Politika

Ruski ambasador pohvalio predstavnike srpskog rukovodstva koji su se ogradili od Baste

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

09:49

Ruski ambasador pohvalio predstavnike srpskog rukovodstva koji su se ogradili od Baste
Aleksandar Bocan Harčenko - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je na Tviteru da njegova zemlja pozitivno gleda na "odlučan, pošten stav" predstavnika srpskog rukovodstva koji su se ogradili od "antiruskih apela" srpskog ministra privrede Radeta Baste da se Beograd pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Ruski ambasador je potvrdio opredeljenost Moskve za jačanje "bratskog prijateljstva" između naroda Rusije i Srbije. Harčenko se založio i za razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", rekao je Basta.

Jedinstvena Srbija, čiji je Basta član, požurila je da se ogradi od stava funkcionera. Kako se navodi, predsednik JS Dragan Marković Palma je više puta ponovio da se uvođenjem sankcija Rusiji, od strane Srbije, ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što se nije zaustavio ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.

"JS je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik JS Dragan Marković Palma.

I Ivica Dačić je ponovio da SPS čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

"Tu politiku koju javnu iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalistička partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet", rekao je Dačić za Tanjug.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija