Politika

Protesti Srba na Kosovu - Rakić: Do daljeg nećemo raditi zbog suspenzije sudije Stevanović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

10:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici održani su protesti Srba zbog zabrane glasanja na izborima 3. aprila na teritoriji Kosova i Metohije. Demonstranti su prošetali glavnim ulicama, a nosili su transparente protiv odluke prištinskih vlasti. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da zaposleni u sudovima jutros nisu došli na posao u znak solidarnosti sa suspendovanom sudijom Ljiljanom Stevanović i da su istu odluku doneli i poliitčki predstavnici Srba koji će do daljeg biti "samoinicijativno suspendovani".

13.09 Rakić: Radnici sami sebe suspendovali

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon protesta je poručio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju "da su Srbi za mir i da ih nisu uplašile specijalne jedinice ROSU koje su stigle u Južnu Mitrovicu". On se obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uz poruku da nisu Srbi ti koji krše Briselski sporazum.

"Tražili ste od nas da ne napuštamo kosovske institucije i da se suuzdržimo. Tu smo da slušamo vas ali, mi ćemo ostati uz svoj narod", rekao je Rakić, prenosi Ko

Tanjug/Tara Radovanovic

 

On je kazao i da zaposleni u sudovima nisu jutros otišli na posao u znak solidarnosti sa predsednicom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanom Stevanović, koja je juče suspendovana jer je bila 22. marta na sastanku Srba sa predsednikom Vučićem, ocenivši da su time radnici sami sebe suspendovali. "Istu odluku doneli su i srpski politički predstavnici koji će do daljeg biti samoinicijativno suspendovani sa funkcija u kosovskim institucijama", rekao je Rakić.

12.58 Završeni skupovi u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

Protesti u gračanici i Kosovskoj Mitrovici završeni su mirno. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

12.40 Kvinta i EU: Građani imaju pravo na mirno okupljanje

Šefovi misija zemalja Kvinte i Misije EU u Prištini saopštili su da su upoznati sa planiranim demonstracijama i izrazili zabrinutost zbog moguće eskalacije nasilja na Kosovu.

"Građani imaju pravo na mirno okupljanje kao i odgovornost da osiguraju da takvi skupovi budu mirni i da ne postanu nasilni. Među našim zajedničkim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se čuje naš glas, prava koje su snage reda odgovorne da štite", kaže se u zajedničkom saopšstenju Misije EU i Ambasada Nemačke, Velike Britanije, Italije, SAD i Francuske. Snage reda, kako se naglašava, imaju obavezu da sačuvaju javni red i to tako da se "ne krše demokratski principi slobode govora i okupljanja", ističe se u saopštenju. Kvinta i EU takođe ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili aktivnosti koje bi mogle da povećaju tenzije.

12.31 Transparenti protiv prištinskih vlasti u Kosovskoj Mitrovici

Srbi u Kosovskoj Mitrovici su se okupuli u blizini spomenika Knezu Laazru. Nose transparente sa porukama protiv prištinskih vlasti i protiv kršenja prava Srba: "Kurti srušio si Briselski sporazum, srušio si sve", "Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje", "Naša ognjišta i decu čuvamo mirom", "Samo hoćemo naša ljudska prava". 

12.22 Počela šetnja u Gračanici

12.18 Politički predstavnnici Srba na protestima, ima malo policajaca

Kako javlja dopisnik Euronews Srbija, politički predstavnici Srba prisutni su na oba skupa. Prisutan je mali broj policajaca, a veoma veliki broj medija na albanskom jeziku. 

12.00 Skup i u Gračanici

Srbi iz Gračanice i okoline počeli su sa najavljenim okupljanjem u centru mesta. Oni nose transparent sa natpisom: "Mirom protiv Kurtijevog nasilja".

11.50 Okupljanje građana u glavnom trgu u Severnoj Mitrovici

Počela su okupljanja građana povodom najavljenog protesta Srba sa Kosova i Metohije zbog odluke Prištine da ne dozvoli održavanje izbora 3. aprila na teritoriji Kosova i Metohije. Grašani se okupljaju na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici. Kako je ranije najavljeno, oni će prošetati gradom, a za sada nisu najavljena nikakva obraćanja, javlja Kosovo online. Prisutan je mali broj policajaca. 

Rakočević: Srbi dovedeni do zida

Novinar i Književnik iz gračanice Živojin Rakočević je rekao za Euronews Srbija da su "Srbi dovedeni do zida". "Nemamo više šta da predamo, sve što je moglo da se preda, mi smo predali, dovedeni smo do igre simbolima".

Euronews TV

"To da li će neki političari napustiti parlament ili lokalne institucije nema veze, jer smo dovedeni do krajnjeg praga izdržljivosti. Već smo se povukli u geta, ali sada je trenutak da svoja geta učinimo funkcionalnim", rekao je Rakočević.

Dodao je: "Vrlo je teško danas odrediti šta je Briselski sporazum. Sve što ne odgovara Albancima iz sporazuma nije primenjeno. Svi sporazumi od rezolucije 1244 do danas nisu poštovani. Sve zavisi od toga ko je na vlasti u Prištini i od njihove etnokratije i potrebe za nacionalizmom".  

Sastanak u Briselu u okviru dijaloga?

Danas bi trebalo da se održi sastanak u Briselu, a kako je saopštio portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, Bisljimi i Lajčak se sastaju u okviru dijaloga i očekuje se da glavne teme razgovora budu pitanje nestalih osoba i energetika.

Prema navodima saopštenja, Lajčak će posredstvom video-linka razgovarati i sa delegacijom Beograda, ali se ne očekuje razgovor predstavnika Beograda i Prištine.

Međutim, portparol Evropske unije Peter Stano nije potvrdio da je ovaj sastanak deo procesa dijaloga.

"Kao i obično, najavićemo buduće sastanke u okviru dijaloga, ako i kada budemo smatrali da je potrebno", rekao je Stano.

Primećeno kretanje specijalaca ROSU, Keljani: Uobičajena aktivnost

Kosovo online je jutros prenelo pisanje prištinskih medija koji navode da je primećena kolona oklopnih vozila specijalne policije iz Prištine kako se kreće u pracu severa Kosova. Kako je javio Reporteri, policija je u većem broju krenula ka Severnoj Mitrovici. Vest je objavio i Ljajmi, a pozivajući se na TV Dukađini.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je rekao da su kretanja specijalaca uobičajena i da nisu vezana za bilo kakvu specifičnu aktivnost, rpenosi Gazeta Ekspres. 

"Pozivajući se na nekoliko tekstova i publikacija u raznim medijima, u vezi sa kretanjem specijalnih jedinica Kosovske policije, obaveštavamo vas da su kretanja policijskih jedinica uobičajena i da nisu vezana za neku posebnu aktivnost. Kosovska policija je transparentna i nastaviće da vas obaveštava kao i uvek o svojim obavezama i operativnim aktivnostima", rekao je Keljani.

Bez dogovora o glasanju na Kosovu 3. aprila

Podsećamo, tokom ove nedelje predstavnici Beograda i Prištine nisu uspeli da postignu dogovor o glasanju Srba na Kosovu i metohiji na izborima 3. aprila. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon Sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, ali i sa predstavnicima Kvinte saopštio da Srbija “ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova bez obzira na cenu”.  

Oglasile su se i zemlje Kvinte koje su u zajedničkom saopštenju navele da su veoma razočarane odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji Kosova i Metohije na predstojećim izborima i ocenili da će takav stav "podriti evropske težnje" Prištine. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Zbog te odluke Prištine, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije koji su bili na sastanku s predsednikom Srbije izrazili su želju da napuste kosovske institucije, a za danas su najavili mirne proteste.  

U međuvremenu se oglasila Republička izborna komisija koja je odlučila da će birači sa KOsova i metohije na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila glasati u četiri  opštine centralne Srbije - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac. 

Smenjena predsednica suda u Severnoj Mitrovici

Sinoć je Sudski savet Kosova smenio predsednicu Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović nakon što je u Beogradu prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.  

Predsednik Vučić je ocenio da je ona smenjena po nalogu Aljbina Kurtija i dodao je da je pripremljena smena  svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. On je dodao da Kurti hoće da sruši mir na KiM i ovim odlukama napada srpski narod na jugu i severu Kosova i Metohije.  

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

 

Kosovski policijski inspektorat (PIK) potvrdio je da razmatra pitanje učešća srpskih policajaca sa Kosova na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, koja je održana u utorak u Beogradu.  

"PIK je zvanično obavešten o ovom pitanju i u okviru nadležnosti i zakonskih ovlašćenja razmatra pitanje učešća pretpostavljenih Kosovske policije na sastanku sa predsednikom Srbije", rekao je portparol PIK-a Arber Beka u četvrtak uveče, prenosi Koha.

Kurti "nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika"

Povodom toga se oglasio i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je rekao da nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu.   

"Nisam u Sudskom savetu Kosova, nema izuzetka, postoji suspenzija. Želim da budem fer, ali nisam na čelu Sudskog saveta Kosova. Kosovo je najdemokratskija i prozapadna zemlja na Balkanu. Nije mi poznato učešće komandira policije na sastanku u Beogradu. Za sada nemam informaciju da će sutra biti protesta u opštinama sa srpskom većinom", rekao je Kurti. 

Kurti kaže da je kritika zemalja Kvinte na račun Prištine zbog odbijanja da se na Kosovu održe srpski izbori 3. aprila bila veoma oštra, ali da ne očekuje nikakve komplikacije u komunikaciji sa tim zemljama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija