Politika

Predsednik Vučić se sastao sa Eskobarom, na stolu ZSO i mogućnost pronalaženja kompromisa s Prištinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

16:27

Predsednik Vučić se sastao sa Eskobarom, na stolu ZSO i mogućnost pronalaženja kompromisa s Prištinom
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Kako je saopšteno nakon sastanka, bilo je reči o procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, formiranju Zajednice srpskih opština i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo Evropske unije.

Predsednik Vučić je ponovio nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma i očuvanju državnih i nacionalnih interesa, saošteno je iz Predsedništva.

Vučić je, dodaje se, zahvalio SAD na podršci koju pružaju dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je reč o bezbednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština

Na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" objavljena je fotografija sa sastanka i obaveštenje da je sastanak održan.

"Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom", piše na Instagramu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

 

Sa Eskobarom se susrela i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako se saopšteno iz Vlade, ona je u razgovoru podvukla da je cilј Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu, te posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju otvorenih pitanja.

Brnabić je istakla važnost i značaj potpune primene do sada potpisanih sporazuma, pre svega Briselskog sporazuma, i značaj formiranja Zajednice srpskih opština. Premijerka Brnabić zahvalila je Eskobaru na podršci SAD u dijalogu koji se vodi pod pokrovitelјstvo Evropske unije, kao i na podršci koju pružaju formiranju Zajednice srpskih opština. Brnabić i Eskobar razgovarali su i o sveukupnoj saradnji dve zemlјe i njenom dalјem unapređenju.

Do posete visokog američkog zvaničnika dolazi uoči susreta lidera Beograda i Prištine 18. marta u Ohridu u Severnoj Makedoniji, gde se očekuje da se dve strane razgovaraju o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji se odnosi na implementaciju dogovora.

Uoči Eskobarove posete Tanjugu je u Stejt Departmentu rečeno da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije, i da Eskobar dolazi kako bi podržao taj proces. 

Prištinski mediji su javili da će američki diplomata nakon Beograda posetiti i Prištinu.

Prethodnih dana u Prištini i Beogradu je boravio specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak. On je rekao da Zajednica srpskih opština mora biti formirana i da bez toga nema dogovora. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija