Politika

Dačić u Taškentu, nastavlja posetu zemljama Centralne Azije

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

18:47

Dačić u Taškentu, nastavlja posetu zemljama Centralne Azije
Ivica Dačić i Bahtijor Odilovič Saidov - Copyright TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa v.d. ministrom spoljnih poslova Republike Uzbekistan Bahtijorom Odilovičem Saidovim, čime je započeo drugi dan posete zemljama Centralne Azije.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da zvanično poseti Uzbekistan, što je dokaz čvrste opredeljenosti Srbije za dalji razvoj tradicionalno dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa, kao i za unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je pozdravio pokretanje mehanizma političkih i ekonomskih konsultacija koje bi trebalo da daju institucionalni zamajac i da doprinesu napretku i usmeravanju naše ukupne saradnje u narednom periodu.

Dačić je naglasio da je Srbija opredeljena da nastavi napore u pogledu jačanja ugovorno-pravne baze kao preduslova daljeg razvoja sveobuhvatne ekonomsko-trgovinske saradnje.

U tom smislu, istakao je da potencijal za intenziviranje saradnje postoji u oblasti poljoprivrede, tekstilne industrije, metalurške industrije, farmacije i dr. i dodao da je važno razmotriti mogućnost formiranja Međuvladine komisije za ekonomsko-trgovinsku saradnju, kao jedan od mogućih podsticaja razvoja naših odnosa.

Takođe je naglasio važnost unapređenja parlamentarne saradnje kao efikasnog instrumenta za jačanje političkog dijaloga i razumevanja između naše dve prijateljske države. 

Dačić je obavestio da je Srbija podnela kandidaturu za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe EKSPO 2027 na temu "Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve", te da bismo cenili podršku Uzbekistana našoj kandidaturi.

Ministar Dačić je zahvalio na principijelnoj i doslednoj podršci Uzbekistana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

V.d. ministar spoljnih poslova Republike Uzbekistan Bahtijor Saidov poželeo je dobrodošlicu šefu srpske diplomatije i izrazio uverenje da će ova istorijska poseta srpskog šefa diplomatije Uzbekistanu dati novi impuls našim odnosima, kao i  da će podići saradnju naših zemalja na viši nivo.

Saidov je ponovio nepromenjenu poziciju Republike Uzbekistan po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Šef srpske diplomatije je pozvao svog kolegu da poseti Srbiju u narednom periodu i preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Uzbekistana, uz poziv da dođe u posetu Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija