Politika

Vučević: Srbija nije prodavala oružje zaraćenim stranama

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

12:58

Vučević: Srbija nije prodavala oružje zaraćenim stranama
Vučević: Srbija nije prodavala oružje zaraćenim stranama - Copyright mod.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da srpska namenska industrija nije prodavala oružje zaraćenim stranama u rusko-ukrajinskom sukobu.

"Deset dana objašnjavamo da ne izvozimo vojnu opremu ni ruskoj ni ukrajinskoj strani. Pokažite mi jedan papir da naše naoružanje može da se reeksportuje. Mi smo odgovorna strana koja se drži reči i međunarodnih ugovora, jer tako pravite kredibilitet svoje države", rekao je Vučević za tv Pink.

On je naveo da namenska industrija prodaje oružje samo onim kupcima koji donesu sertifikat i objasnio da oružje ne može biti dalje prodavano bez srpske saglasnosti.

"Sve ono što se izvozi iz namenske industrije Srbije ide isključivo ka onim kupcima koji donesu sertifikat gde su dozvoljeni krajnji kupci. Srpska strana, da bi se dodatno zaštitila stavija obaveznu klauzulu ka dozvoljenom krajnjem korisniku da oružje ne može da se reeksoprtuje bez saglasnosti srpske strane", izjavio je Vučević.

On je dodao da petina oružja koja se proizvede u namenskoj industriji ostaje Vojsci Srbije sa ciljem njenog jačanja.

"Primenjujući direktivu predsednika kao vrhovnog komandanta, mi 20 odsto proizvedenih stvari u našoj namenskoj industriji zadržavamo za Vojsku Srbije, jačamo našu snagu", izjavio je Vučević.

Vučević je rekao da treba da budemo ponosni na našu namensku industriju koja direktno zapošljava 20.000 ljudi, a kada se uračunaju kooperanti taj broj iznosi 45.000.

"Nama od te industrije živi i Kragujevac, Priboj, Čačak, Valjevo, Užice, Kuršumlija i druga mesta. Mi nemamo prava da ugasimo te fabrike da ti ljudi ostanu bez posla i proizvode ono što proizvode decenijama, neke i vekovima kao što je tradicija u Kragujevcu", naveo je Vučević.

Ministar je izjavio da su izdvojena nova sredstva koja će se plasirati u namensku industriju da će ona biti veliki podstrek za njen razvoj.

"Mi smo sada spremili paket od 400 miliona evra, dodatnih sredstava koji nisu uz budžeta, koja se plasiraju delimično u namensku industriju. To je 100 miliona evra koje idu u nove pogone i tehnologiju, proizvodne mašine. Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija će to strogo kontrolisati. I 300 miliona spremamo paket za naoružanje za Vojsku Srbije", rekao je on.

Komentarišući sajam naoružanja u Abu Dabiju, Vučević je naveo da je Srbija poslala važnu poruku svetu i podsetio da se šeik Bin Zaed zadržao sat vremena na srpskom štandu. Ministar je zaključio da je prilikom sajma ostvareno dosta važnih kontakata i poslova, a da je najvažniji od njih kupovina nekoliko hiljada dronova "Kamikaza" koji će biti sukcesivno isporučeni.

"Srbija bi trebala da ostane za pregovaračkim stolom sa Prištinom"

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za Srbiju dobro da ostane za pregovaračkim stolom sa Prištinom.

Vučević je izjavio da se nada da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština po principima iz 2015. godine, koji prioističu iz Briselskog sporazuma.

Ministar je naveo da ne treba insistirati na tome da Srbija javno kaže šta će se dogovarati tokom pregovaračkog procesa jer će to dati "manevarski prostor" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Dajte čoveku malo manevarskog prostora, nije se predao 10 godina. Kosovo je otpriznalo 28 država. Sve smo pobede odneli gde smo mogli. Nismo proglašeni 2015. godine za genocidni narod u UN, a manevarski prostor nam je petoparac", izjavio je Vučević za TV Pink.

Vučević je rekao da je od 2012. godine vraćena kultura sećanja za žrtve koje su proterane ili poginule u ratovima devedesetih godina.

"Za Košare nismo čuli dok Vučić nije došao na vlast. Od 2012 počeli smo da vraćamo kulturu sećanja, pa smo počeli da obeležavamo, tugujemo za proteranim krajiškim Srbima 1995. godine, pa se setili naših boraca na Košarama i Paštriku", zaključio je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija