Politika

Ambasador Italije za Euronews Srbija: Beograd jasno označio crvene linije u dijalogu i raspoloženje za primenu dogovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

21:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beograd i predsednik Aleksandar Vučić imaju konstruktivan i realističan pristup dijalogu s Prištinom, a Srbija je identifikovala crvene linije u pregovaračkom procesu koje je jasno označila, ali je istovremeno izrazila raspoloženje da primeni sve što je dogovoreno, rekao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. On je za Euronews Srbija rekao da procesom proširenja EU nekad prevladava reformska dimenzija, a nekad geopolitička, i da samo sada u fazi u kojoj je druga komponenta važna.

Ambasador Italije je, gostujući u emisiji Direktno sa Minjom MIletić istakao da je proces dijaloga Beograda i Prištine izuzetno važan da bi se omogućila stabilnsot u čitavom regionu.

"Verujem da su rezultati koji su postignuti u Ohridu važni prvenstveno zato što se iza nas nalazi mnogo meseci jednostranih poteza uz određene reakcije koje su izazivale mnogo nestabilnosti. Javila se potreba da postoji mehanizam za artikulisanjem dijaloga, da se omogući da se pregovori postave na stabilnoj osnovi", istakao je Luka Gori.

Kako je rekao, to je prilično važno za evropsku perspektivu Srbije jer je normalizacija odnosa sa Prištinom jedan od osnovnih kriterijuma za pribiližavanje EU. Takođe, navodi i da je to važno za privredu jer se šalje pozitivna poruka svim preduzećima koja žele da dođu u Srbiju.

Upitan da li su pitanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji najvažnija pitanja kada je reč o evropskom putu Srbije, ambasador je naveo da je proces proširenja uvek bio put sa dve dimenzije: dimenzijom reforme i geopolitičkom dimenzijom.

"Nekad bi prevladavala jedna, a nekada druga. Sada smo u fazi u kojoj je geopolitička komponenta važna", poručio je Gori.

Govoreći o usklađivanju Srbije sa spoljnom politikom EU, on je rekao da su napravljeni neki važni koraci kada je Srbija glasala u generalnoj Skupštini UN za osudu ruske agresije.

"Naravno da je ovaj rat stvorio polarizaciju u Evropi i stoga je to usaglašavanje sa spoljnom politikom EU usaglašavanje sa vrednostima EU. Za zemlju kandidata je pitanje vrednosti važno i zato se toliki akcenat stavlja na to", kaže Gori.

"Pitamo se kako možemo da ubrzamo proces proširenja"

Dodaje da u Italiji evropski put Srbije vide kao nešto što je neizbežno, i da Srbiju smatraju zemljom koja je istorijski, kulturno i geografski evropska.

"Želimo da se taj proces završi u najkraćim mogućim rokovima i pitamo se kako možemo da ubrzamo proces i koje instrumente da koristimo. S jedne strane tu je Srbija koja ima svoje odgovornosti, treba da sprovede reforme, a sa druge strane verujemo da i EU treba da bude konkretnija u predlogu da se Srbija integriše. Razumem da postoji frustracija u Srbiji i na Balkanu zbog procesa koji se odužio. Sigurno je da to ima negativan efekat na ritam proširenja. Ako se na horizontu ne vidi da je nešto blizu, sve postaje mnogo teže", poručio je italijanski ambasador.

Kako je dodao, to je tema kojom će se Italija pozabaviti 3. aprila kada će biti organizovana konferencija sa ministrima spoljnih poslova Balkana. Napominje da je italijanski ministar Antonio Tajani želeo da organizuje taj događaj sa ciljem da se vidi na koji način može da se ubrza proces proširenja.

"Vidim tri moguća scenarija. Prvi je biznis, kao i obično. Da nastavimo da radimo kao do sada. To je sporo. Drugi je scenario u kojem imamo jedno ubrzanje, između ostalog i zbog rata u Ukrajini koja se trudi da postane deo EU. Ne možemo da isključimo da će to dati podsticaj za Čitavo proširenje. Treći scenario su izvesne mere koje se mogu preduzeti. Čitam šta nam donose istraživački centri, nove ideje, da se utvrde neki datumi, neko traži datum za ulazak na jedinstveno tržište, neko da se izaberu poslanici Srbije u Evropski parlament. Mnogi predlažu nekakve srednje mere koje bi predstavljale ulazak u etpama. Sve su to vrlo interesantne ideje koje imaju argumente za i protiv", naveo je ambasador Italije.

Euronews

 

Na pitanje da li uskoro možemo da očekujemo dolazak premijerke Đorđe Meloni u Beograd, on je rekao da je ona prihvatila poziv i da će sigurno doći.

"Treba samo videti koji su to datumi. Ja ću kao ambasador učiniti sve da se to što pre dogodi", istakao je.

"Bacili smo mnogo mesa na vatru kako bi se poboljšali odnosi"

Govoreći o forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije koji je nedavno održan, ambasador je rekao da to predsatvlja potvrdu dobrih odnosa dve zemlje.

"Kada su odnosi dobri, treba nastaviti sa ulaganjem kako bi postali još bolji. Zbog toga samo odlučili da organizujemo naučni i biznis forum u Beogradu. Odžano je 400 bilateralnih susreta, potpisano je 13 sporazuma i zaista smo bacili mnogo mesa na vatru kako bi se poboljšali odnosi", kaže Luka Gori.

Ističe da je interesovanje Italije za Balkan istorijskog tipa jer je reč o regionu koji joj je blizak.

"Stoga je sigurnost i prosperitet Balkana nešto štio znači sve to isto za Italiju. Srbija predstavlja srce Balkana, i odnos sa Beogradom je odnos prijateljstva i razumevanja", naveo je.

Kaže da je ova italijanska vlada odlučila da pojača prisustvo u regionu i da je krajem januara održana važna konferencija u Trstu.

"Ima više od 1.200 italijanskih preduzeća u Srbiji. Imamo razmenu koja prelazi više od četiri milijarde evra. Zaista imamo jedan važan odnos. Ali svakako da uvek može više. Usredsredili smo se na tri sektora: poljoprivreda, infrastruktura i zelena energetska tranzicija. To su tri sektora kojima smo posvetili poslovni forum. Četvrti sektor je naučna saradnja", rekao je ambasador Gori za Euronews Srbija.

Dodaje da su iskustva investitora u Srbiji izuzetno pozitivna zato što postoji ambijent za ulaganja koji je pozitivan.

"Prošle godine je Srbija privukla više od četiri milijarde velikih ulaganja, to znači da ovde postoje zakoni i podsticaji, a moram reći i preduzetnička kultura koja ide u prilog ovim investiranjima", kaže Luka Gori.

Bazdulj i Dragojlović: Vidi se da Zapad želi da reši pitanje Kosova

O pregovorima Beograda i Prištine u emisiji Direktno sa Minjom Miletić govorili su i pisac i novinar Muharem Bazdulj i Nataša Dragojlović, bivša koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Sagovornici Euronews Srbija su saglasni da se  jasno vidi da Zapad želi da reši pitanje Kosova.

Dragojlović je istakla da pregovore u Ohridu vidi kao jednu od stanica na putu kreativnog traženja rešenja kako da se kosovsko društvo integriše i podvede pod međunarodna pravila.

Bazdulj ističe da je ovaj sporazum bolji nego neki koje je Srbija dobijala ranije i da jedina crvena linija jeste da se ne traži od Srbije da se eksplicitno odrekne svoje teritorije. Dodaje da se vidi da je pritisak na Prištinu sada mnogo veći i da se srpska pozicija poboljšala.

Euronews

 

"U ovoj situaciji meni se čini da Zapad želi da ovu stvar progura kroz NATO i EU i da se traži da Srbija na neki način aminuje to, a da Španija i druge članice to prihvate. Meni se čini da je ta stvar nesprovodiva i da ni Španija neće priznati Kosovo dok ga Srbija eksplicitno ne prizna, a ja mislim da je to nemoguće. Jako je teško uraditi nešto protiv čega je po svim relevantnim anketama 80 odsto ljudi", naglašava on.

 

Sa ovim se slaže i Dragojlović koja ističe da se ovim sporazumom i ne traži priznanje de jure. 

 

"Jasno je da u Srbiji ne postoji niko ko će da dobije izbore, a ko će da stavi taj potpis", naglašava ona.

 

Komentari (0)

Srbija