Politika

Kurti: U Ohridu očekujem dogovor sa Beogradom

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

17:50

Kurti: U Ohridu očekujem dogovor sa Beogradom
Kurti: U Ohridu očekujem dogovor sa Beogradom - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izjavio je danas da je optimista da će na predstojećem sastanku u Ohridu biti postignut dogovor između Beograda i Prištine.

"O planu implementacije treba da se razgovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu. Optimista sam, ali da li će sastanak uspeti ili ne, dobro znate da to ne zavisi samo od mene. Znate da sam ponudio da potpišem sporazum i 27. februara", rekao je Kurti medijima u hotelu Emerald, u Čaglavici kod Prištine.  

"Ako je i bilo neuspeha u dijalogu, to nikada nije bila moja krivica, jer sam bio posvećen, konstruktivan i kreativan", tvrdi Kurti.

Prema njegovim rečima, od 2. jula 2011. do 25. avgusta 2015. godine postignuto je ukupno 39 sporazuma, a da, kako  kaže, Zajednicu srpskih opština čini prvih šest tačaka sporazuma koji je 16. po redu, od ukupno 39.

"Dogovorili smo evropski predlog, sa francusko-nemačkom inicijativom i pet rečenica je u preambuli i ima ukupno 11 tačaka. Hajde sada da razgovaramo o planu implementacije. Znam da se Srbija mnogo zalagala za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i znam stav Srbije, ali želim da se osvrnem na ono oko čega smo se dogovorili i šta ste svi mogli da pročitate, a to je plan implementacije o kome treba da se pregovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu“, zaključio je Kurti.

Najavljeno je da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine biti održana 18. marta u Ohridu, u vreme kada se u poseti Severnoj Makedoniji nalazi Žozep Borelj.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija