Politika

Izjava ministra o sankcijama Rusiji odjeknula do Moskve: Brza reakcija Zaharove i "ograđivanje" u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

15/03/2023

-

07:01

Izjava ministra o sankcijama Rusiji odjeknula do Moskve: Brza reakcija Zaharove i "ograđivanje" u Srbiji
Rade Basta - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Izjava ministra privrede Radeta Baste u kojoj je ovaj funkcioner, delegiran u Vladu iz redova Jedinstvene Srbije, pozvao ostale članove kabineta Ane Brnabić da se hitno izjasne o sankcijama Rusiji jer Srbija zbog neuvođenja "plaća veliku cenu" odjeknula je toliko jako da se njen eho jasno čuo i u Moskvi, odakle je stigla i jedna od prvih rekacija. Nije dugo trebalo da portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odvrati Basti sa ocenom da "srpski ministar ima neki čudan stav" i da bi bilo bolje da se "odlučno izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju". 

Rekacije nisu izostale ni kod kuće. Od Bastinog stava ogradili su se i lider JS Dragan Marković Palma, kao i njihov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić. Pokret socijalista, koji je takođe deo vladajuće većine, otišao je i korak dalje, pa traži Bastinu ostavku. I dok se u političkoj javnosti spekuliše o tome odakle je potekla ova izjava, nosi li neku "skrivenu poruku" ili je puki istup pojedinca (kakav nije baš tipičan na srpskoj političkoj sceni), analitičari koji su govorili za Euronews Srbija složni ponajviše u tome da će njene implikacije tek da se vide. 

Na tom putu, kako ukazuju, ključno će biti da se vidi kakav stav će doći od stožera vladajuće koalicije - Srpske napredne strane, odnosno, preciznije od predsednika Aleksandra Vučića, pa i premijerke Ane Brnabić u čijem je Basta kabinetu.   

U međuvremenu, analitičari ukazuju da bi, iako deluje kao "izolovan slučaj" koji možda čak neće imati veliki odjek, ova izjava mogla da posluži kao neka vrsta "javnog osvešćivanja", jer ono što niko ne spori jeste sadržano u činjenici da cena političke odluke da se sankcije ne uvode postoji.

Zbog takve odluke Srbija je, iako je javno osudila agresiju i podržala terotorijalni integritet Ukrajine, izložena konstatnim pritiscima Zapada. Državni funkcioneri kao argument za neuvođenje sankcija uglavnom ističu "nacionalne interese", a Vučić je u više navrata govorio o brojnim pritiscima na Srbiju da se kao zemlja kandidat za članstvo u EU svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom Brisela. Ti pritisi, nije tajna, ne odnose se ni samo na sankcije, već i na reševanje pitanja Kosova i Metohije. 

Poruka iz Moskve i eho iz Vašingtona

I baš u trenutku dok se sprovode runde i runde šatl diplomatije evropskih predstavnika čiji je cilj "oživljavanje" evropskog predloga za Kosovo, Bastino saopštenje došlo je kao iznenađenje. I ne samo za Beograd.  

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", rekao je Basta, između ostalog.

Na izvestan način ova izjava protumačena je i kao eho poruka zapadnih zvaničnika, i posebno ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila koji je i sam nedavno rekao da Beograd mora da donese odluku o sankcijama jer već "plaća visoku cenu".

"Moramo da znamo da je Rusija brutalno napala svog suseda, mnoge male evropske države su uvele sankcije, iako je to bilo teško za njih, ali su to uradile jer je to ispravno. Verujem i da će Srbija to shvatiti, nikada nije kasno da se učini prava stvar", rekao je Hil za novopazarski radio Sto plus.

S druge strane, iz Moskve stigao je brz odgovor u kome se upravo pominju Zapad i Amerika.

AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se izađe sa stavom protiv Rusije. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar odlučno izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju. Rusija je, za razliku od SAD, uvek poštovala Srbiju i njen narod. A poenta nije samo u istorijskoj istini, već u očiglednoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati", navela je Zaharova.

"Ne baš prijatna epizoda za vladajuću koaliciju"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavu Baste komentariše kao "dokaz da u kabinetu premijerke Ane Brnabić postoje različita mišljenja". I dok ne očekuje da će ovo dovesti do velikog političkog neslaganja, ukazuje da ovo svakako "nije najprijatnija epizoda za vladajuću koaliciju".

On smatra da bi trebalo očekivati reakciju i Srpske napredne stranke, tačnije njenog lidera. Kako on kaže, argumenti koje je Basta upotrebio već neko vreme postoje u javnosti, a kakva će sudbina biti i tih argumenata i tog stava ostaje da se vidi.

"Od toga se ogradila i njegova matična Jedinstvena Srbija, kao i koalicini partner SPS, ostaje još samo da svoj stav zauzme SNS, za sada oni ćute po tom pitanju. Pretpostavljam da će na tu temu odgovoriti predsednik stranke, dok njega ne čujemo teško da ćemo dalje moći da zaključujemo o ovome", rekao je on.

Kako dodaje, ono što je tu indikativno, je da iz ovoga očigledno ne sledi neko veliko političko neslaganje, jer stav Baste ne deli njegova stranka.

"Da imamo SPS i JS koji podržavaju Bastu, e onda bismo već bili u nekoj da kažem izmenjenoj političkoj realnosti u odnosu na trenutak kada je formirana Vlada Srbije, ovako to se može tretirati u ovom trenutku kao neka vrsta izolovanog slučaja, s tim što to svakako nije najprijatnija epizoda za vladajuću koaliciju. Najmanje što im u ovom trenutku treba jesu razmirice po državnim pitanjima, posebno po ovako jednom osetljivom pitanju kao što su sankcije. Na jedan indirektan način Basta je pomogao delovima opozicije koji su za sankcije jer je pokazao da i u vladajućoj koaliciji imate određene pukotine", rekao je on.

Politikolog Nikola Parun tvrdi da su Bastini argumenti na mestu, odnosno da je cena neuvođenja sankcija "ogromna", ali smatra i da su zapravo svi politički činioci svesni ovog problema. 

Parun, ipak, ne očekuje značajnije reakcije povodom izjave ministra Baste.

"Za početak, ministar je ovde u pravu. Ogromna je cena neuvođenja sankcija režimu u Rusiji. Plaća je narod. On je za sada izolovan slučaj, ali možemo da očekujemo javno osvešćivanje i ostalih funkcionera. Ne očekujem značajnije reakcije jer su svi politički činioci svesni ovog problema. Sa ekonomskom krizom koja će uskoro da se prelije i na Srbiju, ti problemi će biti još veči sa svakim danom neusklađivanja spoljne politike sa najvećim ekonomskim partnerima Srbije", rekao je Parun.

Ograđivanje u Beogradu

Jedinstvena Srbija, čiji je Basta član, požurila je da se ogradi od stava funkcionera. Kako se navodi, predsednik JS Dragan Marković Palma je više puta ponovio da se uvođenjem sankcija Rusiji, od strane Srbije, ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što se nije zaustavio ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.

"JS je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik JS Dragan Marković Palma.

I Ivica Dačić je ponovio da SPS čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

"Tu politiku koju javnu iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalistička partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet", rekao je Dačić za Tanjug.

Pokret socijalista je u svom saopštenju otišao još korak dalje, pa je od ministra Baste zatražio da podnese ostavku.

"Očekujemo od Baste da će ličnom ostavkom u Vladi Srbije pokazati koliko mu je zaista stalo do onoga što traži, ako od drugih ministara ne dobije podršku za njegovu borbu protiv nezavisne i neutralne slobodarske politike naše Srbije", navodi se u saopštenju.

Inače, na Bastinu izjavu reagovala je i nekadašnja ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihailović koja je i kao državna funkconerka isticala da bi Srbija trebalo da razmisli o uvođenju sankcija. Kako je rekla, Srbija je u mnogo većem problemu nego što možemo da zamislimo ukoliko u vlasti postoji samo jedan koji glasno misli da Srbija mora da bude deo EU.

"Ako u SNS, SPS i ostalim stankama na vlasti, u čitavoj Vladi Srbije postoji samo jedan koji glasno misli da Srbija mora da bude deo EU i uvede sankcije Rusiji zvao se on i Rade Basta, ona samo mi u mnogo većem problemu nego što možemo da zamislimo", navela je ona.

Komentari (0)

Srbija