Politika

Zemlje Kvinte izrazile žaljenje što Srpska lista ne učestvuje na kosovskim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

20:01

Zemlje Kvinte izrazile žaljenje što Srpska lista ne učestvuje na kosovskim izborima
Zemlje Kvinte izrazile žaljenje što Srpska lista ne učestvuje na kosovskim izborima - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade zemalja Kvinte u Prištini saopštile su danas da žale što Srpska lista neće izaći na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, koji su zakazani za 23. april.

"Žalimo što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu pokrajine", navedeno je u saopštenju predstavnika Kvinte, objavljeno na Fejsbuku Britanske ambasade.

 

 

Srpska lista je ranije, kao razlog što ne učestvuje na izborima, navela da nisu ispunjeni oni zahtevi zbog kojih je prošle godine i napustila prištinske institucije, a to je povlačenje Specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

Zemlje Kvinte - Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD -zalagale su se da se lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, koji su posle napuštanja prištinskih institucija od strane Srba, bili zakazani za drugu polovinu decembra prošle godine, odlože, dok sada podržavaju njihovo održavanje. 

"Izbori su kamen temeljac demokratije. Od suštinskog je značaja obezbediti da se oni održe mirno. Očekujemo da će nadležni organi postupati profesionalno. Pozivamo sve strane da se uzdrže i izbegnu nasilje, koje može da poremeti izbore”, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vojo

24.03.2023 20:29

Pa, nije čudo... To su zemlje koje su bile nosioci bombardovanja i okupacije dela Srbije, i sada licemerno očekuju da Srbi priznaju njihovu okupaciju.

Srbija