Politika

Euronews Srbija u Briselu: Počinje Samit EU - na stolu i dogovor Beograda i Prištine iz Ohrida

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/03/2023

-

10:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu počinje dvodnevni Samit EU, a jedna od tema razgovora evropskih zvaničnika biće i razgovor koji je u subotu održan u Ohridu između srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i evropskih posrednika. Očekuje se da će biti usvojen i zaključak u kom se obe strane pozivaju da "brzo i u dobroj veri" ispune obaveze.

Nacrt zaključaka u koji je Tanjug imao uvid pripremio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, u bliskoj saradnji sa članom Evropskog saveta koji predstavlja državu članicu koja ima šestomesečno predsedavanje Savetom i sa predsednikom Evropske komisije.

"Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu pod okriljem EU o Implementacionom aneksu Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa Kosova* i Srbije i poziva obe strane da brzo i u dobroj veri implementiraju svoje obaveze", navodi se u nacrtu zaključaka samita EU, prenosi Tanjug.

U dokumentu, koji ima 27 tačaka, dijalogu Beograda i Prištine posvećena je tačka 25, u delu koji se odnosi na "Ostala pitanja", a posvećen je spoljnim odnosima EU.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je pre početka samita da je "bilo kakav pokušaj da se preispita sporazum ulazudan".

"Sporazum je dogovoren, treba da bude implementiran i nema prostora za biranje šta će se ispuniti. On je celovit, svi njegovi delovi treba da budu sprovedeni, na celokupan način. Mi ćemo blisko pratiti ko ga sprovodi, a ko ne i savetovao bih im da ne upiru prstom u bilo koga, već da rade svoj posao", rekao je Borelj.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izvestiće lidere zemalja članica o tome kako su ti razgovori protekli.

Borelj je proteklih dana izvestio i ministre spoljnih poslova zemalja članica o dijalogu, a ono što u Briselu može da se čuje to je da će se od sada prvenstveno institirati na implementaciji onoga što je dogovoreno i to sasvim je sigurno posle ovog saveta, od Beograda i Prištine neće zahtevati samo čelnici EU, nego i svi lideri zemalja članica. Naime, na taj način će se još više i čvršće insistirati da Beograd i Priština odmah krenu u ispunjavanje onoga što je dogovoreno. 

Podsetimo, u intervjuu za Euronews Srbija, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak istakao je da nepostoji neki tačan redosled kojim će se ispunjavati obaveze iz sporazuma, ali da je svakako važno da se sa implementacijom krene korak po korak.

O čemu će još biti reči na samitu?

Ono što će svakako biti u fokusu i ovog Saveta EU i što je tačka broj jedan pred liderima zemalja članica jeste rat u Ukrajini i način na koji će EU nastaviti da pomaže kako vojno, tako i finansijski ovu zemlju na čijoj teritoriji se vodi rat. Oni ističu da će pružiti svaku vrstu pomoći Ukrajini. 

Takođe, ono o čemu će se razgovarati i što je visoko na agendi jesu i migracija. Švedska, koja predsedava EU je visoko na svoju agendu stavila situaciju sa migracijama, sve veći priliv migranata i pokušaj nelegalnih ulazaka na teritoriju zemalja članica. 

Razgovaraće se i o ekonomiji i kako još više unaprediti EU i jedinstveno tržište. U fokus se vraća i energetika, a kako se navodi u pozivnom pismu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela razgovaraće se o energetici i kako osigurati snabdevanje po što nižim cenama.

Komentari (0)

Srbija