Politika

Eskobar se sastao sa Osmani i Kurtijem, poručio da evropski predlog "pruža priliku za mir i stabilnost"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2023

-

09:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se u Prištini sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, i tom prilikom poručio da je evropski predlog u dijalogu Beograda i Prištine "olakšan kroz dijalog Evropske unije".

"Ovaj evropski predlog olakšan kroz dijalog Evropske unije, pruža izuzetnu priliku za mir i stabilnost između dve važne zemlje regiona. Kao najveći pobornik Kosova u svetu, nameravamo da ovo funkcioniše na Kosovu, ali ne samo na Kosovu, već u celom regionu, da otključamo neke od resursa koje Balkan obezbeđuje", rekao je Eskobar.

"Očekujem pozitivan rezultat u Ohridu, veoma sam optimističan u pogledu mogućnosti za mirno rešenje Kosova i Srbije. Nadam se da ćemo posle subote imati dobre vesti", istakao je on.

Osmani je navela da je "pravičan, stabilan i sveobuhvatan sporazum, onaj koji nas tretira kao dve ravnopravne države, jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu".

"Kosovo ide u Ohrid sa ovakvim stavom i sa nadom u pozitivan rezultat. Svaka težnja Srbije da uslovljavanjem spreči ovaj rezultat može u potpunosti da ošteti proces dijaloga", dodala je Vjosa Osmani.

Pored Osmani, Eskobar se sastao u Prištini i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali i predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom. Nakon tih sastanaka nije bilo obraćanja medijima, izvestila je reporterka Euronews Srbije.

Eskobar je u Prištinu doputovao juče, a sinoć se sastao sa predstavnicima opozicije. Poseta Eskobara dolazi uoči sastanka u Ohridu, kome će prisustvovati i sam diplomata SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija