Politika

Dragojlović: Ukoliko odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji ugrožava nacionalne interese, treba promeniti odluku

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

14:35

Dragojlović: Ukoliko odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji ugrožava nacionalne interese, treba promeniti odluku
Nataša Dragojlović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko do te mere odbijanje Srbije da se uvedu sankcije Rusiji ugrožava srpske nacionalne interese, ali i perspektivu članstva u EU, onda je najprirodnije da se ta odluka promeni, rekla je danas za Tanjug Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

"Dobro je što je otvorena jedna takva mogućnost u ovako složenom trenutku u međunarodnim odnosima koji ima dosta nepoznanica. Naravno da ostavlja prostora za dovoljno fleksibilnosti, prilagođavanja Srbije tako da ne ugrozi previše svoje nacionalne interese i da može u svakom trenutku da odreaguje na one izazove, rizike i pretnje spolja, bilo ekonomske, političke ili vojne tako što će prilagoditi svoju spoljnu politiku i svoje spoljnopolitičke akcije" objasnila je ona.

Dragojlović napominje da Srbija ima strategiju nacionalne bezbednosti, kojoj je jedan od ciljeva ili nacionalnih interesa zacrtano članstvo Srbije u EU, što smatra dovoljnim za spoljnopolitički orijentir i postupanje države kada je reč i o ratu u Ukrajini i o sankcijama Rusiji.

Smatra da, s obzirom na činjenicu da je Srbija kandidat za punopravno članstvo u EU, ne bi trebalo da ima previše dilema oko toga kako da se postavi i sa kim zapravo može najbolje da štiti i unapređuje svoje nacionalne interese.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

27.03.2023 15:49

Не угрожава националне интересе Србије "неувођење санкција Русији" - него ултиматуми, уцене и подлости западних окупатора Србије и НАТО злочинаца. Осим тога национални интереси србије ће бити више угрожени ако се санкције уведу него ако се не уведу.

Srbija