Politika

Protest desničara u Beogradu: "Zahtevaju od Vučića da sutra u Ohridu odbije francusko-nemački sporazum za Kosovo"

Komentari

Autor: Euronews Srbije

17/03/2023

-

18:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici desničarskih partija i političkih opcija okupili su se danas ispred Hrama svetog Save odakle su krenuli ka Predsedništvu gde bi ispred spomenika caru Nikolaju gde je održan skup s kojeg je poslata poruka da ne treba prihvatiti francusko-nemački sporazum za Kosovo i Metohiju. Na skupu su bili i predstavnici ultradesničarskih organizacija poput Narodnih patrola i Obraza.

Kolonu je u šetnji predvodio baner "Ne kapitulaciji", a sa razglasa postavljenog na vozilu ispred kolone emitovane su pesme među kojima su "Vidovdan", "Hriste bože", "Ne dam Srbiju", "Oj Kosovo, Kosovo"... Među transparentima su bili  i oni "Srbija pamti", "Narod i crkva u odbrani države, protiv izdaje jedino rešenje", brojne su bile srpske i ruske zastave, a upaljene su i baklje.

 

Jedna kolona u kojoj su, kako je rečeno reporteru Euronews Srbija, pripadnici Nardonih patrola je stigla na skup iz pravca Crkve svetog Marka. 

Euronews Srbija

 

Vojislav Mihailović, predsednik POKS i narodni poslanik, je sa govornice kod spomenika caru Nikolaju u blizini Predsedništva ustvrdio da je više od 10.000 ljudi saobraćajna policija sprečila da dođu na večerašnji miting. On je naveo da reč "kapitulacija ne postoji u srpskom jeziku"

"Izbor između Kosova i EU je izbor između majke i laptopa, mada ima i onih koji bi izabrali laptop", rekao je Mihailović i takcvima skrenuo pažnju na podatak o rudnim bogatstvima na Kosovu.

MIlica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici je navela da je Srbija rekla "ne" svakom ultimatumu i da sada kaže "ne" francusko - nemačkom ultimatumu" i apelovala na predsednika Vučića da sutra u Ohridu odbije ceo francusko-nemački sporazum.

Ona je učesnike damonstracija nazvala čuvarima kosovskog zaveta,  stražom koja ne sme da zaspi i biće budna 24 sata dnevno. Izrazila je spremnost da izađe na izbore tvrdeći da "državotvorna opozicija već danas ima 20 odsto podrške".

Predsednik Dveri Boško Obradović je postavio pitanje ko je ovlastio predsednika da pregovara o Kosovu i Metohiji i da prihvati plan i apelovao da se odbaci predlog jer je to, kako je dodao, "ispit naše generacije".

Predsednik Dveri Boško Obradović je postavio pitanje koje ovlastio predsednika da pregovara o Kosovu i Metohiji i da prihvati plan i apelovao da se odbaci predlog jer je to, kako je dodao, "ispit naše generacije".

Miloš Jovanović, predsednik Nove DSS, je naveo da je francusko-nemački predlog zapravo sporazum o secesiji, priznavanju Kosova i "velikoj Albaniji" i tražio da on bude odbijen, a da predsednik Srbije da ostavku.

Zvižducima i negodovanjem je propraćen i montirani snimak predsednika Srbije koji govori o predloženom planu za Kosovu.

Učesnicima protesta obratili su se i predsednik Pokreta za obnovu KiM Miloš Ković; Aleksandar Ćorac, profesor na Medicisnkom fakultetu u Prištini; Stefan Simonović, član humanitarne organizacije Srpska omladina za Kosmet i prorektor Beogradkog univerzitata Ratko Ristić.

Euronews

Protest je održan održava pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Ohrid na nastavak razgovora s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a stranke su s njega želele da pošalju poruku o neprihvatanju predloženog francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju i to na dan pogroma Srba sa Kosova i Methije 2004. godine.

Kako je najavljeno, skup je posvećen godišnjici stradanja Srba na Kosovu i Metohiji, ali će biti obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja Srbij

Na skup pod motom  "Srbija pamti, brani, ne da" pozvali su predstavnici Dveri, Zavetnika, Novog DSS i POKS.

 

Komentari (1)

Lazar

18.03.2023 01:00

Da sam juče umro ne bih znao da sam desničar samo zato što ne podržavam kršenje ustava, izdaju naroda i države i predaju teritorije. Nedopustivo stvarno i krajnje ekstremno.

Srbija