Politika

Ministar Basta ambasadoru Bocan Harčenku: "Zašto je Rusija 1992. u UN glasala za uvođenje sankcija Srbiji"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

23:30

Ministar Basta ambasadoru Bocan Harčenku: "Zašto je Rusija 1992. u UN glasala za uvođenje sankcija Srbiji"
Ministar Basta ambasadoru Bocan Harčenku: "Zašto je Rusija 1992. u UN glasala za uvođenje sankcija Srbiji" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar privrede Rade Basta, koji se ove sedmice izjasnio da treba uvesti sankcije Rusiji i podržao predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacinalnih interesa, objavio je danas na Instagramu pitanje ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku zašto je njegova zemlja 1992. godine glasala za uvođenje sankcija Srbiji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rade Basta (@rade.basta)

 

Basta je na svom Instagram profilu postavio dve arhivske fotografije - sa glasanja u UN i arhivsku fotografiju na kojoj su građani Srbije u vreme sankcija u redovima za hleb.

"Ruski ambasador Julij Vonorcov (prvi sleva) glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora Ruske Federacije u Srbiji gospodina Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. godine u UN glasala za uvođenje sankcija našoj zemlji? @ambasadarusije", napisao je Basta uz fotografije.

On je u saopštenja 13. marta, u kojem se izjasnio da je za uvođenje sankcija Rusiji naveo i da stoji uz predsednika Vučića "u odbrani državnih i nacionalnih interesa" i ima "apsolutno poverenje u njega" i zatražio "od Vlade Srbije i svih ministara" da se izjasne po tom pitanju“.

Od njegovih stavova ogradili su se Jedinstvena Srbija čiji je član i koalicioni partner Socijalistička partija Srbije. 

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je na Tviteru da njegova zemlja pozitivno gleda na "odlučan, pošten stav" predstavnika srpskog rukovodstva koji su se ogradili od "antiruskih apela" srpskog ministra privrede Radeta Baste da se Beograd pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Basta je istakao da "banalizacija njegovog jasnog stava po pitanju uvođenju sankcija Rusiji svedoči da mnogi u Srbiji u Srbiji, nažalost, nisu svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi država. On je istakao i da "jedva čeka da vidi ko će u četvrtak od ministara da se jasno izjasni po ovom pitanju, a ko neće". 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija