. Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira", rekao je Starović.

Naglašava da su predstavnici međunarodne zajednice pokazali spremnost da se podignu ulozi - prepoznavanje krivca nosilo bi sa sobom kaznene mere.

"Ako bismo bili prepoznati kao strana koja opstruira, bili bismo suočeni sa surovim posledicama, bilo da govorimo o obustavljanju direktnih javnih investicija, povlačenju investicija, zatvaranju pogona, ljudi bi ostali bez posla - moramo po svaku cenu to da izbegnemo", istakao je Starović.

Treba, kaže, da budemo mudri i ne dozvolimo čak ni podelu krivice, a kamoli da budemo prepoznati kao isključivo kriva strana.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

15.03.2023 13:11

Ког споразума? Ко се то споразумео о "споразуму"? Није то никакав споразум то је - уцена и ултиматум.

Srbija