Politika

FPN: Prijava o napadu na nastavnike predata policiji, zahtevamo kazne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2023

-

18:03

FPN: Prijava o napadu na nastavnike predata policiji, zahtevamo kazne
FPN: Prijava o napadu na nastavnike predata policiji, zahtevamo kazne - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu najoštrije je osudio napad na troje svojih nastavnika: doc. dr Jelenu Lončar, doc. dr Stefana Surlića i prof. dr Marka Vekovića. Njihove fotografije su se pojavile na plakatima u blizini našeg Fakulteta ujutro, 16. marta uz uvredljive i teške kvalifikacije, saopštio je ovaj fakultet.

Kako navode, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu je sačinio prijavu o ovom napadu na svoje nastavnike i predao je policiji.

"Zahtevamo od nadležnih organa da neodložno istraže slučaj i počinioce ovog grubog ataka na njihov ljudski i profesionalni integritet kazne", navodi se u saopštenju.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu kao istinska škola demokratije uvek je štitio profesionalni i lični integritet svojih studenata, saradnika i nastavnika i tako će biti i ovog puta. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu pruža i pružiće svu neophodnu podršku svojim nastavnicima, dodaje se.

Profesori FPN Jelena Lončar, Marko Veković i Stefan Surlić su zajedno sa još nekoliko istraživača iz Srbije učestvovali su u projektu akademske razmene, koji je trebalo da se završi sutrašnjim sastankom beogradskih i prištinskih profesora. FPN je juče objavio da je otkazan skup profesora beogradskog Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta iz Prištine, koji je bio zakazan za danas na tom fakultetu.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poručio je danas da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja društveno aktivnih pojedinaca i upozorio da, kako je navedeno u saopštenju, normalizacija takvog ponašanja može dovesti do posledica po njihovu bezbednost.

Reagujući na plakate uvredljivog sadržaja koji su se pojavili na banderama ispred Fakulteta političkih nauka (FPN), uperenih protiv docentkinje Jelene Lončar, docenta Stefana Surlića i vanrednog profesora Marka Vekovića jer su, kako se navodi, hteli da razgovaraju sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Prištine, Nacionalni konvent dodaje da očekuje jasnu reakciju nadležnog tužilaštva, kako bi se pronašli oni koji "misle da mogu da proganjaju pojedince zbog njihovog javnog delovanja i zalaganja za ravnopravnost".

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije osuđuje nacionalistički napad na tri profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, čije su fotografije danas objavljene na plakatima u Beogradu na kojima se predstavljaju kao izdajnici srpskog naroda.

"Tome su prethodili natpisi u žutoj štampi, koja je, po već ustaljenom modelu gađanja i spinovanja, lažno optuživala FPN za priznavanje Kosova", navodi se u saopštenju.

Skup je u međuvremenu otkazan, ali to nije sprečilo nepoznate počinioce da nastave besmislene optužbe za izdaju kolega, dodaje MASA. 

Stranka slobode i pravde saopštila je da je lepljenje plakata "nastavak kampanje mržnje usmerene prema svima koji su spremni da javno iskažu svoj stav" i zahteva da se odmah zaustavi, kako je navedeno, ovaj rat plakatima protiv profesora, ali i svih drugih u Srbiji. Od nadležnih traže da se identifikuju svi koji se bave ovim aktivnostima i budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

Stranka Zajedno, takođe, pruža podršku profesorima FPN i osuđuje takvu vrstu napada i navodi u saopštenju da u uslovima takvog targetiranja nije moguće voditi bilo kakav dijalog, ni unutar Srbije, niti međuetnički i mirotvorni.

I Ne davimo Beograd oštro je osudio "targetiranje ljudi sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu" i pozvao na borbu protiv nasilja, kleveta i laži, te pružio podršku profesorima.

Docent FPN Stefan Surlić rekao je Tanjugu da se povodom ovog incidenta neće oglašavati pre nadležnih institucija.

 

Komentari (0)

Srbija