Politika

Kurti pisao EU: Srbija pokušava da organizuje izbore na Kosovu kao da naša vlada ne postoji

Komentari

Autor: Kosovo online

25/03/2022

-

11:47

Kurti pisao EU: Srbija pokušava da organizuje izbore na Kosovu kao da naša vlada ne postoji
Kurti pisao EU: Srbija pokušava da organizuje izbore na Kosovu kao da naša vlada ne postoji - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je niz, kako je nazvao, poteškoća u vezi sa zahtevom srpskih vlasti da Kosovo sarađuje sa OEBS na održavanju izbora 3. aprila u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Koha. Kurti je u pismu upućenom ambasadoru EU na Kosovu Tomasu Suniogu ocenio da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva "relevantnim organom vlasti Kosova".

"Žalosno je da, dok Kosovo u dobroj veri radi sa EU i Kvintom na pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja između naših vlada, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da pripreme i organizuju izbore na našoj teritoriji, kao da naša vlada ne postoji. I to rade uz sredstva iz Beograda, naravno. Možda zbog toga predlog (u prvom paragrafu) predviđa da se izbori 'održe', a ne da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova", kaže između ostalog Kurti u pismu.

Kurti je takođe naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin "birači sa pravom glasa" umesto "birači u inostranstvu". Prema njegovim rečima, "važno je da ovaj napor Srbije ne legitimišu ni vlasti EU, ni OEBS".

Bez dogovora o glasanju na Kosovu 3. aprila

Podsećamo, tokom ove nedelje predstavnici Beograda i Prištine nisu uspeli da postignu dogovor o glasanju Srba na Kosovu i metohiji na izborima 3. aprila. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon Sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, ali i sa predstavnicima Kvinte saopštio da Srbija “ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova bez obzira na cenu”.  

Oglasile su se i zemlje Kvinte koje su u zajedničkom saopštenju navele da su veoma razočarane odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji Kosova i Metohije na predstojećim izborima i ocenili da će takav stav "podriti evropske težnje" Prištine.

Zbog te odluke Prištine, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije koji su bili na sastanku s predsednikom Srbije izrazili su želju da napuste kosovske institucije, a za danas su najavili mirne proteste.  

U međuvremenu se oglasila Republička izborna komisija koja je odlučila da će birači sa Kosova i Metohije na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila glasati u četiri  opštine centralne Srbije - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija