Politika

Basta poziva Vladu Srbije da se hitno izjasni: Plaćamo veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, postaje neizdrživo

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

15:46

Basta poziva Vladu Srbije da se hitno izjasni: Plaćamo veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, postaje neizdrživo
Basta poziva Vladu Srbije da se hitno izjasni: Plaćamo veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, postaje neizdrživo - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar privrede Rade Basta zatražio je danas u saopštenju da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika

Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", poručuje ministar Basta.

Kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpeo teške ekonomske posledice, nismo doneli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dve strane konačno sesti za pregovarački sto, naveo je ministar Basta.

"Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima", upozorava ministar Basta.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja ići dalje.

"Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama", dodaje Basta.

Rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, uveren je Basta.

"Ekonomija je ključna za Srbiju i zato kao ministar privrede ukazujem da i pored teške spoljnopolitičke situacije moramo da sačuvamo privredni rast i da se borimo da naši građani bolje žive. Srbija ima svoju ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku i nastaviće da štiti svoje građane", zaključio je Basta u saopštenju.

Jedinstvena Srbija: Bastin stav nije stav stranke

Saopštenje ministra privrede Radeta Baste, u kome se zalaže za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, njegov je lični stav i to nije stav Jedinstvene Srbije (JS), stranke čiji je Basta član, saopštila je danas JS.

Kako se navodi, predsednik JS Dragan Marković Palma je više puta ponovio da se uvođenjem sankcija Rusiji, od strane Srbije, ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što se nije zaustavio ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.

"JS je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik JS Dragan Marković Palma.

Dačić: SPS podržava politiku koju vodi Vučić

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije koalicionog partnera JS, ponovio je danas da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

"Tu politiku koju javnu iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalisticka partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je to izjavio pošto je ministar privrede Rade Basta u saopštenju zatražio da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. 

Komentari (3)

Milan

13.03.2023 16:30

Moramo biti hrabri i da vodimo racuna o svojim interesima!Drzava nema ni srce ni dusu nego samo interes!Interesi se menjaju kao sto vidimo kroz istoroju!Cesto smo gledali kako oni koji vode drzavnu administraciju kako je vode po svojim emocijama!Emocije su za licnu upotrebu a opsti interes je nesto drugo!

dipl. agronom

14.03.2023 08:12

Decko koji obecava i modularne nuklearne reaktore...Mada bas nije jasno, gde se to istakao kao ugledni privrednik...??

Srbija