Politika

Lajčak priprema teren za novu rundu dijaloga: Sastanci u Prištini bez pomaka za Zajednicu srpskih opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2023

-

15:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak boravi u dvodnevnoj poseti Prištini, a nakon sastanka sa predstavnicima prištinskih institucija evropski diplomata je ponovio da je potrebno dogovoriti plan primene evropskog predloga o normalizaciji odnosa. Međutim, iako je rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, naglasio je i da to pitanje trenutno nije na stolu.

Lajčak je susrete u Prištini ocenio kao konstruktivne, a ovakve poruke, kako ocenjuju analitičari, mogle bi da znače da je on naišao na kooperativnost kosovskog premijera Aljbina Kurtija kada je reč o evropskom planu. Ipak, budući da ZSO nije na stolu, a da je to osnovni uslov ili nulta tačka za Beograd, ključno pitanje koje bi trebalo i da započne čitav proces vezan za evropski plan i dalje ostaje zatvoreno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da po onome što je mogao da vidi iz Lajčakovih izjava - "u Prištini nije mnogo toga urađeno".

Evropski izaslanik je, podsetimo, u Prištinu došao u jeku pripreme terena za najnoviju rundu dijaloga na najvišem nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Nepune tri nedelje od prethodnog susreta u Briselu, dvojica lidera sastaće se 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, a glavna tema na stolu ponovo će biti evropski predlog, odnosno implementacioni plan.

I dok srpska strana insistira na tome da na bilo kakvoj mapi puta Zajednica srpskih opština mora da bude "nulta tačka", u Prištini se zasad ne vidi nikakav znak odstupanja, pa i kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za Euronews ističe da "jednonacionalna rešenja nisu moguća".

Lajčakove poruke iz Prištine

Kako je ranije najavljeno iz Evropske unije, povod Lajčakove posete je evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i njegova implementacija, a on je najavio da će sa istim ciljem posetiti i Beograd u ponedeljak i utorak da vidi kako srpska strana gleda na implementaciju.

"Nadam se da ćemo dobiti jedan dokument oko kog bismo se saglasili", rekao je on.

Ovog puta za razliku od nekih prethodnih dolazaka i izjava koje je davao, izgleda da je naišao na kooperativnost Aljbina Kurtija u vezi sa ovim planom za implementaciju o kojem planiraju da razgovaraju 18. marta u Ohridu, rekao je za Euronews Srbija Isak Vorgučić, direktor Radio Kim.

"Iz njegovih izjava se vidi da je zadovoljan stavom Prištine u vezi sa celom stvari što znači da sa te strane neće biti nekog kočenja u vezi sa ovim planom za implementaciju. Izgleda da sve što ne vodi u nekom negativnom smeru i ka nečemu što je protivljenje tom sporazumu, da EU vidi kao napredak", rekao je on.

Euronews

Međutim, kamen spoticanja ponovo je ZSO, koja će, prema Lajčakovim rečima, biti formirana, ali trenutno nije na dnevnom redu. Kako je rekao, ona će biti formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela i Upravljački tim prvo treba da iznese predlog za ZSO.

"To je jasno navedeno u sporazumu iz 2013. Upravljački tim je taj koji mora da iznese predlog i onda obe strane imaju priliku da daju svoje kontra-predloge i komentare, a to je proces u kojem su Kosovo i Srbija ravnopravni partneri. Evropska unija će se zatim pobrinuti da ono oko čega smo se dogovorili, bude u skladu sa evropskim standardima i vrednostima", rekao je Lajčak.

Kako je rekao Vorgučić, u Beogradu je svakako tema da se ZSO mora formirati, a u Prištini se izgleda trude da prikažu da to nije najvažnije i da nije na dnevnom redu.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da ZSO mora da se formira po modelu koji je u Briselskom sporazumu, jer smatra da ni na jednu situaciju ne može da se primeni tuđi model, već mora da se pravi onaj koji će se prilagoditi stanju na terenu, uz poštovanje nekih iskustava.

Svi balkanski modeli, kaže Janjić, koji su nastali posle raspada Jugoslavije, dobrim delom su ugrađeni i u Zajednicu opština, i napominje da je zadatak Miroslava Lajčaka da kaže da će razgovor o primeni ZSO početi od Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije, međutim, siguran je da je kosovski premijer odlučan da ne formira ZSO.

"Po onome što sam mogao da vidim iz izjava nakon Lajčakovog boravka u Prištini, tamo nije mnogo toga urađeno. Kurti je odlučan da ne formira ZSO, a da mu je lako da to učini svedoči i odluka o ukidanju viza za građane takozvanog Kosova. Nemamo ništa protiv vizne liberalizacije, ali trenutak u kojem se to dešava pokazuje da ne žele da naprave pritisak na njih. U ponedeljak Lajčak stiže u Beograd i ostaće do srede. Imaćemo jedan sastanak od 30 minuta, a onda ću de fakto dva dana provesti sa njim u radu i pokušaju da pronađemo kakav, takav put u napretku za normalizaciju odnosa", istakao je Vučić.

Kako je saopšteno iz Brisela, Lajčak će u Ohridu prvo održati odvojene sastanke sa liderima, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak. Sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa za implementaciju Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

"Oko predloga se neće razgovarati, to su više puta izjavili da su se obe strane složile da nema šta da se oko predloga izjašnjavaju, ali je problem plan implementacije bez koga taj predlog neće vredeti ništa.  Tako da je taj plan implementacije sporan, on nije potpuno zaključen prethodni put u Briselu i to je izgleda srpska strana imala primedve, videćemo šta će sa strane predsednika Vučiča doći 18. marta u Ohridu", rekao je Vorgučić.

Kurti: Sporazum je trebalo da potpišemo 27. februara

Na pitanje kakva su očekivanja od 18. marta, Aljbin Kurti je u intervjuu za Euronews rekao da je "sporazum trebalo da bude potpisan 27. februara, ali da predsednik Srbije to nije hteo".

"I u tom cilju, ovaj osnovni sporazum koji je predložila EU 27, predstavlja čvrstu osnovu za napredovanje i nadamo se da ćemo ga konačno postići 18. marta", rekao je on.

Govoreći o tome da Srbija traži od Kosova da ispoštuje obaveze stvaranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i da li misli da je ovaj deo sporazuma uz posredovanje EU prihvatljiv, Kurti ističe da "jednonacionalna rešenja nisu moguća".

"Ovde sam kao premijer svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost, nacionalni identitet ili etničku ili versku pripadnost. Dakle, želim da zadovoljim sve građane prema njihovim pravima i potrebama i zahtevima. Ali jednonacionalna rešenja zbog pravnog poretka naše demokratske republike nisu moguća", rekao je on.

Euronews

Lajčak i sa opozicijom

Inače, Lajčak se u Prištini sastao sa kosovskim premijerom nakon čega je izjavio da je razgovor bio konstruktivan i veoma važan o tome kako vidi pitanje implementacije sporazuma, te da sada dobro razume kakva su očekivanja Kosova.

"Tekst evropskog plana je prihvaćen i već je objavljen. Sad svi znaju o čemu se tu radi, ali složili smo se u Briselu da treba da se dogovorimo o načinu implemetacije plana. Treba da znamo koji su koraci, redosled i vremenski okviri. U suprotnom, ugovor bi bio samo politički obavezujući, ali ne i pravno", rekao je on.

Specijalni izaslanik sastao se potom i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, ali i sa zamenikom premijera prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem sa kojim je, kako je naveo na Tviteru, razgovarao o brojnim važnim pitanjima iz dijaloga, uključujući i hitnu potrebu da se potpuno implementira Mapa puta za primenu sporazuma o energetici.

On bi danas trebalo da se sastane i predstavnicima kosovske opozicije.

Petković o izjavi Kurtija da neće osnovati ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da današnja poruka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da neće formirati Zajednicu srpskih opština pokazuje koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu kada je rekao da ne očekuje pozitivan pristup Prištine kada je reč o poštovanju sporazuma. 

"Pročitao je Vučić Kurtija kao otvorenu knjigu i njegova poruka sinoć da ne očekuje da će Priština formirati ZSO jasan je pokazatelj da Beograd zna s kim ima posla, ali i da nikada nećemo odustati od formiranja ZSO onako kako je to dogovoreno sporazumom u Briselu pre 10 godina", saopštio je Petković. 

Petković navodi i da ta poslednja Kurtijeva izjava pokazuje nedemokratsko, autokratsko i antisrpsko lice vlasti u Prištini. 

Prema njegovim rečima, ne bi Kurti ovakve poruke mogao da šalje da ne vidi ohrabrenje od pojedinih zapadnih država. 

"Može EU Prištinu da nagrađuje viznom liberalizacijom koliko im volja, ali jedno je sigurno, Srbija pod predsednikom Vučićem, nikada neće priznati tzv. nezavisnost "Kosova" i nikada se neće saglasiti članstvom tzv. Kosova u UN", istakao je direktor Kancelarije za KiM.
Zato, kako je rekao Petković, može Kurti da govori šta hoće, ali to ne umanjuje pravnu obavezu Prištine da postignute sporazume poštuje i ispuni, pre svega obavezu formiranja ZSO.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija