Politika

Ambasadori SAD i Nemačke osuđuju paljenje automobila na severu KiM, Srpska lista odgovorila Rodeu

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

16:53

Ambasadori SAD i Nemačke osuđuju paljenje automobila na severu KiM, Srpska lista odgovorila Rodeu
Ambasadori SAD i Nemačke osuđuju paljenje automobila na severu KiM, Srpska lista odgovorila Rodeu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da su SAD više puta osudile paljenje automobila na severu KiM. Hovenijer je rekao da je odgovornost vlade u Prištini da zaštiti građane. I ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode smatra da je veoma zabrinjavajuće to što, kako je naveo, "Srpska lista nije osudila paljenje automobila".

"SAD su više puta osudile zločinačko paljenje automobila na severu Kosova. Vlada Kosova ima odgovornost da zaštiti svoje građane i obezbedi da se odgovara za ova krivična dela", naveo je Hovenijer na Tviteru.

Rode je na Tviteru ocenio da "svi treba da budu ujedinjeni u osudi ove prakse". 

"Zašto? Veoma je zabirnjavajuće što Srpska lista nije osudila paljenje automobila građana. Svi treba da budu ujedinjeni u osudi ove prakse", napisao je Rode na Tviteru.

Na KiM je juče oko 17.00 časova uhapšen Milovan Božović, koga privremene prištinske institucije terete za paljenje automobila sa tzv. kosovskim ''RKS'' tablicama, ali i za napad na kosovsku policiju.

Srpska lista upozorila je nakon hapšenja da će u slučaju da Božović ne bude oslobođen i ako Priština ne prestane da maltretira srpski narod, to izazvati reakciju svih Srba. 

''Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima'', upozorili su iz Srpske liste.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je ranije danas, nakon sastanaka rukovodstva te stranke da se Božoviću na teret stavljaju krivična dela za koja Priština nije pružila nijedan valjani dokaz i da je to "kap koja je prelila čašu".

Simić je reagujući na ocenu nemačkog ambasadora na KiM Jorna Rodea da je veoma zabrinjavajuće to što Srpska lista nije osudila paljenje automobila, izjavio kako to nije tačno.

"Predsednik Srpske liste Goran Rakić i ja lično smo danas osudili paljenje automobila. Postavlja se pitanje zašto Vi uvaženi ambasadore Nemačke niste osudili seriju pljački srpskih kuća u okolini Gračanice? Pucanje u leđa Miljana Delevića, prebijanje mladića u Leposaviću…", poručio je Simić na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija