Politika

Borelj: EU i SAD dobro sarađuju kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine

Komentari

Autor: T. V, Euronews Srbija,

14/03/2023

-

18:01

Borelj: EU i SAD dobro sarađuju kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine
Borelj: EU i SAD dobro sarađuju kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dobro sarađuju, pogotovo kada je u pitanju dijalog Kosova i Srbije, izjavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

On je, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika u Strazburu istakao da je ta saradnja posebno važna kada je u pitanju rešavanje problema između dve pomenute strane. 

Evroparlamentarac Tonino Picula upitao je Borelja kako bi Evropska unija mogla da pomogne da se stabilizuje politička situacija u Crnoj Gori, te na koji način misli da se bori protiv stranih uticaja i da li bi evropsko-američko posredovanje kao u slučaju Severne Makedonije moglo da bude recept. 

Odgovarajući na to pitanje, Borelj je rekao i da je EU posvećena podršci demokratskim strukturama u zemlji, ali da Crna Gora prvo mora da reši političke razlike kroz institucije, u čemu joj pomažu. 

"Možemo to da radimo zajedno sa SAD, zašto da ne, sa njima izuzetno dobro sarađujemo u dijalogu Kosova i Srbije, vrlo efikasno, a isto tako je bilo i u slučaju Makedonije. To možemo da uradimo i u slučaju Crne Gore, ali sada postoji rad na koordinaciji, koji uključuje borbu protiv dezinformacija. Još ne postoji zajednička medijacija između SAD i EU, ali koristim priliku da istaknem koliko je ona važna u slučaju Srbije i Kosova", istakao je Žozep Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija