Politika

Starović: Priština mora da ispuni ono što je potpisala, lopta je u njihovom dvorištu

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

09:23

Starović: Priština mora da ispuni ono što je potpisala, lopta je u njihovom dvorištu
Nemanja Starović - Copyright Tanjug/STA/Daniel Novaković

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je danas da Priština nije spremna da ispuni nužni preduslov da bi se moglo govoriti o putu ka novom okvirnom sporazumu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

On je za RTS naveo da nikakve kapitulacije neće biti, uprkos teškim okolnostima i pritiscima i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prekoračiti dve crvene linije.

Prema njegovim rečima, jedno je pitanje tzv. međusobnog priznanja, što je besmiselna floskula, koja znači željenu obavezu Srbije da se saglasi sa jednostanom proglašenom nezavisnošću KiM i druga crvena linija je saglasnost Srbije na članstvo Prištine u UN.

Ističe da je Vučić juče poslao važne poruke građanima u vezi sa geopolitičkim okolnostima, imajući u vidu okruženje u kome se nalazimo, koje je bitno drugačije od onoga pre deset godina, a dodatno nepovoljan po našu državu je rat u Ukrajini. Zbog toga, dodaje, pristup se mora prilagoditi okolnostima.

Govoreći o poseti specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini, Starović kaže da moramo razumeti poziciju Lajčaka koja podrazumeva tu vrstu potrebe da emituje službeni optimizam u funkciji posla kojim se bavi.

"Ključnog napretka nije bilo, Priština nije spremna da ispuni nužni preduslov da bismo mogli govoriti o nekakvom putu ka novom okvirnom sporazumu, govorimo o formiranju ZSO", kaže Starović.

Prema njegovim rečima, sada je lopta u dvorištu Prištine, koja mora da sprovede ono što je potpisala, i ne bi bilo dobro da "sprovođenjem pogrešne taktike olakšavamo posao premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju".

"Postoji gradacija, u srcu problema su temeljne vrednosti, duh naorda, na višem nivou su interesi, očuvanje teritorijalnog integriteta, iz toga proizilazi strategija i onada potezi. Često se to meša taktika sa strategijom", naveo je Starović.

Govoreći o položaju Srba na KiM, Starović kaže da je njihov život težak od 1999. pa nadalje i da se beleži porast nasilja usmerenog prema Srbima dodajući da bi oni bili bolje zaštićeni da je formirana ZSO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija