Politika

Dačić u Beču: Evropske integracije su strateško opredeljenje Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

17:06

Dačić u Beču: Evropske integracije su strateško opredeljenje Srbije
Dačić u Beču: Evropske integracije su strateško opredeljenje Srbije - Copyright Prinskrin/Youtube/Österreichisches Außenministerium

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravio je u jednodnevnoj poseti Beču, a sa austrijskim zvaničnicima se saglasio da dve zemlje ostvaruju dobru saradnju na mnogim poljima. On je rekao da su evropske integracije strateško opredeljenje Srbije.

Povodom evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, Dačić je rekao je da je preduslov dalje implementacije formiranje ZSO.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Aleksanderom Šalenbergom rekao da Srbija očekuje da se Zajednica srpskih opština formira, ali je izrazio bojazan da Priština neće realizovati preuzete obaveze. 

Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan još pre 10 godina i da je u njemu stajala obaveza formiranja ZSO, ali da to do danas nije sprovedeno.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učinio veliki napor u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da je uz to uspeo da sačuva nacionalne i državne interese Srbije.

"Preduslov za bilo kakvu dalju implementaciju evropskog predloga je formiranje ZSO" , rekao je Dačić i dodao da je Srbija saglasna da implementira evropski predlog do crvenih linija koje su jasno rečene, a to je da nema priznavanja Kosova i nema stolice u UN. 

Srpski ministar diplomatije naglasio je da očekuje da će EU umeti da ceni konstruktivnost Srbije i da otvori nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

"Srbija zaslužuje napredak u EU integracijama i otvaranje klastera. Ako neće sada a kada će", rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da Srbija bez presedana poštuje principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalni integritet i suverenitet svake države, tako i Ukrajine, ali je dodao da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji zbog svojih interesa koji su između ostalog i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 

"Tačno je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali je tačno i da je obim spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije smanjen, dok je u nekim zapadnim zemljama koje su i uvele sankcije Rusiji povećan", rekao je Dačić.

Prethodno je njegov austrijski kolega Šalemberg rekao da od Srbije kao kandidata za EU Austrija očekuje da usaglasi spoljnu politiku sa zemljama EU po pitanju sankcija Rusiji.

Austrijski ministar je objašnjavajući razliku između situacije na KiM i u Ukrajini izneo tvrdnju da je na KiM devedesetih bilo genocida. 

Na to je Dačić upitao kako je to moguće kada se govori o Albancima i naveo primer Prištine gde je pre devedestih živelo, kako je rekao, 40.000 Srba, a sada ih je "svega stotinak". 

"Kakav je to genocid, kada nas koji smo navodno vršili genocid ima manje u odnosu na one kojih ima 10 puta više", upitao je Dačić i podsetio na neke istorijske činjenice, pa i to, kako je rekao, da su oni koji su sa "islamskom zastavom došli do Beča prešli preko Kosova i borili se sa Srbima".

Uprkos razlikama u pojedinim stavovima, ministri su se složili da je saradnja dve zemlje na veoma visokom nivou, a austrijski zvaničnik je istakao da je Beč po broju stanovnika "četvrti srpski grad". 

Istakli su dobru privrednu saradnju i da je Austrija treći najveću investitor u Srbiji.

Pre sastanka sa Šalenbergom, Dačić se sreo i razgovarao sa  predsednikom Parlamemta Austrije Volfgangom Sobotkom kao i sa generalnom sekretarkom OEBS-a  Helgom Šmit. 

Srbija i Austrija sledeće godine obeležiće vek i po bilateralnih odnosa, koji su uspostavljeni 1874. godine, te su se ministri saglasili da bi taj jubilej trebalo zajednički obeležiti.

Šalenberg: Dogovor u Ohridu pozitivan signal za region

Ministar za međunarodnu i evropsku saradnju Austrije Aleksander Šalemberg ocenio je da je dogovor koji je postignut u Ohridu veoma važan i da Austrija pruža punu podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu u procesu evrointegracija. 

On je na zajedničkoj konferenciji sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem posle sastanka u Beču rekao da je za čitav region stigao pozitivan signal o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i dodao da obe strane očekuje još dugih i teških razgovora.

"Izričito podržavam stav Srbije i predsednika Vučića koji je učinio važan i veliki korak", rekao je Šalenberg i dodao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna i da ne postoji alternativa tome i izrazio nadu da će doći do "brze i potpune realizacije dogovora i formiranja ZSO".

Istakao je i da se nada da će Srbija kao zemlja koja teži EU uskladiti svoju spoljnu politiku sa članicama unije i uvesti sankcije Rusiji.

Dodao je da Srbija i Austrija imaju tradicionalne dobre odnose i naglasio da je poseban napredak postignut u saradnji po pitanju nelegalnih migranata, pošto je Srbija uvela vize zemljama poput Tunisa, Indije i još nekih s kojima je imala bezvizni režim, čime je, kako je kazao, smanjen priliv migranata iz tih zemalja u zemlje EU.

Dodao je da u Beču živi 120.000 Srba, te da je to četvrti "srpski grad" prema broju stanovnika po veličini u regionu.

On je istakao da Austrija i Srbija imaju dobru privrednu saradnju, navodeći da više stotina privrednih subjekata austrijskih posluje u Srbiji i da zapošljavaju preko 22.000 radnika.

Dačić je danas boravio u poseti Austriji, a pre sastanka sa Šalenbergom razgovarao je sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom kao i sa generalnom sekretarkom OEBS Helgom Šmit. 

Srbija i Austrija sledeće godine obeležiće vek i po bilateralnih odnosa, koji su uspostavljeni 1874. godine, te su se ministri saglasili da bi taj jubilej trebalo zajednički obeležiti.

Komentari (0)

Srbija