Politika

Peskov: Na Srbiju se vrši pritisak bez presedana, visoko cenimo stav Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

10:26

Peskov: Na Srbiju se vrši pritisak bez presedana, visoko cenimo stav Beograda
Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP - Copyright Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se u ovom trenutku na mnoge zemlje sveta, posebno na Srbiju, vrši pritisak bez presedana, ali da Moskva očekuje da će najproblematičnija pitanja biti rešavana u okviru poverljivog i partnerskog dijaloga sa srpskim prijateljima.

"Mi savršeno razumemo kakav se neviđeni, grub, protivzakonit, suprotan međunarodnom pravu pritisak vrše na mnoge zemlje, uključujući i Srbiju. Na Srbiju posebno. I veoma cenimo stav koji je Srbija zauzimala do sada, shvatamo da se uslovi menjaju, ali očekujemo da ćemo najproblematičnija pitanja rešavati u okviru našeg partnerskog poverljivog dijaloga sa srpskim prijateljima“, rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

List Izvestija navodi da je Peskov tako prokomentarisao izjavu ministra privrede Srbije, koji je u ponedeljak zatražio da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo", naveo je Rade Basta.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova Bastine izjave nazvala "čudnim razmišljanjem".

"Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se izađe sa stavom protiv Rusije. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar odlučno izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju", napisala je ona na Telegramu.

"Rusija je, za razliku od SAD, uvek poštovala Srbiju i njen narod. A poenta nije samo u istorijskoj istini, već u očiglednoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati", naglasila je Zaharova.

Komentari (0)

Srbija