Politika

Francuski ambasador u Prištini: Vučić i Kurti da pokažu fleksibilnost u Ohridu

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

11:37

Francuski ambasador u Prištini: Vučić i Kurti da pokažu fleksibilnost u Ohridu
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ambasador u Prištini, Olivije Gero očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da 18. marta na sastanku u Ohridu pokažu fleksibilnost i postignu dogovor o aneksu koji definiše proces implementacije evropskog predloga.

Ukoliko do toga ne dođe, kako je naveo, put ka evropskim integracijama postao bi mnogo teži za obe strane, a posebna fleksibilnost očekuje se od Kurtija, konkretno, za formiranje Zajednice srpskih opština, preneo je Kossev.

Predlog Evropske unije, koji je na početku bio poznatiji kao francusko-nemački predlog, je zajednički napor i niko posebno ne poseduje autorska prava, kaže ambasador, navodeći da bi usled njegove primene obični građani imali konkretne koristi u mnogim oblastima, uključujući i one sa severa KiM koji "najviše pate usled sadašnje blokirane situacije".

Istakao je da razume potrebu za obezbeđivanjem sigurnosti na severu, nakon što su srpski pripadnici Kosovske policije napustili ovu instituciju, ali i poručuje i da Kosovska policija neće napredovati, ako ne može da se osloni na poverenje stanovništva.

Govoreći o eksproprijaciji zemlje na severu tzv. Kosova, dodaje da kosovske institucije moraju da poštuju zakon.

"Moja poruka svima je da prvo pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve incidente na terenu koji bi mogli da pogoršaju situaciju na severu KiM", poručio je Gero.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija