Politika

"Dođite ako znate kuda": Ministar privrede odgovorio Zaharovoj, oglasio se i ruski ambasador

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

13:06

"Dođite ako znate kuda": Ministar privrede odgovorio Zaharovoj, oglasio se i ruski ambasador
"Dođite ako znate kuda": Ministar privrede odgovorio Zaharovoj, oglasio se i ruski ambasador - Copyright Profimedia, Tanjug/Ministarstvo privrede/Zoran Vujasinović

veličina teksta

Aa Aa

Ni dva dana otkako je ministar privrede Rade Basta pozvao Vladu Srbije da se hitno izjasni o sankcijama Rusiji ne stišavaju se reakcije na tu izjavu. Ministar se još jednom obratio sa navodima da ostaje pri svom stavu da Srbija zbog neuvođenja sankcija "plaća veliku cenu", a uputio je i poruku portparolki Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariji Zaharovoj.

"Kao dobar srpski domaćin pozivam vas na srpsku tradicionalnu večeru. Ako ste u mogućnosti i znate kuda da dođete", napisao je Basta na svom zvaničnom Instagram nalogu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rade Basta (@rade.basta)

Basta je, podsetimo, u ponedeljak saopštio da "stoji uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa", ali da od vlade i svih ministara traži da se izjasne po pitanju sankcija. Ovakav stav odjeknuo je toliko jako da se njen eho jasno čuo i u Moskvi, odakle je stigla i jedna od prvih reakcija. Zaharova je bila brza i odvratila Basti sa ocenom da "srpski ministar ima neki čudan stav" i da bi bilo bolje da se "odlučno izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju".

Od njegovih izjava ogradili su se iz njegove matične Jedinstvene Srbije, ali i koalicioni partneri iz Socijalističke partije Srbije. Upravo to danas je prokomentarisao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko koji je pozdravio "odlučan, pošten stav" srpskog rukovodstva na "antiruske apele".

Ambasador je takođe rekao i da je čudno čuti kako srpski ministar Rade Basta priča o potrebi da Srbija uvede sankcije Rusiji, "jer on je veoma svestan benefita saradnje sa Moskvom".

"Apsurdno je da je takvu izjavu dao ministar privrede, koji bi trebalo da zna bolje nego bilo koji drugi vladin zvaničnik koliko Srbija ima koristi od saradnje sa našom zemljom", rekao je Bocan-Harčenko za TV kanal "Rosija-24".

"Mislim svojom glavom"

I dok se u političkoj javnosti spekuliše o tome da li Bastina izjava nosi neku "skrivenu poruku" ili je puki istup pojedinca, ministar privrede oglasio se još jednom i istakao da mnogi u Srbiji "nisu svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi naša država", odgovarajući tako na natpise u pojedinim medijima.

"Teza da sam 'spavač SNS-a', kako je to opisano, nepotrebna je u ovom političkom trenutku. Moj stav je jasan - stojim uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa, mislim svojom glavom i imam dovoljno hrabrosti i ozbiljnosti da svoj stav iznesem. Za mene kao ministra privrede jedino je važno da se nastavi ekonomski prosperitet zemlje, da građani imaju pune frižidere i da znaju da država u svakom trenutku vodi računa o njihovim interesima. Jedva čekam da vidim ko će u četvrtak od ministara da se izjasni po ovom pitanju, a ko neće", naveo je Basta.

Da li će ovo pitanje da bude stavljeno pred ministre zasad nije poznato, a još manje je jasno i da li bi se u tom slučaju još neki od funkcinera pridružio Basti. 

Ono što je do sada moglo da se čuje bile su jasne ograde među njegovim stranačkim kolegama i koalicionim partnerima, iako se zasad iz vladajuće Srpske napredne stranke nije oglasio baš niko.

"JS je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik JS Dragan Marković Palma.

I lider SPS Ivica Dačić je ponovio da SPS čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

"Tu politiku koju javnu iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalistička partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet", rekao je Dačić za Tanjug.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je na Tviteru da njegova zemlja pozitivno gleda na "odlučan, pošten stav" predstavnika srpskog rukovodstva koji su se ogradili od "antiruskih apela" srpskog ministra privrede Radeta Baste da se Beograd pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Ruski ambasador je potvrdio opredeljenost Moskve za jačanje "bratskog prijateljstva" između naroda Rusije i Srbije. Harčenko se založio i za razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda.

"Ne baš prijatna epizoda za vladajuću koaliciju"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavu Baste komentariše kao "dokaz da u kabinetu premijerke Ane Brnabić postoje različita mišljenja". I dok ne očekuje da će ovo dovesti do velikog političkog neslaganja, ukazuje da ovo svakako "nije najprijatnija epizoda za vladajuću koaliciju".

"Da imamo SPS i JS koji podržavaju Bastu, e onda bismo već bili u nekoj da kažem izmenjenoj političkoj realnosti u odnosu na trenutak kada je formirana Vlada Srbije, ovako to se može tretirati u ovom trenutku kao neka vrsta izolovanog slučaja, s tim što to svakako nije najprijatnija epizoda za vladajuću koaliciju. Najmanje što im u ovom trenutku treba jesu razmirice po državnim pitanjima, posebno po ovako jednom osetljivom pitanju kao što su sankcije. Na jedan indirektan način Basta je pomogao delovima opozicije koji su za sankcije jer je pokazao da i u vladajućoj koaliciji imate određene pukotine", rekao je on.

Politikolog Nikola Parun tvrdi da su Bastini argumenti na mestu, odnosno da je cena neuvođenja sankcija "ogromna", ali smatra i da su zapravo svi politički činioci svesni ovog problema. Parun, ipak, ne očekuje značajnije reakcije povodom izjave ministra Baste.

Podsetimo, ambasador SAD Kristofer Hil je nedavno rekao da  Beograd mora da donese odluku o sankcijama jer već "plaća visoku cenu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija